Test av högtryckstvättar

Tvätta med tryck när vintersmutsen ska väck. Men rätt tryck räcker inte – munstyckets ut­forming är minst lika viktig, visar Icakuirens test av högtryckstvättar. Läs hela testet här (i pdf-format).

Tänk på inför köp

 • Granska högtryckstvätten i butik.
 • Att högtryckstvätten rengör bra är viktigt, men viktigt är också att den är enkel och praktisk att använda.
 • Slangen bör vara minst åtta meter lång för att passa alla typer av arbete.
 • Slangrulle underlättar för­varingen av både slangen och själva högtryckstvätten.
 • Spolhandtaget ska ligga skönt i handen och vara lätt att trycka in och hålla intryckt.
 • Spolröret bör vara så långt att du inte behöver gå böjd för att kunna arbeta.
 • Storleken på maskinen kan också ha betydelse när den ska vinterförvaras då den bör kunna förvaras på ett ställe där det inte blir minusgrader. Annars finns det risk för att restvatten i maskinen kan frysa och förstöra den.

Så här testade vi

 • Brukartestet av högtrycks­tvättar är gjort av testföretaget Smartson.
 • Tvättarna har testats med de munstycken som medföljer maskinerna.
 • Under provningen har vi bedömt och betygsatt tvättresultat och maskinernas hanterbarhet.
 • Vi har också bedömt kvalitet och funktion på munstycke, slangens material och längd.
 • Uppgifterna om max- och pumptryck, vikt, effekt och slanglängd samt pris är från tillverkarna.
 • Betyget är 1 till 5, där 5 är bäst.

Ta bort mossa från uppfarten och gammal flagnad färg från trädgårdssoffan. Spola ren altanen och plastmöblerna. Tvätta bort väg­saltet från bilen och gamla alger från båtskrovet innan båten ska sjösättas. En högtryckstvätt kan användas till mycket.
Icakuriren har testat åtta högtryckstvättar från 500 kronor till 4 700 kronor.
Bäst av maskinerna är en av de dyraste, Stihl. Den både rengör bra och är lätt att använda och arbeta med, dessutom följer det med bra tillbehör.
Sämst är HPC från Biltema; den klarar inte av sina arbetsuppgifter, det blir inte rent. Maskinen har också ett högt och skrikigt ljud, kort sladd och saknar praktiska detaljer som förvaring för munstycken och sladd. Visserligen tar den liten plats och är billig, 649 kronor. Men då är den billigaste modellen, Cotech från Clas Ohlson, ett bättre val för den som vill ha en enklare modell för lättare göromål som att tvätta av bilen och ta bort mossa från mindre ytor.

Arbetstrycket mest intressant

Tillverkarna pratar gärna om vilket maximalt pumptryck maskinerna har, mätt i bar. Men det som är intressant är i stället arbetstrycket som visar med vilket maximalt tryck motorn kan spruta ut vattnet. Arbetstrycket mellan maskinerna skiljer sig från 60 till 140 bar. Men man ska inte enbart stirra sig blind på det, utan hur bra en maskin är på att göra rent beror mycket på hur munstycket är utformat.

Till sex av maskinerna följer det med både en flatstråle för bland annat biltvätt och ett rotormunstycke, som är kraftfullare och kan användas till att ta bort mossa på stenbeläggning. Meec har ett enda munstycke som ska fungera till allt arbete, medan Bosch har ett ställbart munstycke med fyra olika funktioner.
Till flera av maskinerna följer det också med olika tillbehör vid köpet, som munstycke för altantvätt, borste, slang för igentäppta rör och förlängningsrör. Det gör att maskinen får fler användningsområden redan från början. Det finns dock extra tillbehör att köpa till samtliga modeller.

Längden på slang har stor betydelse

Vikten varierar mycket mellan maskinerna från 5 till över 24 kilo. Samtliga har visserligen hjul av varierande kvalitet så att man kan rulla dem. Men den tyngsta maskinen, Bosch, flyttar man inte hur som helst.
Längden på slangen kan ha stor betydelse beroende på vad man ska använda apparaten till. Ska man använda den för att tvätta bilen, kan fem meter vara i det kortaste laget, som Cotech och HPC, medan Nilfisk tio meters slang räcker väl runt bilen, men kan vara i vägen vid annat arbete.

Scroll to Top