• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Icakuriren granskar kvarg – full av socker och tillsatser

    Kvarg marknadsförs som hälsosam men hur nyttig är den egentligen? Icakuriren har granskat innehållet i tio olika sorters vaniljkvarg.

    Icakuriren granskar kvarg – full av socker och tillsatser

    Livsmedelsbutikernas kyldiskar är numera proppfyllda med proteinrik kvarg. På några år har den pastöriserade mjölken med mjölksyrakultur poppat upp som ett av de mest heta livsmedlen för dem som tränar eller vill gå ner i vikt, eller både också. Kvarg är också populärt hos tonåringar som vill bygga muskler eftersom protein bidrar till större muskler vid fysisk ansträngning. Men hur nyttig är kvargen egentligen?

    – Kvarg som livsmedel är överreklamerat även om det inte är onyttigt, säger Icakurirens dietist Anna Hamilton som varnar för att låta kvarg ersätta vanlig mat. 

    – Det är viktigt att veta att kvarg har låga näringsvärden när det gäller viktiga mineraler som järn och zink. Äter man flera portioner kvarg per dag istället för annan mat finns det risk för näringsbrist. 

    Att proteinrika livsmedel kan öka muskelmassan stämmer i och för sig men för att få bäst effekt bör man få i sig proteinet i anslutning till träning. Det gäller framför allt dem som tränar hårt flera gånger i veckan.

    En del äter kvarg för att gå ner i vikt. Funkar det?

    – Kvarg mättar bra men liksom all annan mat är det viktigt 

    att se till att det totala energiintaget blir lägre än behovet, kommenterar Anna Hamilton.

    Lindahls, som ägs av Skåne-mejerier, tar hjälp av både tyngdlyftare och racerförare för att marknadsföra sin kvarg och förklarar att den som äter kvarg dessutom "får i sig and-ra näringsämnen som gör gott för kroppen".  

    Men på köpet får man också i sig en rad tillsatser som förtjockningsmedel och sötningsmedel. 

    Dietist Anna Hamilton:

    – Det är inte  farligt för kroppen men det är bättre att äta så rena naturella produkter som möjligt. Vissa små men ändå intressanta djurstudier visar på förändrad tarmflora. Dessutom kan man undra varför vi hela tiden ska vänja oss vid söta smaker.

    Sex av de tio vaniljkvargarna innehåller socker i stället för sötningsmedel: Eldorado, Ica, Garant, Milbona, Arla och Valio. Den sistnämnda innehåller mest, 16 gram per 100 gram. Det motsvarar 4,5 sockerbitar -eller 9 sockerbitar per förpackning vilket kan jämföras med en burk Coca-cola som innehåller 10 sockerbitar. 

    Fetthalten är mycket låg i de flesta av kvargarna men tre innehåller runt sju procent fett: Garant, Ica och Valio.

    – Det kan vara bra med extra fett och kalorier om man tränar extremt mycket eller om man är äldre, multisjuk och har svårt att få i sig tillräckligt med energi. Men hälften av Sveriges befolkning har en övervikt eller fetma och behöver inte extra kalorier. Då är det bättre att avstå från extra kalorier och satsa på att äta riktig mat.

    Anna Hamilton godkänner däremot den feta kvargen som efterrätt – någon gång ibland.

    –  Att äta en fet kvarg är förstås bättre än att äta en delicatoboll. 

    För den som ändå vill ha i sig extra protein i form av kvarg rekommenderar Anna Hamilton naturell kvarg med bär -eller frukt och nötter. 

    – Men för de flesta som tränar några gånger i veckan räcker det oftast med en smörgås med pålägg som ost, leverpastej, hummus, bönröra eller skinka, ett glas mjölk eller en banan efter träning. 

    Generellt finns det gott om proteiner i livsmedel som kött, fisk, ägg, kyckling, mejeriprodukter och baljväxter.

