Rom – smaktest

Rom kan vara lockande på påskbordet. Men smakvariationerna är stora och smakpanelen fann ingen riktig höjdare. Läs smaktestet av rom här.

Fakta om stenbit/sjurygg

  • Svenskt namn: Stenbit eller sjurygg. Latinskt namn: Cyclopterus lumpus.
  • Leker nära strand februari–augusti. Annars lever fisken på 50–400 meters djup i Nordatlanten, Barents hav och i Östersjön.
  • Ej rödlistad på internationella listan IUCN.
  • Bara hanens kött äts. Honans rom saltas och färgas svart eller röd och blir stenbitsrom i Sverige, Limfjordskaviar i Danmark, Perles du Nord på Island.

Rommens röda färg känns perfekt till påskbordets hårdkokta ägg. Många vill kunna forma toppar eller göra små äggformade klickar med tesked, för att åstadkomma detta behövs både förtjockningsmedel eller stabiliseringsmedel och färgämnen. Överhuvudtaget finns det gott om tillsatser i produkterna när man läser burkarnas finstilta deklaration.

Färgen varierar mellan starkt röd och orangeröd, beroende på vilka färgämnen som använts. Falkeskogs rom känns onaturligt orange, Abbas har en grumlig, grågrön färgton i den djupare röda färgen medan Enghavs vegetariska tångkaviar är vasst neonorange.
Somliga kaviarer känns slemmiga, de trådar sig obehagligt när man skedar rommen ur burken. Falkeskogs rom ser lös ut, men håller ihop.
Sältan i produkterna varierar mycket, från svag till stark, från frisk till sunkig. Bästa sältan finns hos Willys stenbitsrom, vilket gör att den fått blindtestets bästa betyg. Rommens gissel är tran­smaken, som i Icas kaviar var så framträdande att omdömet bara kunde bli sämst i test.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top