7 steg till bästa badrummet

[b]VÅTDRÖM[/b] Går du i badrumstankar? Då gäller det att ta rätt beslut eftersom det ofta är en dyr affär. Här är sju bra tips för dig som planerar ett nytt badrum.

Badrummet är ofta hemmets minsta rum samtidigt som det också är ett av de viktigaste. Här börjar och avslutar vi dagen.

En del vill ha stora och spainspirerade badrum med dämpad belysning och gröna växter. Andra föredrar badrum som är minimalistiska och där praktiska lösningar och material är viktigast. 

Oavsett smak och behov är det oftast stor skillnad på vad du drömmer om och vad du faktiskt behöver. 

Vi bad inredningsarkitekten Linda Steen på Scenario och inredningsdesignern Cecilie Dahm Rise på Arkivet.co om deras bästa råd – oavsett badrummets storlek och stil.

7 steg till bästa badrummet
God planering är nyckeln till ett bra resultat. Om det finns plats kan två tvättställ vara praktiskt för att undvika köbildning på morgonen. Foto: Golvabia

1. Kartlägg dina behov

Börja med att kartlägga behov, önskningar och drömmar. Det är smart att få en översikt över vad du faktiskt har användning av och vad du drömmer om. 

– Min erfarenhet är att man kan dela in folk i två grupper. De som älskar badkar och de som avskyr det och bara har behov av en bra dusch. Med ett stort badrum har du kanske ordentligt med plats till båda delarna, säger Linda Steen. 

Vem som ska utnyttja badrummet är också av stor betydelse. 

– Det är stor skillnad på behoven hos någon som är singel och en barnfamilj. Om det är många som ska använda badrummet samtidigt kan det till exempel vara smart med två tvättställ – för att förhindra fullt kaos.

2. Gör en planlösning

Om du ska renovera ett badrum är det viktigt att mäta och kontrollera att det faktiskt är tillräckligt stort för det du vill få plats med. Kanske går det att bygga ut? Det är viktigt att redan tidigt ta hänsyn till var avlopp och vattenrör ligger. Fundera också på var du vill ha lampor och eluttag,

– Sådana saker kan annars bli besvärliga och dyra att åtgärda i efterhand. Rita också upp en funktionell planlösning och tänk igenom vad du vill se när du kommer in. Det är mycket trevligare att mötas av en spegel och ett tvättställ än av toaletten, menar Cecilie Dahm Rise. 

Det kan vara fint att dela in badrummet i zoner. Ett vuxet par kan till exempel ha var sitt tvättställ, eller i varje fall var  sin låda, så man får sin egen lilla zon där man kan finna lugnet i badrummet. 

7 steg till bästa badrummet
Inslag av trä mjukar upp intrycket och blir en fin kontrast till hårdare material som kakel och marmor. Foto: Ballingslöv

3. Gör hållbara val

Badrummet är det rum som är dyrast att renovera per kvadratmeter, därför är det smart att hitta hållbara material till de stora ytorna. 

– Var inte för experimentell. Rosa är trendigt just nu, men det kan bli dyrt att ändra om du tröttnar. Material som marmor och sten är solida och hållbara val, detsamma gäller en färgskala i vitt, grått, beige och svart. Lägg lite extra pengar på kakel av god kvalitet, de extra kronorna är väl spenderade, menar Linda Steen. 

Badrummets storlek är av betydelse för valet av kakel.

– Till ett litet badrum är det fint att välja kakelplattor som inte är alltför stora, de gör sig istället bättre i större badrum. Det går också bra att välj fogmassa i olika färger. Genom att välja fogmassa i samma färg som kaklet får du en fin helhet, säger Cecilie Dahm Rise. 

Du behöver inte kakla hela badrummet, särskilt inte om du har en liten budget. 

– Du kan till exempel lägga kakel på golvet och kanske på ena väggen, till exempel i duschen eller runt tvättstället med tanke på vattenstänk. Resten av väggarna kan du måla med våtrumsfärg. 

En målad vägg eller panel på några ytor kan bidra till att ge rummet en varmare känsla. 

Det kan också vara fint att blanda olika material.

