• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • En kullerbytta om dagen!

  Sitter dina barnbarn stilla med surfplattan i knäet alldeles för ofta? Som mor- och farförälder har du en viktig roll att fylla när det kommer till att uppmuntra nästa generation till mer aktivitet. Varför inte anta Bamses och Gymnastikförbundets kullerbytteutmaning tillsammans?

  En kullerbytta om dagen!

  Rörelseglädje med barnbarnen

  När barn blir sittande stilla för mycket är risken stor att de inte utvecklar sina grundläggande fysiska färdigheter. Detta oroar bland annat Gymnastikförbundet, som tillsammans med tidningen Bamse har dragit igång en utmaning som består i att göra en kullerbytta om dagen för att uppmuntra till mer rörelse i vardagen.


  – Kullerbyttan blir en symbol för rörelseglädje. Tidigare sa man att "ett äpple om dagen håller doktorn borta", men nu menar vi att en kullerbytta om dagen håller stillasittandet borta. Vi vill helt enkelt inspirera till mer rörelse och då inte bara i våra föreningar utan även i hemmiljön.

  Den är trots allt barnens viktigaste miljö när de är små, ­säger Lotta Darlin som är marknads- och kommunikationschef på Gymnastikförbundet.


  Fram till den sista mars uppmuntrar Gymnastikförbundet därför i samarbete med tidningen Bamse alla barn att slå en kullerbytta om dagen. Klarar ni en hel vecka? Eller en hel månad?


  – Mor- och farföräldrarna har många gånger den lyxen att när de är med barnbarnen så har de tiden att göra saker. Kanske kan den här kullerbytteutmaningen leda till att man hittar ett nytt, aktivt sätt att umgås med sina barnbarn genom att locka fram en eller flera kullerbyttor, säger Lotta.


  En mormor som har antagit utmaningen är Agneta Lindgren, som har fyra barnbarn i åldern 6 till 10 år. För henne känns det både självklart och viktigt att bidra till ökad rörelse i barnbarnens liv.


  – De här paddorna har en tendens att åka fram lite väl ofta ibland. Det är tråkigt ur social synpunkt, för de gör det svårare att umgås och prata. Men det känns även dåligt för barnens kroppar, som behöver röra på sig för att må bra.

   

  Agnetas bästa tips för att få barnbarnen i rörelse är annars att bege sig ut, även de dagar när vädret inte är perfekt.


  – När man är ute kommer rörelsen naturligt. Man springer, hoppar och klättrar. Att packa ner lite fika och åka till skogen eller en park är ett mysigt sätt att umgås. Och dessutom garanterat wifi-fritt, säger hon. 

   

  Registrera era kullerbyttor!

  På www.bamse.se kan du och ditt barnbarn registrera hur många kullerbyttor ni har gjort tillsammans.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!