• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • William och Siv cyklade hela vägen till Spanien

  SLOW TRAVEL Vare sig man vill resa hållbart eller är ute efter ett äventyr så är cykelsemestern perfekt. William och Siv Gren tar cykeln till utlandssemestern i Spanien och Frankrike – här delar de med sig av sina bästa tips!

  William och Siv cyklade hela vägen till Spanien
  William och Siv Gren tar cykeln till Spanien och på vägen ser de Europas vackra landskap. Foto: Privat

  William och Siv Gren är två inbitna cykelsemestrare. Redan när barnen var i yngre tonåren cyklade familjen från Gävle till Göteborg – den roligaste resan de gjort och bara början på fler resor med cykel.

  Idag har både William och Siv gått i pension och slutat jobba, barnen är vuxna och efter ett sisådär trettiotal Vätternrundor och cykelturer inom Sverige tog de tandemcykeln söderut. Första resan utomlands gick av stapeln 2017 i september med siktet inställt på Spanien.

  – Det hade varit en jättefin sommar men dagen vi skulle börja cykla söderut började det spöregna, så vi packade ner skoöverdrag och tog med extra tajts, säger Siv.

  Sen regnade det praktiskt taget hela vägen till Göteborg, där de tog färjan till Kiel, och hela vägen genom Tyskland. Grundplanen var inte huggen i sten och de hade packat ner campingutrustning för att kunna både på bo hotell och campa på vägen. Till en början var det lite ovant att resa så pass flexibelt.

  – Det var först under samma dag som vi planerade för vart vi skulle sova på kvällen. Vi hade väldigt kort framförhållning, men man kom in i det snabbt, säger William.

  William och Siv är inbitna cyklister och båda har trampat Vätternrundan över trettio gånger var. Foto: Privat

  Överraskningar på vägen

  Efter regn och rusk i norra Europa kom de till slut fram till soliga Rivieran i södra Frankrike.

  – Det var speciellt att se havet och cykla förbi rosa flamingos, säger Siv.

  En av överraskningarna på vägen var insikten att det är mycket enklare att cykla i övriga Europa än i Norden. Avsaknaden av vildmark och en väl utbyggd infrastruktur längst cykellederna och andra vägar förenklade deras flexibilitet. Hotell och matställen fanns på alla möjliga platser längst vägen.

  – Att cykla med tandem var speciellt märkte vi också. Överallt blev folk glada när vi kom cyklande och många ville prata. Vissa skrek till och med "bon courage" (lycka till) efter oss, säger William.

  Efter 33 dagar och 270 mil kom de fram till Barcelona, varpå de tog flyget hem. 

  Framme i Spanien! Foto: Privat

  Paris och framtida resor

  Efter den första långresan söderut till Barcelona väntade Paris våren 2018. Då flög William och Siv ner till Paris och cyklade hem till Sverige.

  – Det är annorlunda att cykla hemåt. Jag föredrar nog att cykla hemifrån för då hinner man se att allt fungerar rent tekniskt, säger William.

  Resan tog 26 dagar och avslutades med Vätternrundan. När de kom fram till Motala hade de avverkat cirka 210 mil.

  Båda resorna dokumenterade de på Facebook i grupper de skapat inför resan. Där publicerade de bilder och texter och markerade ut sträckor på kartor. Nu ser de fram emot fler resor men ingenting är helt bestämt. En idé är att cykla från Hamburg längst floden Elbe och en annan är att ta färjan från Nynäshamn till Gdansk och cykla genom Polen.

   

  Warm Showers är ett ypperligt sätt att lära känna lokalbor och andra cykelentusiaster. Foto: Privat

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!