Här hittar du supermaten för ditt hår

Fyll skafferi och kyl med aprikoser, mandlar, ägg och rätt sorts fetter. Och glöm inte att äta proteinrikt. Näringstät mat gör håret friskt och välmående.

Visste du att …

6–8 paranötter om dagen räcker för att du ska få i dig tillräckligt med selen? Brist på selen kan orsaka sparsam hårväxt. 

 

Äter du inte fet fisk regelbundet kan ett tillskott av omega-3 behövas. Fettet gör att hårbotten inte torkar ut och att håret mår bra.

Hårets struktur, kvalitetoch tjocklek präglas i stor utsträckning av genetiska förutsättningar. Tyvärr. Men vad du äter kan du påverka redan idag. Att äta näringsrikt är det bästa du kan göra för att slippa ett tunt och glanslöst hår. Protein och fett är grunden för att håret ska bli så tjockt som det har förutsättningar att bli. Om ditt hår inte får i sig tillräckligt med protein finns risk att det både blir tunnare och växer långsamt. 

Omega-3, som det finns rikligt av i fet fisk, hjälper till att återfetta hår och hårbotten, vilket i sin tur resulterar i en bättre hårväxt. Och glöm inte det viktiga D-vitaminet. Studier har visat att kvinnor som tappar mycket hår har större brist på D-vitamin än kvinnor med friskt hår. Men innan du utvärderar – ha tålamod! Det tar tre – fyra månader för hårstrået att växa och förändras. 

10 näringsbomber – ta med listan till affären 

1. Paranötter

Paranötter är extremt selenrika och ett väldigt enkelt sätt att få i sig dagsbehovet av selen. 

2. Proteinrik mat

Ditt hår behöver protein för att kunna producera keratin, som är hårets viktigaste byggsten.

3. Aprikoser

Järnrika livsmedel, som kött, linser och aprikoser, behövs för ett friskt hår. 

4. Mandlar

Mandlar är laddade med magnesium som sägs hjälpa mot håravfall, och är dessutom proteinrika. Pumpafrön,kakaopulver och vetekli innehåller också höga halter av magnesium. 

5. Avokado

Här får du i dig massor med näring, bland annat B-vitamin som stärker håret. 

6. Ostron

Ostron är ett av de livsmedel som innehåller mest zink, som hjälper till att skapa viktigt protein för ditt hår. Känns ostron lite för lyxigt finns zink även i pumpakärnor och nötter.

7. Lax

Lax är en fantastisk källa till omega-3, men innehåller även biotin och protein. Många glömmer bort att hårbotten måste återfuktas, precis som resten av kroppen. Omega-3 finns också i valnötter och linfrön. 

8. Ägg

I ägg finns både protein och D-vitamin, men det innehåller även biotin som är ett B-vitamin som är viktigt för just håret. Ägg är bland det mest näringstäta livsmedel som finns!

9. Blåbär

Blåbär är sprängfyllda av antioxidanter som stärker kroppens alla celler. Ät blåbär, helst vilda – och även andra bär efter säsong – eller frysta. 

10. Ost

Kalcium är en nyckelfaktor om du vill ha ett starkt och friskt hår. Många mejeriprodukter innehåller även extra D-vitamin.

Scroll to Top