• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av ångrengörare

  Pschhh! Ångrengöraren pyser ut ånga och smutsen går upp i rök. Enkelt och miljövänligt. Det låter för bra för att vara sant. Vilket det också är enligt Icakurirens test av två ångrengörare.

  Ångrengörare test
  En treåring gör ett bättre jobb än en ångrengörare.
  Foto: Scanpix

  Nya H2O Mop, den ultimata lösningen för rengöring. Äntligen kan du få dina golv riktigt rena, utan ansträngning, menar Tvins.com som säljer den ena av de två testade ångrengörarna. Vi beställde ett kit för 1 397 kronor och resultatet: pengarna upp i rök men mycket av smutsen kvar.
  Det största problemet är att få ytor tål varm ånga.

  Den andra testade ångtvättaren, av märket Kärcher, varnar för tvätt av köksskåp, möbler, dörrar, parkett, lackerade eller laminerade ytor. Vax, möbelpolish, laminering och färg kan lösas upp. Tillverkaren varnar också för att putsa kalla fönster liksom för nära fönsterkanterna då fogar kan lösas upp!
  Frågan är då vad man ska ha maskinen till.

  Men de måste väl ändå vara miljövänliga och ekonomiska, hoppades vi förväntansfullt. Ack nej. De båda maskinerna förbrukar minst 1 kilowattimme per användning, eftersom de har en effekt på 1 500 watt. Det är en kostnad som ska ställas mot några droppar såpa eller fönsterputs.

  Krångligt är det dessutom. Den tråkiga dammsugningen kommer man inte undan. Noggrann sådan rekommenderas före golvtvätt. När man väl sätter fart med själva ångrengöraren blir man bunden av både slang och sladd i stället för att gå lös med en golvmopp eller en sprejflaska/trasa. Att maskinerna dessutom är klumpiga och tar stor plats i städskåpet är ett klart minus.

  Och den ångade värmen riskerar inte bara att skada ytmaterialen. Barnfamiljer bör vara extra försiktiga, eftersom ångtvättarna arbetar med tryck och het ånga (90–100 grader). Djur och växter bör också hållas på avstånd. Det finns även risk för att ångstrålen ska komma i direkt beröring med elledningar eller lampor.

  Båda maskinerna kräver jordade uttag. Kärcher kräver jordfelsbrytare i fuktiga utrymmen. Ingen av dem får användas utomhus. Synd, för vi hade hoppats på att balkongen och altanen kunde ha fått en uppfräschning på ett enkelt och smidigt sätt.

  Kontentan: Skippa alla tankar på en ångrengörare. Tyvärr är den inte genvägen till ett renare hem.

  Öppna testet som pdf

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!