Lyxfällan-profilens bästa tips för att spara pengar i fattiga januari

Januari, årets tajtaste budgetmånad, är här. Håll i plånboken och gör en ekonomisk nystart inför 2017. Vi har samlat de bästa tipsen. Av Lina Abrahamsson

Lyxfällan-profilens bästa tips för att spara pengar i fattiga januari
Foto: Daniel Ohlson

Patrick Grimlund är konsult, föreläsare och programledare, bland annat för Lyxfällan i TV 3. Här delar han med sig av sina bästa spartips:

– Ett råd jag ofta brukar ge är att göra januari till en vit ekonomisk månad. Köp bara det absolut nödvändigaste. Gör det till en sport och utmana gärna varandra i familjen. Ibland kan det bli ett nyttigt uppvaknande. “Oj, behöver vi inte mer än så här?” 

– Töm frysen och laga mat till lunchlådor. Ställ bilen om det går och samåk – det sparar både pengar och miljö. Gå igenom förråd, källare och garderober och sälj det som legat oanvänt mer än ett år. Har man riktigt ont om pengar tycker jag inte att man ska skämmas för att be om att få lämna tillbaka julklappar och växla dem mot pengar. Givaren vill ju ge det som är allra bäst för dig. Förklara gärna att du har ett akut behov. 

– På längre sikt tycker jag att man ska se den vita månaden som en ekonomisk nystart. Se över abonnemang, gymkort och annat. 

 

Lyxfällan-profilens bästa tips för att spara pengar i fattiga januari
Foto: Matilda Sandberg/SVT

Inger Ljung Olsson är journalist och ny programledare för konsumentprogrammet Plus i SVT i vår. Här är hennes överlevnadstips för januari:

– Det allra bästa sättet man kan spara pengar på när man går tillbaka till jobbet är att fixa maten hemma och ta med sig i låda. Inte äta lunchen ute, där spar man 80–100 kronor om dagen. Se till att laga billig mat som mättar, gärna i storkok så att man kan frysa in och ta fram. Tips på billig mat finns överallt, bara att söka.

– Ta en alkoholfri månad, skippa vinet på fredagskvällen under hela januari. Och, det enklaste men också svåraste tipset: Köp ingenting som du inte absolut behöver. Gå på bibblan, se om dina gamla filmer, spela spel som du redan har och träffa kompisar hemma med knytis istället för ute på krogen. Och. Köp. Ingenting.

Lyxfällan-profilens bästa tips för att spara pengar i fattiga januari

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea och har jobbat med ekonomi hela sitt yrkesverksamma liv. Här är hennes bästa råd:

  • Inför ett köpstopp för allt utom mat! Är det något du behöver handla, se om det kan vänta till nästa månad. 
  • Räkna ut hur mycket pengar du har kvar efter att alla räkningar är betalda  och ta fram en dagsbudget. Överskrid den inte!
  • Gå igenom kyl och frys och laga middagar utifrån det ni hittar. 
  • Betala räkningar i tid och slipp förseningsavgifter.
  •  Laga mat hemma istället för att köpa hämtmat. 
  • Gör en veckomatsedel med tillhörande inköpslista.
  • Undvik alla små inköp.
  • Undvik att ta lån för att betala räkningar och skulder. 
  • Starta ett automatiskt månadssparande. 
  • Gör en månads– eller årsbudget. 
  • Sälj det du inte längre använder.
  • På sikt, fundera på hur du bor. Kan ni flytta till något mindre eller billigare? 
  • Acceptera att inte alla trender kan följas. Du behöver inte byta ut hela garderoben varje vår och lär trivas hemma även om du inte har den senaste designlampan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top