Test: Hörlurar – bra ljud till varje pris

Välj lurar efter eget huvud. Bra passform är minst lika viktigt som bra ljud. Icakuriren har testat åtta hörlurar. Även de billigaste duger bra.

Se hela testet här

Test: Hörlurar - bra ljud till varje pris

Se hela testet här (PDF)>>

Tro inte att dyra hörlurar automatiskt är bäst. De bästa är de som sitter skönt och bra, med en bygel som passar ditt huvud och ett par sköna kåpor som sitter lagom hårt.
Sitter lurarna för hårt, eller om kåpan är för liten, klarar man inte av att ha på dem så länge man vill, oavsett hur bra ljudet eller musiken är. Visserligen går bygeln på de flesta hörlurar att justera, men det räcker oftast inte för att få en bra passform.
Självklart är ljudkvaliteten också viktig, men vad som är ett bra ljud varierar från person till person, och beror självklart på vilken typ av musik du lyssnar på.
Vissa av hörlurarna har ett klart ljud, andra ett bastungt, kraftfullt eller neutralt ljud som passar allt ifrån klassiskt till rapp.

Både med sladd och trådlöst
Det finns olika typer av hörlurar. Icakuriren har, tillsammans med Pricerunner.se, valt att testa utanpåliggande lurar, som ligger på ytterörat, och heltäckande lurar, som har kåpor som omsluter örat. Dessa passar bäst att användas hemma i soffan, då de är både större och
klumpigare.
Bland de åtta hörlurarna finns modeller för olika musik­stilar, öron och plånböcker. Fyra av modellerna kan man välja att använda både med sladd och som trådlösa.
Bästa köpet är Sonys hörlurar MDR-10RC för 699 kronor. De har ett bra, neutralt och kraftfullt ljud som passar de flesta musikstilar. De är också lätta.
Tyvärr är det si och så med passformen, då de kan glida av om man rör häftigt på
huvudet. Men med det priset och den ljudkvaliteten får de ändå stämpeln “Bästa köpet”.
Ett bra köp är också testets billigaste lurar: Urbanears Plattan ADV för 399 kronor. De är tåliga och robusta, och praktiska på så sätt att huvudbandet går att tvätta.
Kanske inte de mest håll-bara i längden, men bra till det priset.
Bästa ljudet för den som lyssnar på all typ av musik anser panelen att Samsung Level Over har. Men de kostar också över 2 400 kronor.  Utmärkt ljud har även Philips Fidelio M2L, men en stor nackdel är att de endast går att använda till Apples produkter.

Kolla frekvensomfång
Bra ljud i lurarna hänger ofta ihop med vilket frekvensomfång de har. Standarden ligger på 20 till 20 000 hertz (svängningar per sekund). De hörlurar med bra och nyanserat ljud, som har fått högt betyg i testet, har också ett större omfång än standarden.

 

 

Se alla våra tester här >>

Inköpsställen

Sony MDR-10RC >>
Philips Fidelio M2L >>
XTZ Headphone Divine >>
Samsung Level Over >>
Sennheiser Urbanite XL >>
Urbanears Plattan ADV >>
Jabra Move Wireless >>
AKG Y45BT >>

Vilka lurar passar dig?

  • Öronpluggar, “in ears”, är mjuka kuddar som stoppas in i hörselgången och som stänger ute allt ljud.
  • Öronsnäckor, “earbuds”, ligger i ytterörat och sluter inte tätt om hörselgången. Det gör att det kommer in ljud från omvärlden och musiken hörs ut.
  • Utanpåliggande lurar, “on ears”, är halvstora lurar som ligger på ytterörat och har en bygel. Musik kan läcka ut beroende på modell. Storleken varierar.
  • Heltäckande lurar, “around ear”, har kåpor som omsluter örat, och en bygel. De utestänger ljud från omvärden och är oftast tyngre än de utanpåliggande.
  • Träningslurar kan se olika ut, men gemen­samt är att de är stabila och sitter på ordentligt, och är mindre känsliga för fukt. Volymkontroll sitter ofta på sladden, som är mjuk för att minska skrapljud och trassel under träningen.
  • Brusreducerande lurar stänger ute ljud och reducerar oljud och brus från exempelvis tåg.
  • Trådlösa lurar finns i olika varianter och med olika räckvidd från sändaren.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top