• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Downton Abbeys värld – 6 fantastiska platser att besöka

  Downton Abbey utspelade sig först som en serie om sex säsonger och blev sedan till långfilm som hade premiär i julas. Om du fortfarande inte fått nog av det populära kostymdramat har vi har listat sex platser från serien och filmen som du kan besöka i verkligheten.

  Slottet Highclere Castle är ett av många inspelningsplatser från serien och filmen Downton Abbey. Foto: GettyImages

  Highclere Castle

  Familjen Crawleys familjehem och den mest kända platsen från serien och filmen. Highclere Castle i Hampshire användes för både utomhus- och inomhusscener. Matsalen, entrén och hallen med trappan är några. Sedan 1679 har slottet varit huvudsäte för earlen av Carnarvon med familj. Nuvarande ägare är 8:e earl av Carnarvon och 8:e countess Lady Fiona Carnarvon.

  Kolla in hemsidan för event på slottet: highclerecastle.co.uk

   

  St Mary's Church i Bampton village. Foto: GettyImages

  Bampton village

  Den fiktiva staden Downton är egentligen Bampton village i Oxfordshire. Här spelas diverse "by"-scener in och i St Mary's Church spelades till exempel Mary and Matthew's bröllop och när Lady Edith blev lämnad vid altaret in.

  Efter att godset Byfleet Manor synts i Downton Abbey ökade det i värde med fler miljoner pund. Foto: Mark Percy/wikimedia

  Byfleet Manor

  Byfleet Manor i Byfleet, Surrey, var hem åt en av seriens och filmens absoluta favoritkaraktärer. Den replikstarka grevinnan Violet Crawley spelad av Dame Maggie Smith. Idag är det öppet för afternoon tea och andra event.

  Kolla in hemsidan för datum och info: byfleetmanor.com

  Populär station bland såväl Downton Abbey fans som tågentusiaster. Foto: Peter Trimming/wikimedia

  Horsted Keynes Station

  Familjen Crawley tog ofta tåget och när plattformsscener skulle filmas var Horsted Keynes Station i Sussexperfekt. Med sina fem plattformar är det Storbritanniens största bevarade tågstation och flera event om året lockar landets ångtågsentusiaster.

  Läs mer på Bluebell Railway.

  Den vackra naturen och slottets matsal kom till sin rätt under inspelningen. Foto: GettyImages

  Inveraray Castle

  I serien är det fiktiva slottet Duneagle Castle hem till Lord and Lady Flintshire, släktingar till familjen Crawley. Det är hit familjen åker i serien för att träffa sina släktingar under säsong 3:s julspecial. I verkligheten heter slottet i västra Skottland Inveraray Castle och för den som är sugen på ett besök väntar lunch, te och naturupplevelser.

  Kolla in hemsidan för mer information: inveraray-castle.com 

  Lalock village har även fungerat som inspelningsplats för Harry Potter. Foto: GettyImages

  Lacock village

  Från den nya filmen har ännu en charmig liten ort, Lacock village i Wiltshire, fastnat på bioduken. Under en paradscen ur filmen fanns hela 350 statister och lokalbor, iklädda tidsenlig kostym, på plats för att se kungligheterna och 80 ridande soldaterna dra igenom den lilla byn på väg till familjen Crawley.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!