• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sajterna som sätter betyg på läkaren

  Hur populär är läkaren du funderar på att gå till? På nätet finns sajterna med betyg som hjälper dig att välja rätt läkare.

  Doktorsguiden.se
  Beröm eller kritik. På Doktorsguiden.se kan patienter sätta betyg på Sveriges 56 000 läkare.

  Hur var ditt senaste besök hos läkaren? Var hon/han inkännande och bra på att förklara? Eller stirrade han/hon mest in i sin datorskärm? Ropade du då "Hallå doktorn, lyssna på mig!".
  Troligen inte. Respekten för den vita rocken sitter djupt och i besöksstolen tänker vi inte på att vi inte bara är patienter. Vi är faktiskt konsumenter också – av vård. Just det har flera nätsajter tagit fasta på.

  En av dem är Doktorsguiden.se. Där kan du betygsätta och berätta om dina erfarenheter av enskilda namngivna läkare. Här är tre omdömen som patienter lämnat på sajten:
  "En läkare som bryr sig om sina patienter."
  "Han försökte skämta bort frågor och pratade nedlåtande till oss."
  "Han räddade mitt liv då jag brutit nacken."

  Omvard.se kan du inte recensera enskilda läkare men däremot jämföra ditt eget sjukhus med andra. Sajten rangordnar också Sveriges vårdcentraler under rubriken "Patienttoppen".

  Vardguiden.se kan du bland annat jämföra vårdcentraler och barnmorskemottagningar när det gäller bemötande och helhetsintryck.

  Men är det verkligen moraliskt riktigt att låta patienterna själva betygsätta och ibland även peka ut enskilda läkare?
  Ja, tycker Thomas Treitler, ansvarig utgivare för Doktorsguiden.se som omfattar 56 000 svenska läkare.
  – Doktorsguiden jobbar för bättre vård i Sverige. Vi utgår från att alla vårdgivare vill driva bra sjukvård men har man som patient behov av att byta läkare ska det vara lätt. Då ska det också vara enkelt att ta reda på vad andra tycker, förklarar Thomas Treitler och tillägger att 92 procent av alla omdömen är positiva.

  Oavsett vad man tycker kommer publika granskningar på nätet att bli allt vanligare. I vår digitala värld har alla möjlighet att göra sin röst hörd.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!