• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Målarskola – 8 steg till snygga fönster

  Kittet har lossnat och färgen börjar spricka. Det är hög tid att göra något åt fönstren. Målarmästare Björn Bergdahl visar sina proffsknep.


  Visa album

  Måla fönster är ett finlir som kräver tålamod och noggrannhet. Det är ju inte bara en sida som ska målas – det är över och under, utsida och insida och mellan fönstren. Det tar sin tid och kräver rätt utrustning.

  Björn Bergdahl är målarmästare, han har haft egen målarfirma och är nu yrkeslärare på målarprogrammet på Fredrika Bremergymnasiet i Haninge.

  Så här gör du

  Så här förvandlar han ett blåblekt fönster till skinande vitt, i åtta steg från första skraptaget till det glänsande slutresultatet.

  Steg 1. Skrapa bort all lös färg och kitt och det trä där fibrerna rest sig, det som ser ut som ludd.

  Steg 2. Tvätta av alla ytor med målartvätt.

  Steg 3. Kolla om träet är tillräckligt torrt för att målas. Använd en fuktmätare som du hyr hos färghandlaren. Om fukthalten är över ca 15 procent är det bara att avvakta och låta fönstret lufttorka.

  Steg 4. Är fukthalten rätt börjar du med att stryka på grundolja på alla ytor där den gamla färgen skrapats bort. Var noga på de ställen där kittet lossnat. Oljan går på djupet och skyddar träet. Torka bort överflödig olja som inte gått in i träet.

  Steg 5. Kitta med linoljekitt. Ta en bit kitt och knåda det mjukt. Lägg på kittet med en kittkniv och stryk sedan med ett fuktat finger så att ytan blir jämn. Det finns också kitt på tub som anbringas med sprutpistol. En smaksak vilket man väljer men Björn Bergdahl håller hårt på burken.

  Steg 6. Måla alla ytor och även kittet med grundfärg. Den är viktig för att fönsterfärgen ska få ett bra fäste. Gör ren penseln mellan målarvarven. Använder du en akrylatfärg går det bra med tvål och ljummet vatten. Oljefärger kräver lacknafta eller motsvarande.

  Målning av fönstrets utomhussida innebär att du målar framsida, underkant, framkant, ovankant, halva bakkanten och mellan fönstren.

  Steg 7. Dags att färdigmåla en första gång. Börja med större ytor där du kan måla med en 30-35 mm pensel. Använd sedan en smalare pensel för att måla ytor mot fönsterglaset. Är du säker på handen kan du måla direkt. Proffsen skruvar långsamt penseln under strykningen för att ta med sig färgen i penseln.

  Om du är lite ostadig kan du sätta upp målartejp. Eller använda en bred spackel som du använder som mothåll.

  Låt färgen gå cirka två millimeter in på glasrutan så att vatten inte kan tränga in bakom kittet. Torka bort färgstänk från glaset innan färgen har torkat.

  – Och kom ihåg att ta bort målartejpen direkt efter målning. Speciellt om du använder vanlig gul målartejp. Den har en bra förmåga att fastna för gott, säger Björn Bergdahl.

  Steg 8. Finalstrykningen. Jobbet är gjort. Sätt dig i utemöbeln och njut av resultatet!

  Det här behöver du

  • Fuktmätare, hyr den hos färghandlaren.
  • Färgskrapa, en smidig modell som har ett blad med 1,5-2 cm bredd.
  • Pensel. En smal rund eller oval så kallad anstrykare är bäst, den kan hålla mycket färg utan att det rinner. Köp en kvalitetspensel, den kostar över hundralappen och släpper inga hår. För tunna spröjsar passar en 20-25 mm bra, för resten av fönsterramen väljer du 30-35 mm.
  • Kittkniv och linoljekitt
  • Handskar, tunna smidiga. En enkel trädgårdshandske duger bra.
  • Målartejp. Köp den nya blå tejpen, den limmar inte fast så lätt som den vanliga gula.
  • Bred spackelspade, 30 cm
  • Målartvätt el diskmedel.
  • Plastduk eller så kallad mjölkpapp för att täcka altan, stenplattor mm.
  • Grundolja, grundfärg och fönsterfärg.

  Foto: Peter Knutson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!