Test av råsaftcentrifuger

Högljudda och svåra att diska. Icakuriren har testat sju råsaftcentrifuger och tre slow juicer. Läs hela testet av råsaftcentrifuger och slow juicer här.

Så här testade vi:

  • Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica Provkök.
  • Vi har pressat 1 kg av vardera morötter, tomater och äpplen.
  • Juicerna fick rinna ner i en sil under 10 minuter. Restmängden som bildades i nätsilen – bitar, grova fibrer och skum – tillsammans med mängden avrunnen saft är måttet på juicens kvalitet. Varje försök upprepades två gånger.
  • Hanterbarheten har bedömts under arbetet och vi har även studerat bruksanvisningarna.
  • Apparaterna är inköpta under augusti 2012 och priset är det vi betalade i butik.
  • Kvaliteten på juicen tillsammans med de praktiska synpunkterna ligger till grund för totalbetyget.
  • Betygsskalan är 1 till 5, där 5 är bäst

  • Frukt- och grönsaksjuicen kan, förutom drickas, användas som bas i bland annat soppor, såser, glass, sorbet och drinkar. Den går också utmärkt att frysa.
  • Mos och fruktkött som blir kvar går utmärkt att använda i kakor, grytor och andra mat­rätter.

Köpställen

Adidas 08-534 808 30
Bosch 08-734 12 00
Braun, Gillette 020-21 33 21
Coline, Clas Ohlson 0247-444 00
Ecco 020-322 674 67
Evolution Juicer, Adesso AB
08-663 40 60
Frank Form 08-545 505 00
H & M 08-796 55 00
Indiska 08-670 45 00
Magimix, Sebastian AB
08-555 774 00
Menuette, Jula AB 0511-246 60
OBH Nordica AB 08-445 79 00
Philips 08-598 520 00
Syster Lycklig 08-612 65 64
Waver, Coop Kundtjänst
0771-63 36 00
Weekday 08-411 29 70
Wilfa Sverige AB 040-601 20 00
Åhléns 08-402 80 00

Test av råsaftcentrifuger
Test av råsaftcentrifuger
Test av råsaftcentrifuger och slow juicer. Foto: Erik Hedman

En råsaftcentrifug är inte en oumbärlig apparat i köket, men nypressad juice på morgonen överträffar all juice som finns att köpa.

En bra råsaftcentrifug ger mycket juice och lämnar lite rester

Den är både enkel att sätta ihop och diska. Därtill för den inte alltför mycket oväsen när den pressar morgonjuicen. Den tar inte heller upp större delen av köksbänken, för de flesta är skrymmande. Icakuriren har testat sju råsaftscentrifuger och tre av en ny typ som kallas för slow juicer. Vi kan bara konstatera att ingen av dem uppfyller alla krav.
Skillnaderna mellan en råsaftscentrifug och en slow juicer, förutom att den senare är betydligt dyrare, är att en slow juicer först krossar eller mal sönder frukterna innan juicen pressas ur. Medan saften i en råsaftscentrifug, precis som namnet säger, pressas ur genom att frukterna slungas runt, centrifugeras.

Men så enkelt är det inte för de tre slow juicer-maskinerna pressar ur juicen på olika sätt. Wilfas Juicemaster fungerar som en köttkvarn som mal sönder frukten, Evolution Juicer är mer till sin konstruktion lik en råsaftscentrifug, medan Magimix i mycket liknar en matberedare.

Enligt tillverkarna ska man generellt få ur mer juice från en slow juicer. Det visar inte vårt test. Juicen från en slow juicer ska också, allt enligt tillverkarna, innehålla fler näringsämnen. Det är dock inget vi undersökt. Däremot kan vi konstatera att saften från en slow juicer generellt är mycket tjockare, ibland för tjock att dricka, mer som puré.

Bästa juicemaskinen är råsaftscentrifugen Philips

Den ger mest juice och lämnar efter sig ett torrt avfall, vilket visar att den fått ur all saft ur frukterna och grönsakerna. Den är också lätt att montera och diska. Nackdelen är att den är högljudd och dessutom stor och klumpig. Ändå har vi gett den betyget fem.
Sämst är testets billigaste, Menuett. Den lyckas visserligen pressa ur medelmycket juice, men lämnar mycket fruktkött och hela fruktbitar efter sig. Dessutom är den opraktisk, högljudd och arbetsam att diska, den ska inte heller diskas i maskin.

Minst juice av alla producerar slow juicern Wilfa. Av ett kilo äpplen blev det endast tre deciliter juice, men däremot fyra deciliter fint äppelmos! Det kan dock tas tillvara och användas i bakning eller matlagning.

Det tar under en halv minut att få ett par glas morgonjucie, men desto längre tid tar det att rengöra apparaterna efteråt.
Gemensamt för råsaftscentrifugerna, utom Philips, är att uppskattningsvis 50 procent av allt avfall inte hamnar i den behållare som är avsedd för det. I stället samlas resterna under locken och kilar fast sig i skrymslen och vrår. I genomsnitt tog det oss 15 minuter att för hand diska alla delar som en enda juicemaskin består av och ändå blev det fruktrester kvar i silar och skrymslen.
Vanligtvis består en juicemaskin av sju eller nio delar förutom motorstativet, undantaget är Magimix som bara har tre. Därför är det en fördel om delarna går att diska i maskin.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top