Test av fläckborttagningsmedel

Fläckborttagningsmedlen gör ingen större nytta. Fläckar försvinner ändå när de tvättas i maskinen. Läs hela testet av fläckborttagningsmedel här. 

Test av fläckborttagningsmedel
Test av fläckborttagningsmedel
Flytande, sprej eller pulver spelar ingen roll – ingen fläckborttagare lyckades få alla fläckarna att försvinna helt. Foto: Erik Hedman

Det finns olika typer av fläckborttagningsmedel. Icakuriren har testat tre: pulver, sprej och flytande. Sammanlagt har vi testat nio olika fläckborttagningsmedel och jämfört med att enbart använda vanligt tvättmedel.

Så här testade vi fläckborttagningsmedel

Vi testade genom att först spilla och fläcka ner vita frottéhanddukar med rödvin, banan, matolja, stearin, tomat och rost. Fläckarna fick torka i 24 timmar innan vi tog fram fläckborttagningsmedlen. Vi följde minutiöst de olika anvisningarna och doseringarna på förpackningarna för att sedan avsluta proceduren med att tvätta handdukarna i 60 grader i maskin med tvättmedel. Några nedfläckade handdukar tvättade vi direkt med Skona tvättmedel för vittvätt, utan förbehandling.

Inget av medlen klarade av rödvinfläckarna. Inte ens Tabort Aktivt skum trots löfte. Det står visserligen inte på flaskan, men enligt tillverkarens kundtjänst ska medlet klara av rödvin.
Fem av medlen klarade inte heller av att få bort banan. Även rost har två av pulvren svårt att få bort, Ica Fläckborttagare och Tabort Aktiv pulver, trots att de används tillsammans med tvättmedel som på egen hand klarar av rostfläckar. Varför det fungerar så kan vi inte förklara. Däremot fick vi varken helt bort vin eller banan när vi använde enbart tvättmedel. De övriga fläckarna klarade tvättmedlet av på egen hand.
Hur stor nytta har vi då av speciella medel för fläckborttagning, om de bara lyckas marginellt bättre än ett vanligt tvättmedel? Så som många av dem fungerar kan det tyckas att de belastar miljön mer, än gör kläderna renare. Ur miljöhänsyn är de medel man använder direkt på fläcken, som sprej och flytande, bäst. Sämst är pulvren, esom ska doseras tillsammans med det vanliga tvättmedlet i tvättmedelsfacket. Alltså dubbla doser och mängder av kemikalier i maskinen.

Det här innehåller fläckborttagningsmedel

Fläckborttagarna är uppbyggda som vanliga tvättmedel och innehåller tensider och enzymer, till och med TAED som används för att aktivera blekmedlet i tvättmedlet. Galltvål är det enda som har en annan uppbyggnad och i stället innehåller, som namnet anger, en tvålbas av oljor och oxgalla.
Galltvål ska doseras direkt i tvättmaskinens fack, men kan också användas direkt på fläcken. Här behövs inte heller extra tvättmedel. Flytande Bio Shout ska användas direkt på fläcken i första hand, men kan också användas “för uppfräschning av hela plagg” genom att hälla en till två deciliter i maskinen tillsammans med tvättmedel. Vad som menas med “uppfräschning” framgår inte.

Vilket är då det bästa medlet mot alla typer av fläckar? Det visar inte testet eftersom inget av medlen klarar av alla typer av fläckar och det är därför svårt att sätta ut ett totalbetyg på produkterna, rent av omöjligt, och därför har vi valt bort det. Tidigare tester som Icakuriren gjort av tvättmedel visar att olika märkena är bra på att få bort olika typer av fläckar. Därför är vårt bästa råd; byt tvättmedel med jämna mellanrum och testa dig fram, så blir din tvätt mer fläckfri.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top