• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Alkoholfri öl

  Billig, kalorisnål alkoholfri öl fyller luckor i vuxenutbudet av förfriskningar. Vi har testat 15 sorter.

  Alkoholfri öl
  Öl är gott även utan alkohol. Serveras kylt – lageröl 8–10 grader, veteöl till 5–8 grader och annan ale till 12–14 grader. Foto: Scanpix

  Intresset för alkoholfri öl ökar, det märks både i systembolagets sortiment och i hyllorna i större livsmedelsbutiker. Såväl nykterheten som kalorisnålheten lockar ölproducenterna att brygga nollversioner av sina storsäljare.
  Öl med en alkoholhalt upp till 0,5 % räknas som alkoholfri i EU. Ölet kan bryggas direkt till denna extremt låga alkoholhalt. Eller tillverkas som vanligt (stark)öl för att sen avalkoholiseras.

  Få ingredienser

  Till ölproduktion krävs bara fyra ingredienser: Malt, vatten, jäst och humle. Bäst balanserat och lättdrucket är ett öl där varken brödig maltsmak eller örtbitter humle dominerar. Jäst ska inte kännas av, utom i ofiltrerad veteöl.

  Svårt hitta rätt balans

  När vi provade sökte vi efter öl som är breda i smaken, väl balanserade och som passar till både törstsläckare och mat av många slag. Öl utan smakbäraren alkohol behöver aromförstärkning för att likna öl med alkohol. Man tillsätter kanske mera dyr humle, breddar maltsmak-en med flera olika sädeslag som majs eller ris, eller tillsätter socker. Specialöl som extra humlebesk ale finns även i det alkoholfria sortimentet. Det är en knepig utmaning för bryggmästaren att få alebeskan lagom stor i förhållande till alkoholhalt och maltsmak.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!