• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av planteringsspadar

  En liten planteringsspade är största hjälpen i rabatten. Vi har testat tio spadar och skillnaderna är stora.

  Sämst. Fiskars spade av plast är mer som en skopa än en spade. Skäret är hopplöst dåligt.
  Foto: Christer Vallstrand

  Att sätta fingrarna i jorden för en första plantering är en härlig känsla. Och nöjet blir ännu större med en bra planteringsspade. Den ska vara lätt att hantera, skarp och skön att hålla i.

  • Klicka här och läs hela tabellen (öppnas i en pdf-fil i ett nytt fönster).


  Vi tog hjälp av trädgårdsmästare Rikard Skoglund för att hitta bästa planteringsspaden. För- och nackdelar med de flesta spadarna var vi ganska överens om, men att enas om en favorit var svårare.
  Främst gick skiljelinjen mellan mans- och kvinnohänder. Tyngden i handen och handtagets storlek påverkade valen. Rikard fastnade för den största och tyngsta spaden, värstingen Joseph Bentley.
  – Det känns att det är kvalitet. Den kommer att hålla, konstaterade Rickard, som gör av med fyra, fem spadar av billigare märken per säsong.

  Testets billigaste spade, Kellen, blev Lottas val. Betydligt lättare för en kvinnohand, bra grepp och skärpa gör den klart prisvärd. Anette charmades av den nya Radius Garden, som har ett ergonomiskt utformat handtag så att hela armens styrka används i grävandet.

  Först bedömdes greppet. Handtag i gummi ger ett fast skönt grepp. Vid grävandet visade det sig att lackade trähandtag blir för glatta när jorden gör motstånd. Handen halkar ner.
  – Det är stor risk för skavsår, konstaterar Rikard.
  Av den anledningen ratar han också spadar med för kort handtag, där handen kommer ner i jorden vid grävandet. Då skjuter man gärna på handtaget från toppen, och riskerar skavsår inne i handen.

  Ett tunt, glatt blad med skärpa är bäst. Fiskars plastspade och Weibulls är dock hopplöst slöa – passar bättre som skopa i en jordsäck.
  Lätt vinklade spadar funkar bäst. Fiskars spade i stål är för mycket vinklad, vilket gör att armen blir ansträngt böjd. Men spaden får heller inte vara för flack.

  Naturnära färger och material som smälter in harmoniskt i all ära. Det är snyggt! Men vi vill ändå ge en eloge till de tillverkare som tar fasta på att man under trädgårdsarbetet alltid lägger ifrån sig handredskapen – och glömmer var. Tack för det röda, turkos och neongröna!

  Köpställen planteringsspadar


  Bröderna Nelson 0477-552 00
  Coop 020-71 10 10
  Fiskars 0141-480 00
  Formfocus 0735-01 25 29
  Gardena 040-14 38 80
  Joseph Bentley 046-59 000 30
  K-rauta 08-625 69 50
  Plantagen 0221-72824
  Weibulls 0414-44 38 00

  Av: Anette Sievers, Lotta Palmelius

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!