• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Dyraste matjessillen bäst!

  Testpanelen fann flera goda matjessillar att välja på till midsommaraftonens färskpotatis. Bäst var Abbas klassiska matjes.Läs hela testet i en pdf-fil.

  Foto: Erik Hedman

  Till vårt blindtest valde vi endast ut matjessill i bitar, i runda 200-gramsburkar med innehåll om 125 gram sill avrunnen vikt. Av de platta, ovala burkarna med hela filéer hittade vi endast KosterFiskarn’s och Lysekils i ett fåtal butiker under vår inköpsrond
  i mitten på maj. Matjessill i bit har nästan helt tagit över, vilket är synd eftersom hela filéer generellt håller högre kvalitet.

  När vi jämförde sillarna, kunde vi notera att bitarna var övervägande jämnstora i burkarna, det fanns inte mycket av platta, torra stjärtbitar. Dock fanns en del söndertrasad sill. Smakmässigt var skillnaderna tydliga men inte jättestora, KosterFiskarn’s och Lysekils var påfallande neutrala och milda.
  Färgen varierar hos de olika tillverkarna. Somliga har fortfarande den rödaktiga färgton som kommer från sandelträdkryddan i lagen, och sillbitarna tar mer eller mindre färg av denna. Rödast i vårt test var Eldorado och KosterFiskarn’s.
  Vad vi också noterade var variationen på kryddkornens storlek i lagen. Hos somliga så små att de verkar obefintliga, hos andra stora nog att upplevas som en trevlig garnering.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!