Högst på ens önskelista är kanske att slippa dö över huvud taget. Men om det nu inte går att infria så kanske man kan lägga in som tvåa; ”låt mig åtminstone inte dö nyfiken”. Kanske är det därför allt fler idag gör en ”bucketlist”, alltså en lista på saker man vill se och göra innan man dör. Lite som en plusmeny på nyårslöften där man, lätt bubbelberusad, lovar sig själv att komma i form, träna, sluta äta kött eller lära sig dansa. Men på en bucketlist går man ett steg längre och gör en mer genomtänkt lista. Det kan handla om allt från att resa till exotiska platser och uppleva äventyr till att lära sig nya färdigheter. Och med en bucketlist har man sedan skriftligt på att det också ska genomföras.
”Maxa livet” med en bucketlist
Ordet ”bucketlist” kommer från det engelska uttrycket ”kick the bucket”, som betyder att dö. Anledningen till att trenden ökar just nu är oklar, kanske är det oron i tiden, klimathotet eller kanske satte pandemins isolering fingret på att man måste passa på att leva medan man kan.
I Martina Haags senaste bok ”Från och med nu” gör huvudpersonen Malin och väninnan Tanja varsin bucketlist och bestämmer sig för att under ett år ”maxa livet”. Båda är singlar och drömmer om allt från att lära sig spela piano till att kyssa en främling högst uppe på Eiffeltornet och att bli räddad av en skitsnygg brandman. Martina Haag konstaterar dock i romanen att ”hur många listor och planer man än gör upp så bli det aldrig som man tänkt sig.” Men hon kommer ändå bra nära. I intervjuer berättar hon att hon faktiskt, under researchen för boken, genomförde åtminstone delar av bokens bucketlist. Till exempel lyckades hon både att kyssa en främling på ett tåg i Frankrike och bli räddad av en snygg brandman när hon råkade låsa in sig i sin lägenhet.

Fenomenet blev ett begrepp efter filmen ”The Bucket List” från 2007, där Jack Nicholson och Morgan Freeman spelar två döende, äldre män som bestämmer sig för att göra allt de önskat innan de dör. Några exempel var att köra en vintage Shelby Mustang runt Kalifornien, åka motorcykel på Kinesiska muren och delta i en lejonsafari i Tanzania. Och filmen inspirerade många människor att göra sina egna listor med saker de måste hinna med.
Miljonärer i rymden
Rika män verkar ha särskilt spektakulära saker på sina bucketlistor. Miljardären Elon Musk ordnar rymdresor för oförskämt förmögna som vill ha åkkort i rymden. Och själv verkar han högt på sin lista ha att ge konkurrenten Mark Zuckerberg en snyting. Han har nämligen utmanat honom på en MMA-fajt. Nu återstår bara att se om det är på allvar. Men drömmen kan också förvandlas till en mardröm. I juni i år försvann miniubåten Titan på väg till vraket av Titanic. Ombord fanns fem personer, bland andra den brittiske miljardären Hamish Harding, den pakistanske affärsmannen Shahzada Dawood och hans son.
En bucketlist får oss att utmana oss själva
Men man behöver inte utmana ödet i ett högriskprojekt på 4 000 meters djup. En bra bucketlist kan också fungera som inspiration som utmanar soffpotatisen inom oss, ett sätt att inspirera och utmana sig själv och växa några nummer som person. Simma med delfiner brukar vara populärt, liksom att tatuera sig eller hoppa fallskärm, eller att lära sig ett nytt språk, åka Vasaloppet, springa Tjejmilen, gå på en Tinderdejt eller flyta i Döda havet. Bara fantasin sätter gränserna, brukar man ju säga.

Inget nytt fenomen
Men fenomenet är inget nytt. Förutom att härskare i alla tider verkar ha haft på sin bucketlist att erövra varandras länder (och så är det ju tyvärr fortfarande) så har det också funnits fredligare syften. I Selma Lagerlöfs roman ”Jerusalem” berättar hon om en skara enkla människor som 1896 gav sig av från Nås i Dalarna för att få uppleva Den Heliga Staden, och för den rättrogne muslimen är en pilgrimsvandring till Mecka högst upp. Men pilgrimsvandringar har också varit vanliga i den kristna kulturen genom århundradena och idag är väl skoskav på pilgrimsleden på väg mot spanska Santiago de Compostela närmast ett måste för den mer spänstiga kulturtanten.
Grand Tour, som uppkom vid mitten av 1500-talet och förekom några hundra år framåt, var en resa genom Europa, med Italien som ett viktigt mål, som företogs av unga adelsmän. Resan var tänkt att vara en del av deras utbildning och ge dem exponering för den klassiska antiken och renässansens kultur.
”Bättre sent än aldrig” – premiär i höst
Roligare, men kanske mindre av klassisk bildning, handlar en ny tv-serie på Kanal 5 om i höst. I ”Bättre sent än aldrig” ger sig fem luttrade ”gubbar” ut på en önskeresa. Kjell Bergqvist, Claes Malmberg, Thomas Ravelli, Peter Magnusson och Harald Treutiger reser runt för att uppleva saker som de bara kunnat drömma om. Rida dromedar i öknen, få en kurs i vett och etikett av prins Charles förre butler och att köra en Rolls-Royce ingick bland mycket annat. Från början är det ett sydkoreanskt format som sedan gjorts i USA gjort under namnet ”Better late than never” med bland andra celebriteter som William Shatner, Henry Winkler, George Foreman och Terry Bradshaw som besöker exotiska platser i världen tillsammans och går utanför sin ”comfort zone”. Kul men lite gubbigt kanske?
– Men det är nog inte fem typiska gubbar vi får se utan mer fem pojkar i gubbdräkt, säger Claes Malmberg och skrattar.
– Och nu var det så här formatet såg ut, men jag kan tänka mig att man skickar ut fem tjejer nästa gång istället.
Vad har du på din bucketlist?

Claes Malmberg, 62 år, skådespelare och komiker, Malmö:
Jag har fått göra det mesta jag längtat efter tycker jag. Jag gillar Italien men dit kan man ju resa ändå. Jag är inte så äventyrlig av mig, men äventyret uppstår ju ändå.

Klas Östergren, 68 år, författare, Stenshuvud:
Segla till en söderhavsö verkar ju fantastiskt men det kommer jag aldrig att göra. Det låter jättetråkigt, men det finns inget jag skulle kunna köpa för pengar som jag skulle önska mig. Jo, en elbil diskuteras flitigt just nu hemma. Men det är ju förfärligt dyrt.

Ida Fjellström, 35 år, psykolog, Sundbyberg:
- Köpa en van och ta med familjen på en resa i Europa. Vakna med utsikt över berg och sjöar och vandra genom vackra landskap.
- Skapa mera frihet i jobbet!
- Bli rik. Så jag kan uppfylla punkt 1-2 utan att egentligen bekymra mig om ekonomin.

Esa-Pekka Salonen, 65 år, dirigent, San Francisco:
- Skriva en opera.
- Skriva en opera till.
- Lära mig att spela tennis.

Emelie Lindström, 33 år, studerar till lärare och håller yogakurser, Stockholm:
- Öppna yogastudio där jag kan förmedla tekniker för inre utveckling och ökad medvetenhet. En personlig studio där alla känner sig välkomna vilket verkligen behövs i dessa tider.
- Vandra runt Västeuropas högsta topp, Mont Blanc. Jag gick delar av leden när jag bodde i Schweiz.
- Bli självförsörjande. Drömmer om friheten att odla mina egna grönsaker och att bo i ett litet ekosamhälle.