Test av kulörtvättmedel

Inget tvättmedel klarar av alla fläckar. Det visar Icakurirens test av tio kulörtvättmedel. Dyraste medlet tvättar sämst. Läs hela tvättmedelstestet i en pdf-fil.

Så här testade vi

Testet är gjort av Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica Provkök.

Rosafärgad frotté smutsades ner med 2 ml kaffe med mjölk, ketchup, banan, fett (brunsås), choklad, vin och smuts. De fick torka i 2-3 dygn i rumstemperatur. Därefter tvättades lapparna i 60° C i maskin tillsammans med vita lakan som barlast enligt tillverkarnas doseringsanvisningar för mjukt vatten. Tre försök utfördes per tvättmedel. Efter torkning i rumstemperatur granskades och jämfördes provlapparna i dagsljus.

Angivna pris per dosering är för en hushållsmaskin 3-5 kg och mjukt vatten.

Tvättmedlen är inköpta i Stockholmsområdet under november 2009.

Tvättips!

  • Byt tvättmedel ibland. Tvättmedel är bra på olika fläckar.
  • Dosera rätt, använd ett decilitermått. Tvättar du i lägre temperatur har maskinen ofta färre sköljningar och då kan tvättmedel bli kvar i plaggen och orsaka allergier. Dessutom är det en onödig kostnad och en onödig belastning för miljön att överdosera.
  • Underkläder ska tvättas i °60 C för att bli rena och för att få bort bakterier. Bäst trivs bakterier vid °42 C, då växer de till sig som mest.
  • Många plagg är undermärka. Fettfläckar går sällan bort i 40°C. Tvätta därför bomullsplagg ibland i °60 grader, oavsett vad som står i plaggen.

Vad innehåller tvättmedlet?

CMC hindrar smuts att fastna igen på tvätten.

Enzymer bryter ner äggviteämnen och stärkelsebaserad smuts som blod, choklad, mjölk och ägg. De är som mest effektiva vid 40 – 60 °C. Plagg som innehåller silke eller ull ska inte tvättas i medel som innehåller enzymer då de bryter ner sådana material.

Parfym tillsätts inte bara för att tvätten ska dofta, utan för att ta bort lukten av vissa ingredienser som tensider.

Tensider tar bort smutsen och finfördelar den genom att sänka vattnets ytspänning. Det finns ett femtiotal olika tensider och man brukar dela in dem efter vilken spänning de har Oftast ingår det flera tensider i ett tvättmedel.

Tvål kan vara av både animaliska eller vegetabiliska fettsyror. Den löser upp fett och olja håller den svävande i vattnet.

Zeoliter är en slags lera som inte är vattenlösligt och som gör vattnet mjukt så att smutsen löser sig lättare, den avhärdar vattnet. Leran ökar också mängden slam från reningsverk, men har inga negativa miljöeffekter.

Kommentar: Olika tvättmedel är bra på olika typer av fläckar. Byt därför märke ibland.

Tillverkare

Ariel, Procter & Gamble 020-25 11 11

Eldorado, Axfood 020-71 10 10

Formil, Lidl 020-190 80 70

Grumme, Cederroth 020-83 83 11

Hemköp, Axfood 0771-87 67 70

Neutral, Sara Lee Household & Body Care Sverige AB 040-28 56 56

Skona, Ica 020-83 33 33

Via, Unilever 0771-88 44 44

Willys, Axfood 0771-87 67 70

Änglamark, Coop 020-71 10 10

Test av kulörtvättmedel
Svårt att få rent i låga temperaturer, tycker Birgitta Rasmusson som menar att många plagg är undermärkta och att alla därför borde tvätta bomullsplagg i 60 grader då och då, oavsett vad som står i plaggen. Men inte ens då klarar alla tvättmedel att få rent, visar Icakurirens test. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Nedfläckad tvätt blir inte så skinande ren som i tv-reklamen. Fläckar av kaffe med mjölk, banan och vin är speciellt svåra att få bort även i 60°C. Den typen av smuts klarar ingen av de tio kulörtvättmedlen i Icakurirens test.

Renast tvättar Ariel Color, Grumme Kulörtvätt, Hemköp Tvättmedel Color och Skona Kulör. Neutral Kulör är det medel som klarar fläckad tvätt sämst och även lämnar synliga fläckar kvar av både fett och banan. Däremot klarar alla tio medlen av så väl ketchup och choklad som smuts utan besvär.

Det har hänt mycket med tvättmedlen på senare år. De har blivit allt mer koncentrerade, så att vi inte ska behöva använda lika mycket pulver. Sedan drygt ett år är det inte heller tillåtet med fosfater i tvättmedel. Idag är det också få, om några, som inte är miljömärkta med antingen med den Nordiska svanen eller Bra Miljövals svala.

Vissa av tillverkarna rekommenderar att man sänker tvättemperaturen, för miljöns skull och för att spara pengar. ”Sänk temperaturen till 30°C och spar upp till 40 procent av energiförbrukningen” skriver Ariel på sin förpackning.

– Fläckad tvätt blir absolut inte ren i så låga temperaturen. Så som tvättmedlen fungerar idag får konsumenten välja mellan att tvätta miljövänligare eller få tvätten ren, säger Birgitta Rasmusson, tidigare chef för Ica provkök och den person som testat tvättmedlen.

Visst spar man energi och pengar av att sänka temperaturen. Elkostnaderna minskar med ungefär 40 öre per maskin, däremot är kostnaderna för tvättmedel- och vatten desamma.

Då är det mer pengar att tjäna på valet av tvättmedel, eftersom det är stor prisskillnad mellan olika märken. Dyrast är tvättmedlet som fått sämst betyg, Neutral. Tvättmedlet till en maskin kostar 1,66 kronor, medan Eldorado är billigast, 77 öre per maskin. Men oftast kostar tvättmedlet för en maskin tvätt mer än så. Och handen på hjärtat hur noga är du när du mäter upp rätt mängd pulver? Men tillverkarna gör det inte lätt för oss konsumenter att dosera rätt. Hur lätt är det att mäta upp 39 ml eller 59 ml som doseringen för Ariel är, extra svårt då inget mått följer med. På många av förpackningarna är också doseringsanvisningarna svåra att både läsa och förstå. Texten är liten och har teckningar istället för text.

– Många doseringsanvisningar är så otydliga att de direkt uppmanar till överdosering, säger Birgitta Rasmusson.

Tvätt blir inte renare av att man lägger i mer tvättmedel än rekommenderat. Istället riskerar man fläckig tvätt och inte sköljd, som kan ge allergier. Men är den riktigt smutsig kan man behöva öka dosen, vilket står på paketen. Men vad är smutsig tvätt? Gymnastikkläder som luktar svett, handdukar som använts en vecka eller babyns nedfläckade tröja? Det får man gissa själv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top