Tomatsås

Barilla och Zeta får höga poäng i vårt smaktest av värmfärdiga tomatsåser. Men en sympatisk kartongpackad, örtfräck sås från Ica imponerar.

SE HELA TESTET HÄR

Tomatsås

Se hela testet här >>

Tomatsås av italiensk typ brukar utgå från oljefräst lök (och tärnade rotfrukter) med irörda skållade (ibland mixade) tomater och tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar och örter. Ingen redning, ingen grädde. Såsen separerar typiskt på tallriken; vatten läcker ut runt en såsklick.
Såväl i Italien som på andra platser är själva begreppet tomatsås dock flytande, varje hushåll tenderar att ha sitt eget älsklingsrecept. Det är ingen tidskrävande tillagning, men en halvtimme går ofta åt.

Kött eller fisk kan tillsättas

Matredaktionen har provsmakat färdigköpta såser. Man kan tillsätta fräst köttfärs, quorn eller tonfisk, eller så kan såserna användas som de är. Alla såserna följde villigt med aldente-pasta på gaffeln.
Färska tomater smakar helt olika beroende på sort och soltimmar. Solmogna tomater har mera smak och rund fyllig sötma. Saknas den kan man kompensera (även vid uppvärmning) med en nypa strösocker.
Tillsätt gärna örter under tillagningen, men grov timjan kan bli besk vid lång upphettning och basilika blir höigt smaklös om den kokas för länge.
Alla produkterna har trovärdig röd färg. Där surhetsreglerande medel använts är det citronsyra (E 330). Oöppnade produkter kan förvaras i rumstemperatur upp till två år efter packdatum. Öppnade förpackningar håller 3–10 dagar i kyl.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top