• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bind en sommarbukett med Karl Fredrik!

  Floristen och trädgårdsmästaren Karl Fredrik Gustafsson lär dig binda en vacker sommarbukett! Med fem enkla steg får du ett proffsigt resultat.

  Bind en sommarbukett med Karl Fredrik!

  Till denna bukett har Karl Fredrik valt hortensior.

  – Jag brukar säga att de är trädgårdens drottningar, precis som rosor och dahlior. Men det behövs också bönder och knektar. Därför får syrenhortensia, daggkåpa och fingerborgsblomma vara med.

  1. – Jag börjar med att lägga upp blommorna och det gröna på ett bord tillsammans med tråd och en skarpslipad kniv och en sekatör. 

  2. – Sedan tar jag bort blad och rensar stjälkarna. Inga blad får komma i vattnet eftersom det påskyndar förruttnelsen.

  Se videon – så vårstädar du trädgården

  3. – Jag börjar med det gröna som grund och lägger det i en spiral samtidigt som jag snurrar buketten åt höger. Därefter sticker jag ner blommorna genom spiralen och fortsätter vrida buketten. Fingerborgsblommorna skapar höjd.

  4. – När allt som ska ingå i buketten är på plats är det dags att binda ihop den. Jag brukar ta stöd av bordsskivan och lägger buketten med bindningsstället mot kanten. Sedan drar jag åt hårt. Jag använder helst natursnöre.

  5. – Snitta buketten med långa, diagonala snittytor. Om den inte kommer i vatten inom 30 sekunder måste den snittas om. Om man förvarar en bukett svalt på nätterna och ser till att inga blad hamnar i vattnet kan den hålla i 7–10 dagar.

  – Eftersom buketten blev yvig nertill valde jag en bredhalsad vas. I den här sommarbuketten ingår vanlig hortensia (Hydrangea macrophylla) i olika färger, syrenhortensia, fingerborgs-blomma, jättedaggkåpa och pistasch (samma släkte som trädet som ger pistaschnötter).

  Karl Fredriks tips på snittblommor som håller länge:

  1. Nejlika, Dianthus
  2. Alströmeria, Alstroemeria
  3. Prärieklocka, Eustoma russelianum
  4. Stjärnlök, Ornithogalum
  5. Afrikas blå lilja, Agapanthus

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!