Fryst broccoli

Fin kålsmak, behaglig sötma och lite tuggmotstånd bör broccoli ge, förutom näringen. Icakurirens smaktest visar att den billigaste broccolin faktiskt håller måttet bäst. Läs hela smaktestet här

Fakta om näringsinnehåll:

Per 100 g broccoli                   Dagsbehov

Järn 0,7 mg                                18 mg

Kalcium 41 mg                           800 mg

Kalium 250 mg                           300 mg

Fryst broccoli
Smaktest: broccoli
Icakuriren har testat fryst broccoli. Få frysbuketter går upp mot färsk vara.

Som små trevna träd lockar broccolibuketterna på tallriken. Järnrikt och nyttigt, har vi alltid fått höra. Numera hävdas även innehåll av cancerförebyggande antioxodanter, dock mest i rå broccoli.

Dessutom ryms lite kolhydrater, varav mer än hälften är kostfibrer. En knapp tiondels dagsbehov av de flesta vitaminer och mineraler kommer på köpet. Rejäla doser av kalcium (som bygger skelett och tänder) och i synnerhet kalium (som kan förebygga kramp) ger mervärde, men järnhalten är låg.

Normalportionen är 75 g och koktiden beror på önskad mjukhetsgrad. Fryst broccoli är förkokt, oftast för länge, och behöver sällan eller aldrig den koktid som påsen rekommenderar. Man får provtugga sig fram. Om buketterna verkar isiga kan de vara vattenglaserade mot uttorkning före frysningen. Viktangivelsen ska gälla enbart broccoli.

Foto: Erik Hedman

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top