Test av termosar

En dyr termos håller ofta värmen bättre än en billig. Flera av termosarna i vårt test har bra korkar men de är svåra att hålla rena. Läs hela testet av ståltermosar (öppnas i en pdf-fil).

Ta citronsyra eller bikarbonat till hjälp

Det kan vara svårt att få bort beläggningar och rester av kaffe och choklad i termosen.
Men om du blandar en tesked citronsyra med en liter vatten och låter det stå innan du tar några tag med en flaskborste, så går beläggningen lättare bort.
Det fungerar också om du i stället blandar vattnet med lite bikarbonat, det får också bort resterna.

Så testade vi

Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica provkök.
Termosarna förvärmdes med varmt vatten. Därefter fylldes de med kokande vatten och termoelement placerades i termosen innan korken och muggen skruvades på.
Temperaturen lästes av vid start, efter 1 timme,
2 timmar och efter 4 timmar, utan att öppna korkarna. Vi har testat två av varje modell. Den angivna temperaturen är en sammanvägning av mätvärdena från termosarna av samma modell.
Vi har även bedömt produkternas hanterbarhet, funktion och mätt volymen.
Termosarna är inköpta i Stockholmsområdet under december 2012. Priset är det vi betalde i butik. Betygs­skalan är 1 till 5 där 5 är bäst.

Test av termosar
Termos

En termos uppgift är att hålla drycken varm tills det är dags för fikapausen. Naturligtvis ska den heller inte läcka i ryggsäcken och den ska vara enkel att servera ur. Icakuriren har testat tio av de vanligaste termosarna, vilka kostar från 70 och upp till 300 kronor. Bäst håller testets dyraste, klassikern Thermos, värmen. Den är också lätt att öppna och stänga och att hälla ur. Dessutom stängs snäppöppningen automatiskt när muggen skruvas på.
Jumboplatsen delas denna gång mellan Ikeas Volym och Julas Kayoba som är precis lika dåliga på att hålla drycken varm, betydligt sämre än någon av de andra i testet. Ikeas termos blir också ljummen utanpå.

Tre olika typer av kork

Termosarna har tre olika typer av kork: skruvkork som man skruvar upp ett halvt varv innan man kan hälla, pop-up-kork som man trycker ner och kork med snäppöppning som man fäller upp eller drar åt sidan för att hälla. Enklast att servera en fika ur är pop-up-korkarna som Stadium och Primus har. Trots att flera går att skruva isär har korkarna många skrymslen och vrår, där rester av kaffe fastnar och dit diskborsten har svårt att nå. Små idealiska gömslen för bakterier och där diskvattnet blir kvar. För det tar lång tid för korkarna att torka. Enklast att hålla rena är vanliga skruvkorkar.
I bruksanvisningarna står det att tillverkarna inte rekommenderar att man använder termosarna till varma mjölkdrycker, som varm choklad, eller till barnmat. Detta för att bakterier kan utvecklas och en jäsningsprocess starta. Om man gör det ändå bör det vara under “en kort tid”. Hur lång “en kort tid” är vill inte de tillverkare vi talat med uppge. De säger att man kan ha choklad i termosen under en utflykt och att det är viktigt att man diskar termosen extra noga efteråt.

Termosarna rymmer mindre än lovat

Termosarna i testet anges rymma från sju deciliter upp till en liter. Den angivna volymen stämmer inte på hälften av termosarna – de rymmer mindre. Det beror på att tillverkaren inte räknat med att korken tar plats i flaskan.

Flera av de större termosarna är också för vida för att en normalstor hand tryggt ska nå runt, så det krävs tvåhandsgrepp vid serveringen. Framför allt om den är full.
Ståltermosar ska vara okrossbara, men det är inte detsamma som att de inte kan bli buckliga om de åker i backen. Men det påverkar inte hur bra de håller fikat varmt, om inte korken går sönder förstås.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top