Frysta köttbullar

Icakurirens smakpanel har blindtestat tio frysta märken. Ju billigare köttbulle, desto fler utfyllnadsämnen och tillsatser innehåller den.

Så här testade vi

  • Köttbullarna är smaktestade av Icakurirens fyra matskribenter; Lise-Lott Andersson, Måns Falk, Sigmund Kaarstad och Charlotte Sjögren, samt konsumentreportern Anne Meisner.
  • Testet är ett blindtest.
  • Köttbullarna värmdes i varmluftsugn i 150 grader i 15–25 minuter beroende på storlek.
  • Vi har bedömt utseende, doft, konsistens och smak.
  • Köttbullarna är inköpta under januari 2009 i Stockholmsområdet. Priset är det vi betalade i butik.

Frysta köttbullar

Inget smakar som hemgjorda köttbullar, än mindre som mammas. Köpta köttbullar har en alldeles egen smak och doft som känns igen så fort man öppnar påsen. Det beror på att de innehåller tillsatser och aromämnen som glutamat.

Vi har smaktestat tio olika sorter frysta köttbullar. Vår smakpanel tyckte lite oväntat att den bästa köttbullen var den som är billigast: Eldorado för 30 kronor kilot. Den både smakar och doftar gott, samt har en gyllenbrun färg och en mjäll konsistens. Sämst betyg fick köttbullarna från Coop. Panelen tyckte att de har en härsken smak och doft och en svampig konsistens.

Läs hela testet här!

Eldorados köttbullar må vara de godaste, men de innehåller flest tillsatser och utfyllnadsämnen av samtliga. På förpackningen står åtta olika tillsatser uppräknade med sina E-nummer, såväl stabiliseringsmedel, färgämnen och konserveringsmedel, som surhetsreglerande medel och emulgeringsmedel för att blandningen ska bli jämn. Långa ingredienslistor med många utfyllnadsämnen och tillsatser hittar man på de billiga märkena, alltså även på Lidls, Willys och Coops köttbullar.
Något annat som utmärker billiga frysta köttbullar är att de innehåller glutamat, eller jästextrakt som det står i innehållsdeklarationen, ett smakförstärkande ämne som en del personer är överkänsliga emot.

Även den svenska köttbullen har EU-anpassats, den är inte längre en namnskyddad produkt. Tills för sju år sedan måste en köttbulle innehålla minst 60 procent kött, i dag finns inte någon nedre gräns för kötthalten. Där­emot måste det fortfarande stå på förpackningen hur stor andel som är kött och vilken/vilka typer av kött som ingår.

Köttbullar man trillar själv innehåller minst 80 procent köttfärs. Den gränsen lyckas endast de gotländska köttbullarna komma upp till, 82 procent. Hälften av märkena har en kötthalt som understiger 70 procent. Lägst andel färs innehåller Findus Stora köttbullar med 61 procent.

Samtliga köttbullar innehåller både nöt- och grisfärs, utom de gotländska och de ekologiska från Felix som enbart är gjorda av nötfärs. Findus Stora köttbullar är de enda som har mer grisfärs än nötfärs i sig.
Enbart svenskt kött utlovas i Icas köttbullar och i de gotländska där köttet kommer från djur som betat på Ejmunds Gård på Gotland.
Fetthalten skiljer sig inte mycket mellan märkena, från 15 till 17 procent. Högst fetthalt anger Findus. Däremot skiljer sig salthalten, där det står nämnt på förpackningen vill säga, många tillverkare anger den inte. Saltast är Willys köttbullar med 1,9 gram per 100 gram, minst i de ekologiska, kravmärkta från Felix.

Det är stor skillnad i pris mellan köttbullarna. Dyrast är de köttrika gotländska som kostar 107 kro­nor kilot.
Det som tycks vara mest avgörande för priset, bortsett från hur många tillsatser och fyllnadsämnen köttbullarna innehåller, är storleken på förpackningen. Köttbullar i enkilosförpackningar är alltid billigast att köpa.
 

De godaste köttbullarna gör du själv. Här hittar du flera goda recept!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top