– Trä gör sig bra i badrummet i kombination med kakel, marmor eller natursten. Du kan också lägga trägolv i badrummet, men då måste du ta hjälp av fackfolk. Ett alternativ kan vara en blandning av både trä och kakel.

7 steg till bästa badrummet
Urvalet av kakelplattor har aldrig varit större. Genom att välja grått golv, gärna med mönster, syns inte dammet så lätt. Foto: Modena

4. Välj rätt kakel

Stora kakelplattor är populära just nu och detsamma gäller mosaik, och då gärna i kombination. Var dock uppmärksam på att ett helt badrum med mosaikkakel kan bli väldigt dyrt, påpekar Linda Steen.

Vita kakelplattor används ofta, men är inte nödvändigtvis det mest praktiska. 

– Vita golvplattor gör att damm och smuts syns tydligare, därför kan det vara smart att välja golv i grått, beige eller mörkare nyanser. Badrummet ska vara lättstädat. Kakelplattor med struktur eller natursten är svårare att hålla rena, medan stora kakelplattor är lättare att rengöra än många små, tipsar Cecilie Dahm Rise. 

Du kan lägga kakel på kakel om du tröttnar. Det finns kakelplattor som bara är tre millimeter tjocka, och dessa bygger inte mycket på höjden. 

7 steg till bästa badrummet
Allt i ett badrum måste inte vara vitt. Fronter i en fin färg ger rum-met extra piff. Gyllene metall, som koppar, är också populärt. Foto: Superfront

5. Förvaring är A och O

Det är bra att tänka igenom hur mycket förvaring som egentligen behövs.

– Kanske finns det en stor garderob i närheten där det går att ha rena handdukar, då behöver de inte förvaras i badrummet, säger Linda Steen.

Extra hyllor och ställen att kunna lägga ifrån sig saker på är också viktiga. Alla moderna handfat har inte bänkskivor runt om. Då kan det vara bra med exempelvis en låda för smink och andra småsaker.

Men det är inte allt i ett badrum som du vill att någon annan ska se.

– Göm smutskläder i fina korgar, och kanske kan tvättmaskinen ställas bakom ett draperi eller byggas in, tipsar Cecilie Dahm Rise. 

7 steg till bästa badrummet
Tänk annorlunda – här ett badrum med takkrona. Foto: Camilla Isaksson

6. Välj rätt belysning

Lägg lite extra tid på att planera för rätt belysning till badrummet. 

– Om du väljer spottar eller punktbelysning är det viktigt att dessa har rätt position och sitter på rätt avstånd för att inte ge skuggor eller blända. Det är också viktigt att ha bra belysning runt spegeln, understryker Cecilie Dahm Rise. 

Det är också viktigt att inte undervärdera ljuseffekten. 

– Om du ska sjunka ner i badkaret och sätta av tid för att slappna av är det viktigt att kunna dämpa ljuset. Därför är det bra med en dimmer. Nu finns det även led-lampor som kan dimmas precis som glödlampor. Eller välj lampor med 2700 Kelvin, som är det vi rekommenderar för ett mjukt och skönt ljus. En liten sminkspegel med inbyggt ljus kan också vara bra att ha, tipsar Linda Steen. 

7 steg till bästa badrummet
Små detaljer kan tillföra färg och förändra stämningen, och är enkla att byta ut.
Foto: Bloomingville

7. Satsa på det lilla extra!

Ta gärna in stora gröna växter i badrummet, det piffar upp och ger en skön känsla när du kommer in. Om badrummet har god ventilation kommer växterna att trivas bra. 

Ett annat tips är att experimentera med tillbehör som armatur, duschmunstycke och hållare för handdukar och toa-rullar. 

En stark trend nuförtiden är mässing, koppar, guld och svart. För en fin helhet kan du välja alla tillbehör i samma färg, säger Cecilie Dahm Rise. 

Tänk på helheten och se till att ha ytor att ställa växter, stearinljus eller prydnadsföremål på. 

– Om du har ett nytt badrum är det heller inte alltid så fint att hänga in gamla handdukar, så skaffa gärna några nya. Låt tillbehören bli det lilla extra – satsa hellre på rosa handdukar än rosa kakelplattor. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top