• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Fryst broccoli

    Fin kålsmak, behaglig sötma och lite tuggmotstånd bör broccoli ge, förutom näringen. Icakurirens smaktest visar att den billigaste broccolin faktiskt håller måttet bäst. Läs hela smaktestet här

    Smaktest: broccoli
    Icakuriren har testat fryst broccoli. Få frysbuketter går upp mot färsk vara.

    Som små trevna träd lockar broccolibuketterna på tallriken. Järnrikt och nyttigt, har vi alltid fått höra. Numera hävdas även innehåll av cancerförebyggande antioxodanter, dock mest i rå broccoli.

    Dessutom ryms lite kolhydrater, varav mer än hälften är kostfibrer. En knapp tiondels dagsbehov av de flesta vitaminer och mineraler kommer på köpet. Rejäla doser av kalcium (som bygger skelett och tänder) och i synnerhet kalium (som kan förebygga kramp) ger mervärde, men järnhalten är låg.

    Normalportionen är 75 g och koktiden beror på önskad mjukhetsgrad. Fryst broccoli är förkokt, oftast för länge, och behöver sällan eller aldrig den koktid som påsen rekommenderar. Man får provtugga sig fram. Om buketterna verkar isiga kan de vara vattenglaserade mot uttorkning före frysningen. Viktangivelsen ska gälla enbart broccoli.

    Foto: Erik Hedman

  • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!