• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av plastbelagda stekpannor

  En bra stekpanna måste inte kosta en förmögenhet. Det finns bra och hållbara för under 200 kronor. Det gäller bara att veta vilka. Vi har testat tio stekpannor.

  plastbelagda stekpannor test

  En stekpanna med plastbeläggning blir repig med åren och falukorven och köttbiten bränns fast där beläggningen lossnat. Men det är mycket stor skillnad mellan olika stekpannor hur länge beläggningen håller.

  Vissa blir repiga efter bara några månader och förlorar sina fettsnåla egenskaper, andra klarar av stekning och matlagning i många år utan en skråma.

  Vi har testat stekpannor i olika prisklasser. Den billigaste kostar en hundralapp, den dyraste lyxvarianten med termometer 1 500 kronor.

  Med en apparat med roterande stålvisp har vi nött och slitit på beläggningen. Vi har också stekt 400 pannkakor och åtta kilo skivad falukorv för att testa hur bra och jämnt pannorna steker. Samtidigt provade vi hur praktiska stekpannorna är att använda.

  Det syns inte på en stekpanna om plastbeläggningen kommer att hålla eller inte. Det får man gissa sig till. Men två saker kan vara till vägledning: namnet på beläggningen och priset.

  Det finns många olika varunamn på i stort sett samma plastbeläggning beroende på tillverkare, dessutom finns de i olika kvaliteter. Den lägsta kvaliteten heter kort och gott non-stick och den hittar man främst i de billigaste stekpannorna.

  Hur stekpannans botten ser ut har betydelse för hur lång tid det tar att värma upp den. Flera av stekpannorna har mönstrade bottnar och de kan ge intryck av att vara energibesparande, som Coops Cookware. Men ack nej, oftast är det tvärtom och det tar längre tid att få rätt stektemperatur i pannan. Dessutom finns risken att mönstrade bottnar repar glashällen om man till exempel skakar köttbullarna i pannan medan man steker.

  De flesta av stekpannorna kan diskas i maskin, även om tillverkarna oftast avråder från det. Det beror på att aluminium kan skadas av maskindiskmedlet. Men varför göra det? Det räcker med en droppe handdiskmedel och några tag med diskborsten för att få en plastbelagd stekpanna ren.

  TESTRESULTAT


  • Du hittar hela testet här!

  (öppnas i pdf-fil i nytt fönster)

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!