    Granskning: Vaniljkvarg

    Märke: Milbona Creamy quark dessert/Lidl

    Vikt: 500 gram 

    Pris: 12:95

    Pris per kilo: 25:90

    Ursprung: Tyskland

    Procent fett: 0,2 procent 

    Gram protein: 6,9 g 

    Sötningsmedel/gram socker:  14,5 g socker

    Energi kJ/kcal: 389 kJ 92 kcal

    Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrakulturer, mikrobiellt ystenzym, yoghurt (pastöriserad skummjölk, syrakulturer), beredning med vaniljsmak (socker, vatten, glukos-fruktos-sirap, modifierad majsstärkelse, arom, färgämne (karoten). 

    Plus: –

    Minus: Mycket socker. Lite protein.

    Märke: Kvarg/Eldorado

    Vikt: 500 gram

    Pris: 13:95

    Pris per kilo: 27:90

    Ursprung: Frankrike

    Procent fett: 0 procent

    Gram protein: 9 g

    Sötningsmedel/gram socker: 13 g socker

    Energi kJ/kcal: 380 kJ 90 kcal

    Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrningskultur, socker, vatten, modifierad stärkelse, surhetsreglerande medel (citronsyra, E331), färgämne (E161b, E160a), vaniljextrakt, förtjockningsmedel (E415), mald vaniljstång.

    Plus: –

    Minus: Mycket socker.

    Märke: Lättkvarg/Coop

    Vikt: 500 gram

    Pris: 18:95

    Pris per kilo: 37:90 

    Ursprung: Frankrike

    Procent fett: 0,1 procent

    Gram protein: 8,3 g

    Sötningsmedel/gram socker: Sötningsmedel 3,8 g socker

    Energi kJ/kcal: 220 kJ 50 kcal

    Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrningskultur, -vatten, oligo-fruktos, modifierad majsstärkelse, aromer, surhetsreglerande medel (E330, E331), kalciumfosfat, sötningsmedel (E950, E955), förtjockningsmedel (E415), torkad vaniljstång, färgämne (E160a), vitamin B2, vitamin B2, vitamin B12. 

    Plus: B-vitaminberikad.

    Minus: Sötningsmedel.

    Märke: Yoghurtkvarg/Skånemejeriet 

    Vikt: 500 gram

    Pris: 19:95

    Pris per kilo: 39:90

    Ursprung: Sverige

    Procent fett: 0,8 procent

    Gram protein: 8 g 

    Sötningsmedel/gram socker: Sötningsmedel 2,8 g socker

    Energi kJ/kcal: 300 kJ 70 kcal

    Innehåll: Högpastöriserad mjölk, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, pektin), naturlig vaniljarom och arom, mald vaniljstång, syra (äppelsyra), laktas-enzym, vegetabiliskt ystenzym, mjölksyrakultur och yoghurtkultur, sötningsmedel (maltitol, aspartam, acesulfam K), konserveringsmedel (kaliumsorbat), vitamin D.

    Plus: D-vitaminberikad. Laktosfri.

    Minus: Sötningsmedel.

    Märke: Kvarg/Garant

    Vikt: 250 gram

    Pris: 12:95

    Pris per kilo: 51:80

    Ursprung: Frankrike

    Procent fett: 7,5 procent

    Gram protein: 6,6 g

    Sötningsmedel/gram socker: 15 g socker

    Energi kJ/kcal: 650 kJ 160 kcal

    Innehåll: Pastöriserad skummjölk, grädde, socker, vatten, syrningskultur, modifierad stärkelse, aromer, färgämne (betakaroten), surhetsreglerande medel (citronsyra, E331), förtjockningsmedel (E415), torkad vaniljstång.

    Plus: –

    Minus: Mycket socker, fett och kalorier. Lite protein.

