• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Johnny fick HJ:s Guldros: "För oss är han en riktig hjälte"

  Förtvivlat sökte Ilona och Fredric och deras fyra barn efter sina bortsprungna hundar. Allt eftersom timmarna gick ökade rädslan för att deras älsklingar blivit överkörda. Då fick de höra ett trafikmeddelande om att en lastbil spärrade trafiken på motorvägen …

  Johnny fick HJ:s Guldros: "För oss är han en riktig hjälte"

  Det går inte att ta miste på återseendets glädje när Ilona Henrysson, Fredric Rosqvist och deras barn för första gången sedan de dramatiska dygnen tidigare i våras träffar lastbilschauffören Johnny Andersson.

  Även dramats huvudaktörer, de båda hundarna Greki, 12 år, och Noel, 2 år, verkar glada över att se sin räddare igen. De viftar glatt på svansen när Johnny kliver ut ur sin stora mjölkbil.

  – Noel var betydligt svartare när jag såg honom senast, säger Johnny med ett skratt när den vita maltesern hoppar upp i hans famn.

  Det är tack vare Johnnys rådiga ingripande som de båda hundarna är i livet, och det är därför vi träffas hemma hos Fredric Rosqvist i Toarp utanför Malmö för att belöna honom med Hemmets Journals guldros.

  – Det är Johnny verkligen värd. För oss är han en riktig hjälte, säger Ilona och ger honom en varm kram.

  Hundarna rymde

  Det var fredagskvällen den tredje februari i år som Greki och Noel passade på att rymma.

  Schabradortiken Greki, som då löpte, trängde sig ut genom staketet och gav sig iväg, tätt följd av den betydligt mindre Noel.

  – Vanligtvis är de väldigt lugna och nöjer sig med att vara på tomten, men vi tror att Greki tyckte att Noels uppvaktning av henne var påträngande och att hon därför gav sig iväg, säger Fredric.

  Ilona och Fredric upptäckte nästan direkt att deras båda hundar hade rymt, men trots att de och deras barn Nova, Vinja, Simon och Cornelia snabbt var ute och letade efter dem hann de försvinna i mörkret.

  – Vi cyklade runt i timmar och kallade på dem. Även min bror och en av våra grannar var väldigt engagerade i sökandet, berättar Fredric.

  Sökandet pågick till långt in på småtimmarna utan något resultat. De båda hundarna var spårlöst försvunna.

  – När vi kom hem lämnade vi garagedörrarna öppna ifall Greki och Noel skulle komma tillbaka, berättar Fredrik.

  Både Ilona och Fredric hade svårt att tro att deras hundar skulle överleva – i närheten av Toarp finns flera stora tungt trafikerade motorvägar.

  – Det var en hemsk natt, säger Ilona. Jag kände mig dum och tyckte att det var mitt fel att våra hundar rymt, eftersom det var jag som släppt ut dem i trädgården.

  Familjen Henrysson Rosqvist överlämnar Hemmets Journals guldros till Johnny. Tack vare honom kom de bortsprungna hundarna tryggt hem igen!

  Så fort det blev ljust på lördagsmorgonen satte Fredric och Ilona sig i bilen för att köra och leta i ett större område. Strax därefter ringde polisen, som de larmat kvällen innan, och meddelade att två hundar setts i närheten av motorvägen som leder förbi Malmö mot Köpenhamn.

  – Då trodde vi att det var kört. Att det bara var en tidsfråga innan de skulle bli påkörda och dödade, berättar Fredric.

  Spärrade av motorvägen

  Samtidigt satte sig lastbilschauffören Johnny Andersson i sin stora mjölkbil med tillhörande trailer och lämnade Skånemejeriers depå i Malmö för att köra norrut.

  När han svängde ut på motorvägen, ungefär fyra kilometer från Toarp, fick han syn på två hundar som sprang i vägrenen. Han förstod att det skulle sluta illa för dem om de inte fångades in och började därför köra sakta strax bakom dem.

  – Det var ganska mycket trafik för att vara klockan nio en lördagsmorgon och när jag saktade ner var det många som körde om mig i hög hastighet. Jag såg att hundarna blev stressade av att jag körde bakom dem och att de gjorde ansatser till att springa ut i vägbanan, berättar han.

  För att hindra att bakomvarande bilar körde om honom och därmed riskerade att köra på hundarna började han därför köra i sicksack med sitt 20 meter långa ekipage. Till slut tog han beslutet att ställa sig tvärs över vägbanan och spärrade därigenom av båda körfälten i norrgående riktning.

  Johnny såg de båda hundarna springa i vägrenen. För att de inte skulle bli överkörda spärrade han av hela motorvägen med sin lastbil.

  – Det var många som blev irriterade på mig och undrade vad jag sysslade med. Men det struntade jag i. Det enda jag brydde mig om var att rädda hundarna, säger han.

  Så fort han spärrat av vägen hoppade Johnny ut ur förarhytten och försökte locka till sig hundarna. Men det var inte så lätt. Johnny är 190 cm lång och väger 140 kilo.

  – Jag kan nog ge ett hotande intryck på grund av min storlek så därför gick jag ner på knä på vägbanan. Då sprang Noel fram mot mig och när jag fick tag i hans nackskinn och lyfte upp honom kom även tiken fram.

  Helt utmattad

  En kvinna som tvingats stanna på grund av Johnnys avspärrning tog hand om de smutsiga, blöta och genomfrusna hundarna och körde dem till djursjukhuset i Malmö. Via id-märkningen i Noels öra fick personalen sedan tag i Ilona.

  – Vi hörde trafikmeddelandet på bilradion om att en lastbil spärrade trafiken på motorvägen, men satte inte det i samband med våra hundar, säger Ilona.

  – När de sedan ringde från djursjukhuset och berättade att våra hundar fanns där trodde jag först att de var döda eller svårt skadade, berättar Fredric. Det kändes nästan overkligt att de klarat sig helt utan en enda skråma.

  Det blev ett kärt återseende när Johnny Andersson hälsade på maltesern Noel och schabradoren Greki för att ta emot Hemmets Journals Guldros!

  Var Greki och Noel befunnit sig under de 12–13 timmar de var på rymmen är det bara de själva som vet, men sannolikt har de hela tiden varit i rörelse.

  – De var helt utmattade och sov i två dagar efteråt. De orkade knappt gå ut och kissa, berättar Fredric med ett skratt.

  Ilona och Fredric efterlyste den då fortfarande okände hjälten via Facebook och fick till slut kontakt med honom. En kväll några dagar efter dramat hälsade Johnny på hemma hos Fredric i Toarp, men när de nu träffas för att belöna honom med Hemmets Journals guldros är det första gången som Ilona och barnen får träffa sin hjälte.

  – Det Johnny gjorde är stort. Det visar verkligen vad civilkurage handlar om, säger Fredric.

  – Jag är bara glad att jag kunde hjälpa till och ge barnen deras hundar tillbaka, säger Johnny, innan han hoppar upp i förarhytten på sin mjölkbil och ger sig ut på vägarna igen.

  Tipsa oss om vardagshjältar!

  Har du någon du vill uppmärksamma? Någon som gjort något för dig eller som bara, genom sitt sätt att vara, blivit viktig i ditt liv. Ta kontakt med oss på Hemmets Journal, så hjälper vi dig att framföra ditt tack med en guldros i kedja, en blombukett och ett reportage i tidningen, så klart! Skriv till:

  guldrosen@egmont.se

  eller till

  Guldrosen, Hemmets Journal
  20507 Malmö

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!