Test av herrstrumpor

Ge far ett par fina ullstrumpor på hans egen dag. Icakuriren har testat tio par. Läs hela testet här.

Så här testade vi

  • Testet är gjort av Textil- & Läderlaboratoriet, Stockholm AB.

  • Sockorna mättes och granskades före och efter tvätt enligt skötselråden i 30 eller 40 grader.

  • Strumporna härdighet mot nötning testades tills hål eller uttunning uppstått. Varje prov har upprepats två gånger.

  • Strumporna är inköpta i Stockholmsområdet under augusti/september 2012.

  • Betyget är 1 till 5, där 5 är bäst.

Så håller strumporna längre

  • Byt strumpor varje dag. Fibrerna töjs ut när de används och drar ihop sig vid tvätt igen.

  • Klipp tånaglarna.

  • Välj strumpor i rätt storlek.

  • Tvätta ullstrumpor ut och in för att minska noppigheten.

  • Tvätta enligt skötselråden.

Lös strumpmysteriet!

Hur ofta står man inte där med en strumpa i handen och undrar: var är den andra? Hur mycket man än letar är den puts väck, försvunnen från jordens yta. Man frågar sig: Blev den kvar i tvättmaskinen i den gemensamma? Fastnade den i byxbenet när jag klädde av mig och gled ut på vägen till jobbet? Eller ligger den kanske och lurar längst in under sängen och samlar damm?

Fyra lösningar:

  • Köp alltid strumpor av samma färg och märke.

  • Köp strumpor i starka färger så är de lättare att se och hitta.

  • Använd tvättpåse.

  • Sätt ihop sockorna parvis med en klämma innan du slänger in dem i maskinen.

Det syns inte utanpå om strumporna håller bra. Priset är ofta inte heller till någon hjälp. I stället är det bästa rådet att titta på etiketten och se vad de är av för material. För strumpor av ren ull håller sämre, även om de är av finaste kvalitet. Det är därför man blandar in nylon, polyamid, för att hållbarheten ska bli bättre. Svårigheten ligger i att hitta den perfekta blandningen av materialen så att strumpan tål att nötas och slitas på hela vintern. För strumpor nöts förr eller senare sönder. Oftast slits de först på hälen. Men fördelen med ullstrumpor är att de håller fötterna varma och torra i vått och torrt.

Icakuriren har testat tio märken av svarta ullstrumpor vilka kostar från 26 kronor till 169 kronor paret. Med priset varierar också andelen ull i strumporna, från 34 procent i de billigaste från H & M till 80 procent i de dyraste från Burlington.

Bäst tål Wolsey att nötas på, även om den inte är outslitlig. Dessutom håller strumpan formen bra även efter tvätt.

Testets överraskning är strumporna i 2-pack från Dressman för 30 kronor paret.  De är både slitstarka och håller formen bra och är därför mycket prisvärda.

Minst att slita på är H & M:s strumpor, de gick först sönder  av samtliga, både på hälen och tån. Nästan lika dåligt håller KappAhls, och dyra och fina Bleuforêt, som också innehåller silke, därför fick de lägst betyg för nöttålighet.

Strumporna i testet ska täcka flera storlekar, oftast mellan tre och sex storlekar. Undantagen är Hugo Boss som endast täcker två, medan Burlington ska täcka hela sju storlekar, alla från 40 till 46. Det gör att passformen är lite si och så för flera av märkena; för stora för en mindre fot och precis eller för små för en större. Strumporna i testet håller där-emot överlag formen efter tvätt bra, det vill säga om man följer tvättråden. De tre dyraste ska tvättas i 30 grader, de övriga i 40.  Alla strumpor ska klara av att tvättas i 40 grader, annars blir de inte rena.

 


Av Anne Meisner, foto: Erik Hedman, Theresia Köhlin

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top