Test av tält

Satsa på ett dyrare tält som klarar tuffare väder. Icakurirens patrull fick kämpa rejält med de åtta tälten i vårt test. Bläddra i bildspelet och se alla tältbilder.Här hittar du testet med alla åtta tält!

Så fungerar kupoltältet

Det finns två huvudtyper av tält, kupoltält och tunneltält. Vi valde att testa kupoltält, som är den konstruktion som i stort sett alla familjetält avsedda för camping har. Det bygger på att innertältet och yttertältet vilar på två långa, böjliga tältpinnar, som tillsammans spänner ut tyget så att det bildas en kupol. Oftast finns det ytterligare en eller två böjliga tältpinnar, som bildar stommen i ett förrum – en så kallad absid.

5 tips inför tältningen

  1. Prova att montera tältet innan du åker, så går det lättare i skarpt läge.
  2. Sätt inte upp tältet för nära stranden. Det blir fuktigt på morgonen.
  3. Sätt upp tältets öppning i lä för vinden.
  4. Ta med en rulle silvertejp, för snabblagning av revor.
  5. Vill du vara säker på att tältet håller mer än en säsong, köp ett dyrare tält avsett för friluftsliv (se nästa sida.)

Så här testade vi

Tälten är provade av Icakurirens testredaktion, Rolf Olofsson och Anette Sievers.

De åtta tälten sattes upp under tidtagning, alla vid samma tillfälle på en plan gräsyta. Granskning och bedömning gjordes av konstruktionen. Betyget är en sammanvägning av enkelhet vid montering och konstruktion.

Vattentäthet, ventilation och komfort vid övernattning är inte testade.

Tälten är inköpta i Stockholmsområdet i maj 2009.

På väg ut på semestern eller till festivalen är ett tält fyndat i farten en garanti mot att behöva sova under bar himmel. Där slutar garantin. Att köpa ett kupoltält för en dryg femhundring är rena lotteriet och du kan skatta dig lycklig om du får det på plats utan brutna naglar och brustna relationer.

Vi testade montering och konstruktion hos åtta lågpristält av kupolmodell och hittade stora skillnader, men mest förvånande var ändå en likhet: De flesta saknar beskrivning.

Jobbigast att få på plats är tältet från Ica Maxi. 35 minuters svettigt huvudbry för två personer är alldeles för lång tid! Kvalitetsbrister avslöjades direkt. Dragkedjan i yttertältet hade inget stopp och gick sönder första gången vi drog ner den. Tältduken raspades lätt upp av en tältpinne vid monteringen och det tillsammans med de otejpade sömmarna bådar inte gott för tätheten vid regn. Dessutom lossade en av de hakar som fäster innertält vid yttertält.

Största förvåningen väckte ändå Sportex kupoltält med utlovade absider, alltså förrum. Var är de? Känn dig lurad! Tältet har inga absider – och det saknar även tejpade sömmar och ventilation. Här kan man bli både dränkt och kokt, beroende på väderlek.

När tälten sedan ska packas ihop väntar nästa prövning. I de flesta fall är påsarna på tok för små, det gäller speciellt tältpåsarna från Ica maxi och Jula.

Kanske går det inte att tillverka ett billigt tält, som man kan sätta upp utan att drabbas av irritation och starka tvivel på funktion? Jo, Coops tält är busenkelt att montera, även om konstruktionen lämnar lite övrigt att önska.

Och uppstickaren Karlssons Varuhus, som kör lågpris på 15 platser i landet, erbjuder ett hyfsat 4-mannatält. En obegriplig detalj är emellertid att tältet säljs under varumärket Mora, medan en rosa logotype på tältduken skriker ut Briva.

Testets vinnare är ett tält som kostar dubbelt så mycket som bottennappet. Det är nog vad som krävs för att tillverkaren ska ha råd att formge tältet med lite större omsorg om detaljerna. Man blir på gott humör både av att sätta upp Stadiums tält och att titta på det.

Välj rätt tälttyp

Att fynda ett tält på stormarknaden inför en expedition på flera dagar är ingen bra idé. Hela semestern kan bli förstörd om tältet läcker eller inte andas. Ett riktigt bra tält som håller i alla väder kostar från ca 3 000 kronor. Pris och kvalitet följs åt, det är huvudregeln.

Det finns två huvudtyper, tunneltält och kupoltält. Båda typerna bygger på ett innertält och ett yttertält, som är ihopkopplade.

Välj tälttyp efter den aktivitet du brukar ägna dig åt. Ett kupoltält passar speciellt bra för kanotturen. Det behövs inga linor för att staga upp det och det kräver få fästpunkter, vilket är bra om du sätter upp det på till exempel en klippö. Det är lätt att flytta tältet i jakt på den minst steniga platsen. Eftersom det är ganska högt kan du sitta upprätt, men det gör också att det kan bli instabilt I dåligt väder.

Om du ska vandra i fjällen föredrar många ett tunneltält. Det väger i regel mindre och passar den som måste bära det på ryggen. Det står också mer stadigt i hård vind, eftersom tyngdpunkten är lägre och fästpunkterna fler. Det finns ofta två ingångar och ett eller två förrum.

När du ska köpa ett tält, gå gärna till en friluftsbutik där tälten visas uppsatta. Är inte det möjligt, fråga om du kan få köpa tältet på öppet köp så att du själv kan prova det hemma.

För den som ska gå riktigt långt finns extrema lättviktstält, ibland med bara en duk. Här är en varning på plats för den som jagar hekton i packningen: Ju lättare tält – ju tunnare väv, vekare tältstänger och större risk för läckage.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top