Dyraste matjessillen bäst!

Testpanelen fann flera goda matjessillar att välja på till midsommaraftonens färskpotatis. Bäst var Abbas klassiska matjes.Läs hela testet i en pdf-fil.

fakta om matjessill

  • Namnet härstammar från holländskans maatjesharing. Haring betyder sill, maatjes betyder jungfrulig. Mycket av sillen fångas vid Norges kust.
  • Råvaran till matjessillen är sill som ännu inte hunnit utveckla rom eller mjölke, därav jungfrulig.
  • Matjessill marineras i en lag av salt, socker, kanel, kryddpeppar, nejlika och ofta sandelträ.
  • Under midsommarveckan säljs 640 ton inlagd sill och 700 ton matjessill i Sverige.

Dyraste matjessillen bäst!
Foto: Erik Hedman

Till vårt blindtest valde vi endast ut matjessill i bitar, i runda 200-gramsburkar med innehåll om 125 gram sill avrunnen vikt. Av de platta, ovala burkarna med hela filéer hittade vi endast KosterFiskarn’s och Lysekils i ett fåtal butiker under vår inköpsrond
i mitten på maj. Matjessill i bit har nästan helt tagit över, vilket är synd eftersom hela filéer generellt håller högre kvalitet.

När vi jämförde sillarna, kunde vi notera att bitarna var övervägande jämnstora i burkarna, det fanns inte mycket av platta, torra stjärtbitar. Dock fanns en del söndertrasad sill. Smakmässigt var skillnaderna tydliga men inte jättestora, KosterFiskarn’s och Lysekils var påfallande neutrala och milda.
Färgen varierar hos de olika tillverkarna. Somliga har fortfarande den rödaktiga färgton som kommer från sandelträdkryddan i lagen, och sillbitarna tar mer eller mindre färg av denna. Rödast i vårt test var Eldorado och KosterFiskarn’s.
Vad vi också noterade var variationen på kryddkornens storlek i lagen. Hos somliga så små att de verkar obefintliga, hos andra stora nog att upplevas som en trevlig garnering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top