Test: Långt järn bäst för zest

Fint rivet skal av fräsch citron lyfter nästan all mat. Ett riktigt bra zestjärn är därför en god vän i köket. Icakuriren har testat tio järn.

Se hela testet här

Test: Långt järn bäst för zest

Se hela testet här (PDF) >>

Zest är, förutom ett bra ord att kunna om man gillar att spela alfapet eller wordfeud, det strimlade skalet av en citron, lime eller apelsin. Ett zestjärn är följaktligen ett verktyg som river citrusskal.
För alla som gillar den fräscha och syrliga smaken av citrus i mat, efterrätter eller drinkar, är ett bra zestjärn en klok investering.
Visst går det att riva skal på ett klassiskt rivjärn men att arbeta med ett riktigt zestjärn är ofta smidigare och dessutom tar järnet mindre plats i diskmaskinen.
Icakuriren har testat tre olika modeller av zestjärn, två klassiska och en uppstickare där handen ska träs in i ett handtag. Att jämföra de olika modellerna är lite som att jämföra äpplen och päron eftersom de har olika funktion.
De små järnen, som ibland kallas ciseleringsjärn, fungerar bra för den som vill riva en mind­re mängd skal.
De är också smarta om man vill ciselera (mejsla) vackra skalslingor som dekoration på till exempel efterrätter och i drinkar. (Skalslingorna är däremot mindre goda att äta eftersom de ofta innehåller vitt skal som ger otrevlig beska.)
En fördel med de små järnen är också att de är lätta att diska och tar minimalt med plats i kökslådan.
De större zestjärnen är att rekommendera för dig som ofta använder citrusskal i matlagningen. De liknar smala rivjärn och speciellt två av dem är mycket enkla att använda.
Järnen finriver endast det yttersta skalet vilket testpanelen uppskattar. Zesten blir också saftig vilket gör att citrusskalets fina aromoljor frigörs.
Det tredje järnet, det från Chef’s, är annorlunda och troligen en produkt som man antingen älskar eller hatar. Testpanelen försökte inta en mer nyanserad ställning och slog fast att man troligen måste öva in tekniken innan den kan bli en favorit.
Vem vinner då årets stora zesttest?
Bland de små är det Zyliss och bland de stora Cuisipro som är testarnas favorit. Lätt att använda och resultatet blir mycket fin zest – helt enkelt bäst i test!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top