• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test: Så bra är strykjärnen

  Pris och kvalitet går hand i hand. I alla fall när det gäller ångstrykjärn. De billiga står sig slätt medan näst dyrast vinner lätt.

  Test: Så bra är strykjärnen
  En klart testvinnare - Philips Azur Steam Iron GC4895.

  Vid en första anblick kan de tio ångstrykjärnen i Icakurirens test uppfattas som lika. Alla har ångpuff och försök till en snitsig design. Men när alla väl är testade, enligt standard-iserad metod, står det klart att skillnaderna är stora, både när det gäller strykresultat och hur praktiska de är.
  För god design ska inte bara glädja ögat utan framförallt göra en produkt användarvänlig. När det gäller strykjärn handlar det till exempel om att kunna läsa av temperaturinställningen utan hjälp av pannlampa och förstoringsglas. Här får Electrolux bakläxa.
  Snåla sladdlängder är ett annat dilemma som drar ner betyget. Plus får däremot Bosch och OBH Nordica som har generösa sladdar på tre meter. (Flera, som Singer, Menuett, Severin, Braun och Philips, struntar i att berätta hur långa sladdarna är på förpackningen – dåligt!)

  Osmidigt med sladdlöst

  Järnet från Tefal är däremot helt utan sladd. Visst, det låter smart men de ständiga signalerna som järnet ger ifrån sig när det är dags för laddning, är desto mer enerverande. 

  Den tillhörande laddningsstationen är stor och klumpig och behöver placeras på strykbrädan eller i dess närhet då järnet måste laddas var och varann minut.
  Det går inte heller att ställa järnet på högkant, vilket är nödvändigt när man vill använda båda händerna för att flytta plagget på brädan. Nackdelarna överväger alltså fördelarna, tyvärr.
  Alla ångstrykjärn skryter om att de erbjuder vertikal ånga för vertikal strykning. Tanken är att man ska kunna ånga hängande gardiner eller skjortor på galgar. Men tyvärr, det hela är en simpel bluff. Skrynklor och veck består, däremot fuktas istället tapeten på väggen av det fräsande ångmolnet.

  Temperaturen inte viktig

  I testet ingick även att mäta järnens temperatur men grad­antalet visade sig ha mindre betydelse för strykresultatet. Stryksulans utformning och ånghålens antal, storlek och placering är viktigare för slutresultatet.

  En klar vinnare

  Vinnare då? Philips GC4895. Järnet får bra omdömen när det gäller de praktiska funktionerna och hela fem hjärtan när det gäller strykning av både linne och bomull.
  Sämst i testet är lågprisjärnen Menuett och Severin. Menuett droppar dessutom vatten vilket kan vara förödande på ett känsligt plagg. Inte kul om blusen i siden förvandlas till, om inte sammet, så närapå trasa eller lump.

  Bild 1151365

  Se hela testet här (PDF) >>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!