• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Experten: Nya regler för rot och rut

  Sämre villkor för alla under 65 år och dyrare med ombyggnader. Det här gäller om du vill renovera eller köpa andra hustjänster.

  Experten: Nya regler för rot och rut

  Vi kallar det rut och rot men det riktiga samlingsnamnet är hustjänster. Köper vi hustjänster kan vi få en del av kostnaden betald genom att vi får sänkt skatt. 

  Den första stora förändringen för i år är att det blir ett lägre tak för ruttjänster. Numera går det bara att få skatten sänkt för köp upp till 50 000 kronor. Men taket sänks bara för alla som är under 65 år, så är du äldre kan du fortfarande köpa tjänster för 100 000 kronor. 

  Inkomst spelar roll

  Det spelar förstås stor roll hur mycket du betalar i skatt. För att kunna få den maximala skattesänkningen bör du ha en lön över cirka 26 000 kronor i månaden och inga andra skatte-
  avdrag för räntor eller liknande. Har du bara pensionsinkomster är gränsen cirka 17 000 kronor i månaden. Har du lägre inkomster kan du givetvis utnyttja en mindre del. 

  Den andra förändringen för i år är att rotavdraget sänks till 30 procent, tidigare har skattereduktionen varit 50 procent. 

  Läs också: Så sparar du smart

  Ett exempel: Du köper ett hantverksjobb till ditt hus och kostnaden blir 13 000 kronor. 10 000 kronor är arbetskostnad, 2 000 kronor är material och 1 000 kronor är reskostnad. Arbetskostnaden ger skatte-reduktion med 30 procent så på fakturan du får från hantverkaren kommer beloppet att vara 7 000 kronor. Resterande 3 000 kronor (30 procent av 10 000 kronor) får hantverkaren från Skatteverket efter att ha skickat in en blankett. Du ser sedan på din deklaration hur mycket du sammanlagt fått i skattereduktion under året. 

  Ett tak finns

  Ska du renovera för stora belopp spelar sänkningen till 30 procent ingen roll. Om du till exempel gör en stor ombyggnad som kostar 400 000 kronor i arbetskostnader skulle skattereduktionen bli 120 000 kronor. Men det finns ett tak på 50 000 kronor i skattesänkning för dina samlade hustjänster så mer än så kan du ändå inte sänka din skatt med. Och hade den gamla gränsen gällt hade det ändå inte blivit mer i skattesänkning. 

  Nästa sida: Rut kan vara billigare än hemtjänst

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!