• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av potatisskalare

  Designade färgglada potatisskalare med greppvänliga handtag och runda former saknade klassiska Jonas skärpa och effektivitet.

  Test skalare
  Skala potatis mot eller från dig är personligt.

  Skala potatis ska gå snabbt, enkelt och geschwind. Det kan tyckas självklart, men efter att matredaktören Måns Falk och jag har skalat oss igenom tio olika modeller av potatisskalare visar det sig att så sällan är fallet.

  Klicka här och läs hela testet (öppnas i ett nytt fönster i en PDF-fil)


  Nya designade skalare krånglar till skalandet på olika sätt. Vissa har handtag som är stora och klumpiga, och vinkeln på skärskåran är sådan att man inte ser var den tar på potatisen.

  Att sätta fast skalaren på ringfingret, som Chef'n från Palmpeeler, gör heller inte skalandet lättare.

  En bra skalare ska vara en riktig snålis; skära tunna, långa skal och på så sätt spara både potatis, tid och kraft. Vissa snålar inte alls, utan lämnar efter sig rejält tjocka och i vissa fall även korta skal. Det gillar inte vi i panelen.

  Samtliga skalare utom Sveico har rörligt blad. Att skala med fast blad kräver egen teknik. Vissa föredrar det, men inte Måns och jag. Vi tycker att Sveico skär både för tjocka och för korta skal och att vi slinter, så fort bladet stöter på en ojämnhet.

  Däremot blev Måns lyrisk när han fick en Jonasskalare i sin hand. Skalandet gick som en dans och skalen föll som höstlöv under en frostnatt ner i diskhon.

  Jonasskalaren tar också med stor precision bort ögon och andra fulheter med sin lagom vassa ögonborttagare. Vilket majoriteten inte gör, då många har ögonborttagare som är både trubbiga och tar bort mer av potatisen än vad som är önskvärt. Enda nackdelen med Jonas är handtaget som är lite kantigt och inte ligger helt bekvämt i handen, där behöver produkten förbättras.

  Hur vi skalar potatis är högst personligt. Inte bara det att vissa föredrar att skala från sig, utan också hur man håller potatisen och använder tummen varierar.

  En ovetenskaplig undersökning på redaktionen visade att man också skalar åt olika håll, beroende på om det är en grönsak eller potatis. Morötter skalar många från sig. Därför provade vi att skala åt båda hållen. Den som alltid skalar potatis och grönsaker åt samma håll kommer att upptäcka att den sidan av skärskåran som inte används blir slö med tiden.

  Du som gillar att kunna skala både till och från dig, se upp. Vissa skalare går endast att skala med åt ett håll. Vilket i vissa fall gör att de inte passar vänsterhänta, som skalaren från WMF.

  Av: Anne Meisner

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!