• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Jag tror min son är involverad i bidragsfusk – hur ska jag hantera det?

  "Jag berättade för min son vad jag tycker om bidragsfusk och att jag varken vill medverka till det eller stillatigande se på när det sker. Han blev rasande och just nu ses vi inte alls."

  Fråga Vibeke: Jag tror min son är involverad i bidragsfusk – hur ska jag hantera det?
  Illustration: Karen Borch

  Hjälp! Jag tror att min son är delaktig i bidragsfusk

  Min 38-årige son föll för en kvinna på sin arbetsplats för sex år sedan. Han var gift på den tiden och hade två barn, varav det yngsta var ett spädbarn. Min son skilde sig och gifte om sig med den nya kvinnan. Deras liv kom snabbt att handla om att tjäna mer pengar eftersom hans nya fru hela tiden har nya önskningar och behov.

  Jag tror personligen att hon genom att ständigt köpa saker kompenserar för vissa känslomässiga brister. Det måste alltid hända något nytt. Hon verkar ofta obalanserad och sur, och jag undrar ibland om hon kanske lider av någon psykisk sjukdom.

  Vi har hjälpt dem så gott vi kan med städning och de numer fem barnen – hon har själv tre barn med tre olika pappor. Men något hände och nu har de separerat. Det var min nya svärdotter som inte längre stod ut i förhållandet, så min son flyttade in i min lägenhet som stod tom eftersom jag oftast är hos min partner.

  Men efter separationen upptäckte jag att de fortfarande var ett par, men att de lever som särbor. Hon sa att hon inte kunde leva utan min son, men att hon ville leva själv. Det visade sig senare att hon tar emot alla förmåner som hon som ensamstående mamma kan få.

  Det handlar om bostadsbidrag, högre barnbidrag och så vidare. Samtidigt slutade hon att arbeta och började på en utbildning. Under den tiden tog min son med sig både henne och barnen hem till mig som om inget hade hänt, och jag kom till en punkt där jag inte längre kunde hålla tyst.

  Jag berättade för min son vad jag tycker om bidragsfusk och att jag varken vill medverka till det eller stillatigande se på när det sker. Han blev rasande och just nu ses vi inte alls. Som tur är har jag ett bra förhållande till min första svärdotter så jag får i alla fall träffa mina barnbarn. Men jag är ändå ledsen över det hela. Är jag för gammalmodig? Vad tycker du?

  Bekymrad mamma

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: "Dra dig undan ett tag"

  Jag kan inte låta bli att tänka att din son har hamnat i ett förhållande med en kvinna som han visserligen trivs väldigt bra med men som inte verkar ha kontroll över sitt liv. Jag tror att din analys att hon försöker tillgodose vissa känslomässiga brister genom en hög konsumtion och genom att ständigt hitta på något nytt, är riktig.

  Hela hennes uppförande vittnar om en djup och grundläggande rastlöshet som måste vara ganska svår att leva upp till. Jag kan därför förstå om din son är lite ur balans.

  Jag håller med dig om att bidragsfusk är både ofräscht, fegt och framför allt orättvist mot de människor som verkligen behöver en hjälpande hand. Men med det sagt så är jag inte helt säker på att det är fallet här. För det låter som om din son och hans flickvän verkligen tycker om varandra, men att det just nu är för svårt att leva tillsammans. Och med en kroniskt rastlös mamma och fem barn i en bonusfamilj med fyra olika fäder så finns det säkert en hel del utmaningar.

  Om jag var du skulle jag därför dra mig undan ett tag. Nu har du berättat vad du tycker om bidragsfusk men du behöver inte gräva mer i det. Å andra sidan kan jag förstå att du inte orkar med att du och din lägenhet ska vara en del av deras nuvarande, smått kaotiska sätt att samexistera.

  Därför föreslår jag att du berättar för din son att du ger honom "arbetssro" så att han kan fundera på hur de ska gå vidare.

  Hur han och hans flickvän arrangerar sin framtid måste vara upp till dem, så länge din lägenhet inte längre är en del av projektet. Om du gör det är du inte längre inblandad i deras eventuella bidragsfusk och jag tror faktiskt att det kommer att ge dig sinnesfrid.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Relationsexpert Vibeke Dorph

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Klicka här för att skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!