    Märke: Kvarg/Lindahls

    Vikt: 150 gram

    Pris: 7:90

    Pris per kilo: 52:67

    Ursprung: Sverige

    Procent fett: 0,2 procent

    Gram protein: 11 g

    Sötningsmedel/gram socker: Sötningsmedel 3,1 g socker

    Energi kJ/kcal: 260 kJ 60 kcal

    Innehåll: Pastöriserad mjölk, mjölksyrakultur, ystenzym, förtjockningsmedel, (modifierad majsstärkelse), naturlig vaniljarom, citronsyra, sötningsmedel (acesulfam K, aspartam), färgämne (betakaroten) Innehåller en källa av fenylalanin. 

    Plus: –

    Minus: Sötningmedel.

    Märke: Mild kvarg/Arla 

    Vikt: 250 gram

    Pris: 13:95

    Pris per kilo: 55:80 

    Ursprung: Danmark

    Procent fett: 0,2 procent

    Gram protein: 9,8 g

    Sötningsmedel/gram socker: 7,4 g socker

    Energi kJ/kcal: 320 kJ 70 kcal

    Innehåll: Högpastöriserad mjölk, socker, vatten, majsstärkelse, förtjockningsmedel (citruspektin), syra, (citronsyra), naturlig arom, vaniljextrakt, mald vaniljstång, ystenezym, mjölksyrekultur.

    Plus: –

    Minus: – Socker. 

    Märke: Kvarg vanilj/Ica

    Vikt: 250 gram

    Pris: 13:95

    Pris per kilo: 55:80

    Ursprung: Österrike

    Procent fett: 7,9 procent

    Gram protein: 6,9 g 

    Sötningsmedel/gram socker: 15 g socker

    Energi kJ/kcal: 650 kJ 150 kcal

    Innehåll: Mjölk, grädde, syrningskultur, mjölkkoagulerande enzym, vaniljberedning (socker, vatten, stabiliseringsmedel (E440, E410), arom, citronjuice-koncentrat, färgämne (160a), mald vaniljstång, vaniljextrakt.

    Plus: –

    Minus: Mycket socker, fett, kalorier. Lite protein.

    Märke: Kvargyoghurt/Aktivt Liv

    Vikt: 150 gram

    Pris: 9:50

    Pris per kilo: 63:33

    Ursprung: Tyskland

    Procent fett: 0,2 procent

    Gram protein: 9,7 g 

    Sötningsmedel/gram socker: Sötningsmedel 5,4 g socker 

    Energi kJ/kcal: 272 kJ 66 kcal

    Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrningskultur, vaniljberedning, vatten, socker, glukos-fruktossirap, modifierad majsstärkelse, färgämne: karoten, sötningsmedel (aspartam och acesulfam K), aromer. Innehåller en källa av fenylalanin.

    Plus: –

    Minus: Socker och sötningsmedel. 

    Märke: Laktosfri kvarg/Valio

    Vikt: 200 gram

    Pris: 15:95

    Pris per kilo: 79:75

    Ursprung: Finland

    Procent fett: 7 procent 

    Gram protein: 7,2 g

    Sötningsmedel/gram socker: 16 g socker

    Energi kJ/kcal: 650 kJ 160 kcal

    Innehåll: Pastöriserad skummjölk, syrningskultur, högpastöriserad grädde, socker, vatten, förtjockningsmedel (pektin, fruktkärnmjöl), modifierad potatisstärkelse, aromer (vanilj och vanillin), färg (betakaroten) och enzymer (löpe och laktas).

    Plus: Laktosfri.

    Minus: Mycket socker och kalorier.

    Så granskade vi:

    Det finns många olika kvargsorter. I vår granskning valde vi att granska vaniljkvarg på burk, som ska ätas med sked, till skillnad från drickkvarg på flaska. Vi har inte smaktestat kvargen utan endast granskat innehållet. 

    Kvargen är köpt i Stockholmsområdet i januari 2017 och priset är det vi betalade i butik. Vi köpte den minsta förpackningen som fanns att tillgå.

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!