• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Var beredd om krisen kommer – så här förbereder du dig

  Vi lever i ett i-land men vad händer om det blir kris eller elen slås ut? Så preppar du för att klara ett svårt läge.

  Var beredd om krisen kommer – så här förbereder du dig
  Om strömmen går vintertid blir din bostad snabbt utkyld. Då är det varma kläder och levande ljus som gäller. Foto: Thomas Henriksson

  Att preppa är att förbereda sig inför en krissituation, och plötsligt är ordet "prepping" något som det talas om överallt. 

  Visserligen har vi haft fred i mer än 200 år men vi lever i en relativt orolig tid med klimatförändringar, utspel från världsledare och stora flyktingvågor. Cyberattacker inträffar dagligen, också här i Sverige, och terrorattentat är något vi alla hör talas om med jämna mellanrum. 

  Svårt att få tag på mat

  Förr fanns ett beredskaps-lager i Sverige men i mitten av 1990-talet såldes våra lager ut. Eftersom vi inte producerar ens hälften av den mat som behövs för att försörja oss, har vi inte heller möjlighet att få tag i mat om importmöjligheterna skulle strypas.

  Man brukar säga att det skulle ta ungefär en och en halv vecka innan det skulle bli tomt i butikshyllorna om Sverige isoleras. Om transportnätet inom Sverige skulle haverera blir det tomt i butikerna på bara något dygn.

  Och vad händer om strömmen går? Då går det inte att vare sig förvara, tillaga eller få nödvändigt vatten till maten. 

  Många hushåll har redan mat hemma som räcker för flera dygn men inte alla. Enligt en undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjort, saknar var sjätte barnfamilj i Stockholm mat för mer än två dygn. 

  Enligt den nya civilförsvarsplanen som nyligen presenterades, ska varje svensk kunna klara sig på egen hand i en vecka. 

  – Det finns inga lagstiftade rekommendationer, och vi vill inte låsa fast oss vid något tidsperspektiv för då kan folk tro att man kan få hjälp efter den tiden och så fungerar det inte. Man vet inte hur lång tid det tar för samhället att mobilisera, vid en kris finns inga tidsgarantier, kommenterar Anna Teljfors Lundwall, kommunikatör på MSB. 

  Om strömmen slås ut kan det också vara svårt att få viktig samhällsinformation. Enligt Anna Teljfors Lundwall kan svårigheten att få information bli ett större problem än att få tag i mat.

  – Då måste vi se till att vi får nyheter på annat sätt, via en transistorradio eller bilradio. Det är ofta där folk brister. 

  Tips

  Köp mat som du och familjen gillar även i vanliga fall.

  Tänk näringstät och näringsrik mat som håller länge och inte kräver lång tillagningstid. 

  Välj mat som du gillar så att ni äter upp den innan den passerat bästföredatum. Glöm inte att rotera maten. Det innebär att du använder maten med jämna mellanrum och ersätter med nyköpt.

  Vatten blir snabbt bristvara

  Tänk på att det inte går att tappa vatten ur kranarna vid ett strömavbrott. Även om kommunen har ansvar för att köra ut vatten till sina invånare kan det vara bra att ha eget vatten.

  Räkna med minst tre till fem liter per person och dygn. Lagras i dunkar.

  Bra informationskanaler vid kris

  dinsäkerhet.se

  Sveriges Radio P4

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!