• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Ska jag bryta med min storasyster en gång till?

  Jag och min syster tog upp kontakten igen efter många års tystnad. Det blev ett glatt återseende, men nu har hon tyvärr börjat med sitt tråkiga beteende igen. Vad ska jag göra?

  Fråga Vibeke: Ska jag bryta med min storasyster en gång till?

  Jag är en kvinna som under många år inte hade kontakt med min syster, som är tio år äldre än jag. Hon har alltid varit en mycket dominerande storasyster som alltid lagt sig i mitt liv och menar att hon vet mer om allt från barnuppfostran till världsfrågor i allmänhet.

  Anledningen till att vi bröt kontakten var dock inte hennes besserwissersätt utan en obehaglig konflikt kring arvet efter vår mamma. Tonen blev så giftig att jag bestämde mig för att ta avstånd från henne.

  Vi hade alltså inte setts på länge när hon i höstas skickade ett mejl till mig. Hon skrev att hon var så ledsen över det som hänt och att hon nu var allvarligt sjuk. Hon ville därför ta upp kontakten igen.

  Vi bestämde oss för att träffas och det blev ett glatt återseende. Vi var överens om att lägga det som varit bakom oss och fokusera på framtiden. Nu har vi setts några gånger och tyvärr har min syster börjat med sitt gamla tråkiga beteende igen.

  Hon har alltid en syrlig kommentar om mitt jobb, mina barn, mitt utseende ... Det är negativa åsikter som jag aldrig bett om att få. Flera gånger har jag försökt säga ifrån på ett snällt sätt men det slutar alltid med ett gräl då hon tar offerkoftan på. Hon har ju varit så sjuk. Så det blir jag som får vika mig hela tiden.

  Hon har också skilt sig under den tid vi inte umgicks. Hennes man lämnade henne för en annan när hon var sjuk. Det är ytterligare en anledning till att jag har svårt att slå näven i bordet.

  Men jag orkar inte lyssna på henne mer. Jag har bättre utbildning och jobb än hon har. Och mitt liv är mycket mer välordnat än hennes någonsin har varit. Så det är inte rimligt och rättvist att hon alltid klankar ner på mig.

  Kan du ge mig ett gott råd innan jag får nog?

  NN

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: Fråga varför hon har så stort behov av att trycka ner dig

  Mindersvärdeskomplex har många ansikten, det är din syster ett bra exempel på. Hon är typen som istället för att erkänna sina egna tillkortakommanden pekar på andras fel och brister. Och hon verkar inte ha lärt sig ödmjukhet genom åren.

  Alla råkar någon gång i livet ut för en personlighetstyp som din syster. Det kan vara en vän eller familjemedlem, som trots att han eller hon själv inte är en stjärna inte missar chansen att klanka ner på andra.

  Personligen säger jag alltid till mig själv att jag är för god för att ta åt mig av sådana knäppa kommentarer, men det slutar alltid med att jag får nog och säger stopp och belägg. Det tycker jag att du också ska göra.

  För det vore synd om er relation ska gå i kras en gång till på grund av hennes osäkerhet och oförmåga att gå vidare med sitt eget liv. Börja därför med att – lugnt och stilla – fråga varför hon har så stort behov av att trycka ner dig. Förklara också hur du mår av det. Att du känner dig ständigt kritiserad och att det faktiskt inte finns någon anledning till hennes kritik.

  Samtalet kan kanske bana väg för en förändring, att hon börjar rannsaka sig själv i stället för att fokusera på andras fel och brister.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!