• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Härlig matresa i Ligurien!

  Sträckan mellan Ventimiglia i väster förbi San Remo, Alassio, Genua, Santa Margherita Ligure, Portofino ner mot Toscanska gränsen är vad som kallas för italienska rivieran. Semestertid knökfullt, men i lågsäsong ett fantastiskt resmål som ständig överraskar med fantastiskt mat, vänliga människor och för mig nya (mat)ställen, skriver Cecilia Vikdahl.

  Härlig matresa i Ligurien!

  Doften av Ligurien är aromatisk och mättad av örter, olivolja, grönsaker och nygrillade skaldjur. Kanske har du vägarna förbi Genua, det är i så fall värt ett besök, denna lite ruffiga och ökända hamnstad, som ligger utsträckt längs kustremsan. Den välkända såsen Pesto Genovese, basilikapesto, kommer just därifrån. Njut av den gamla stadskärnan, kaféerna och virrvarret av gränder, där det ibland känns som om tiden har stannat. Proviantera på Eataly, lyxmarknaden i hamnen.

  Vidare till mina favoriter Santa Margherita Ligure, Portofino och Fruttuoso. Nyförälskad som jag är, vill jag helst ha denna nya destination för mig själv. Men jag ska dela med mig av min nya kärlek. Fruttuoso – det lilla paradiset som man endast når från havet via Santa Margherita. En underbar båttur för dig till en drömvärld i miniformat med härliga restauranger och overkligt vacker utsikt.

  På restaurangerna sitter man länge och njuter av iskallt vitt vin, tomat och mozzarella, spagetti alla vongole, mjäll vit fisk med smörkokt färskpotatis eller friterade småfiskar. I den Brittiska filmen "The trip to Italy" frossar man i nonsensprat om mat och frestar med de vackraste vyerna, det filmas fotogenic mat och en del av filmen utspelas just i Fruttuoso.


  Vackra Portofino!

  Italiensk mat är ofta väldigt enkel. Det är råvarorna som räknas. Som tomat och mozzarella, vem som helst kan skära upp ingredienserna och lägga på en tallrik. Perfekt med en god och fruktig jungfrulig olivolja, söta tomater och krämig mozzarella.

  Det är storhet i det enkla. Bläckfisk och småfiskar doppas i vetemjöl, salt och peppar för att sedan friteras och serveras med en enkel citronklyfta. Skalad färskpotatis som kokas i vatten, salt och så mycket smör att man skäms. Smaken blir ljuvlig. Tillaga piggvar eller dorado på en plåt i ugnen, utan något mer, i 80–100 grader. En timme per kilo. Servera med den smörkokta potatisen och skirat smör och citron såklart - och änglarna sjunger i gommen.

  Och så har vi spagetti alle vongole, fast det går lika bra med hjärtmusslor, denna liguriska paradrätt som får mitt hjärta att bulta lite extra. När jag vill skapa lite Italienkänsla hemma i mitt Skånska kök i så gör jag den här enkla pastan, serverad med en bit gott bröd att doppa i spadet och ett immigt iskallt glas vitt vin.

  En semesterhälsning från Italien, från Hemmets Journals matredaktör Cecilia Vikbladh och hennes make Torgny.

  San Fruttuoso.

  Spagetti alle vongole
  Huvudrätt

  Spagetti alle vongole

    Recept från HemmetsJournal.se
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!