• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Här är de godaste oliverna för sommarens sallader

  Nytt namn, men samma härliga oliver! När Icakuriren provsmakade Kalamonoliver – Kalamata­oliver – fick Fontana högst betyg.

  Här är de godaste oliverna för sommarens sallader

  Det vi länge kallat Kalamataoliver är populära drinktilltugg och en självklar ingrediens bland annat i grekisk sallad. EU har nyligen slagit fast att oliverna istället generellt ska benämnas Kalamonoliver. Kalamata är en region i södra Peloponnesos i Grekland, och bara de oliver som vuxit just där och anrättats efter ett särskilt recept får i fortsättningen kallas Kalamata. Namnändringen sker succesivt, allteftersom förpackningar och etiketter tar slut.

  Gröna oliver

  Alla oliver är gröna innan de börjar mogna. Med ackumulerade soltimmar skiftar färgen till allt mörkare nyanser, från blekt rosabrunt till intensivt svartlila. När de skördats läggs de i vattenbad i flera omgångar för att den naturliga bitterheten ska mildras. Ett visst mått av beska hör dock till. Sedan läggs frukterna in i olja eller vatten med salt, ibland också kryddor. Saltet är både konserveringsmedel och smaksättare. Vi har valt att testa icke urkärnade oliver, då de ofta upplevs mera smakrika än de urkärnade. Oliven är rik på nyttigt enkelomättat fett, och fruktköttet ger både lite protein och lite fibrer. Oliverna i en och samma burk kan vara olika mogna, och ha olika smakintensitet och fasthet. Det har vi tagit med i bedömningen. Mogen klorofyllfruktighet, balanserad sälta, frisk syra och lätt veddoft tycks vara gemensam för de godaste oliverna

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!