Rensa hemma och tjäna pengar

Sommartid är loppistid. Nu är hög tid att börja rensa i skåp, garderober och källare för dig som vill tjäna en extra slant i sommar. Här är expertens bästa tips.

Linda Hellevik

Redaktör på Scandinavian Retro

Bor Eskilstuna och Stockholm

Ålder 41 år

Familj Dotter på 9 år

Yrke Journalist/redaktör, stylist och konstnär

Intressen Loppis och auktioner, böcker, personlig självutveckling och gröna växter.

 

 

Rensa hemma och tjäna pengar

Är skåpen fulla av oanvänt porslin? Har du klänningar i garderoben som inte riktigt passar? Eller har du andra prylar som du är färdig med?

Oavsett om du anammat KonMari-metoden (skapad av den japanska organisationsproffset Marie Kondo, som menar att man ska farväl av saker som inte sprider glädje) eller bara vill rensa hemma, är det alltid rätt att sälja på loppis. Du tjänar en rejäl slant, någon annan blir glad och ur ett ekotänkt är återbruk oslagbart.

En som ständigt rensar hemma är loppisexperten Linda Hellevik.

– Det är rent ut sagt en befrielse att rensa ut och bli av med gamla prylar som inte används längre eller bara sådant som man helt enkelt har tröttnat på. 

Linda Hellevik, som utbildad textilkonstnär och arbetar bland annat som redaktör på tidningen Retro, besöker ett hundratal loppis varje år.

Intresset började när hon var föräldraledig för nio år sedan och tog långa promenader med barnvagnen.
– Jag besökte alla öppna loppisar jag kunde hitta på vägen. Min dotter satt alltid i vagnen och tittade på alla människor och grejer och var väldigt nöjd och glad, vi hade alltid väldigt roligt tillsammans

Varför är loppis så roligt?
– För mig är det jakten efter fyndet som är det roligaste momentet, att vara ute efter något speciellt och sen hitta det billigt på loppis. Sen hittar man alltid massa annat som man inte visste att man behövde, vilket kan vara minst lika spännande.

Vilket är ditt bästa loppisfynd?

– Alla mina äldre blomkrukor och ytterfoder från bland annat Upsala-Ekeby. Jag älskar gröna växter.

 

Rensa hemma och tjäna pengar
“Mina bästa loppisfynd är mina äldre blomkrukor och ytterfoder från bland annat Uppsala-Ekeby. Jag älskar gröna växter.”

Vilken är din favoritloppis?

– Min stamloppis är PMU second hand i Eskilstuna, efter nio år, två dagar i veckan, så har jag så att säga lärt känna personalen.

Men ibland kan det bli för mycket av det goda även för loppisexperten. För att inte drunkna i loppisfynd säljer Linda Hellevik själv på loppis ett par gånger om året. Hennes favoritställen är stora utomhus- och bakluckeloppisar.

– Det är ofta mycket folk och ofta väldigt trevlig stämning.

Vilket är ditt bästa loppissäljartips?

– Ta med dig fika och se det som en rolig utflykt. Gå gärna ihop med några vänner och sälj tillsammans med bord bredvid varandra.

Hur väl man ska organisera sitt loppisbord är en smaksak. Linda Hellevik tror på den oorganiserade stilen.

– Det kan låta logiskt att ställa upp och lägga upp prylar prydligt, snyggt och färgkoordinerat för att locka till köp, men jag själv lockas av lite rörigare loppisbord och fyndlådor. Det ska inte kännas som om man går in i en dyr inredningsbutik utan kunden vill själva rota fram ett fynd.

Ska jag skriva ut pris på prylarna jag säljer?

– Ja, märk alla prylar med en tydlig prislapp, kunden ska inte behöva fråga. Kombinera gärna med fyndlådor, till exempel en låda där allt kostar 20 kronor. Var beredd på att kunderna prutar, snåla inte utan var hellre schysst, bjud på mängdrabatt om kunden vill köpa mycket, loppiskarma vinner alltid i längden.

Och vad gör jag med prylarna som blir kvar?

– Sälj ut allt som är kvar på bordet för halva priset när loppisen börjar närma sig slutet. Osålda prylar kan du lämna på en välgörenhetsbutik på vägen hem. Det känns ofta bättre att göra något gott för andra och för miljön än att slänga in allt i garaget igen när du kommer hem.

Vilka slags prylar brukar du sälja?

– Just nu säljer jag av allt det jag själv köpt på loppis genom åren, återbruk i dubbel bemärkelse. Det kan vara allt från mindre möbler, lampor, gammalt fint porslin som jag inte längre använder eller har plats för i skåpen, till inredningsprylar och textilier. Eftersom jag har hela vinden full med prylar, lär det bli en riktig loppis-säljar-sommar för mig i år.

 

 

Rensa hemma och tjäna pengar
Allt kan säljas på loppis. Just nu trendar teakmöbler och husgeråd som brickor i teak, porslin, (till exempel Rörstrand, Gustavsberg och Gefle), keramikprylar, pinn- och kaféstolar och gamla skolaffischer.

Så förbereder du inför försäljningen:

 

Några dagar i förväg

  • Tvätt och stryk kläder.
  • Putsa skor.
  • Diska glas och porslin.
  • Kom ihåg: Ta endast med hela och rena saker.

 

Senast dagen innan

Ta med

  • en fräsch enfärgad duk eller ett lakan att lägga prylarna på.
  • småkorgar eller askar för småplock och stora korgar för leksaker.
  • pallar att lägga prylar på framför bordet.
  • fönsterputs och hushållsrulle för att kunna fräscha upp dammiga prylar.
  • snören och sax i fall det finns möjlighet att hänga upp prylar.
  • klisterlappar, papper, tejp och tuschpenna ifall du vill skriva enhetspris på vissa prylar.
  • tidningspapper (för att slå in ömtåliga prylar) och plastpåsar.
  • klädstång och galgar för kläder. Finns att köpa för någon hundralapp på lågprisvaruhus.
  • rejält med växel, både sedlar och mynt.
  • en magväska för pengarna.
  • en pall att sitta på.
  • egen matsäck inklusive dryck och kaffetermos.
  • hatt och solskydd alternativt regnkläder och paraply.
  • ett leende. Ingen vill handla av en sur person.

          

På själva loppisdagen:

  • Ställ dina finaste prylar längst fram på bordet. Fronta gärna något färgglatt som drar blickarna till sig. Om prylen säljs tidigt, erbjud köparen att slippa bära runt på prylen och i stället komma tillbaka lite senare.
  • Överbelamra inte bordet.
  • Sortera dam-, herr- och barnkläder för sig, gärna efter färg och barnkläder efter storlek.
  • Skriv ut ditt Swishnummer på en stor lapp som alla kan se.
  • Lämna skridskor och skidor hemma. Få vill tänka på vintern mitt i sommaren.

  

Prislappar eller inte?

En smaksak. Många vana loppisförsäljare föredrar att sälja utan prislappar eftersom de tycker att det är lättare att justera priset. Tycker du att det är jobbigt att diskutera pris kan prislappar vara smart men kom ihåg att ta med nya klistermärken och tuschpenna för att kunna justera priset vid behov.

Fundera också på hur viktigast för dig: Att tjäna rejält med pengar eller sälja lite billigare och slippa ta hem osålda prylar.

Stora loppisguiden

I sommarnumret av Scandinavian Retro finns Sveriges största loppisguide med nästan tusen adresser till loppislador, idrottsloppisar och loppisbutiker. Numret finns i butik den 13 juni.

 

FOTO: GETTY IMAGES, LINDA HELLEVIK

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top