Upplev danska guldkusten

[b]FAVORIT[/b] Designade badhotell, läcker mat, härliga promenader och kultur. Icakurirens rese-reporter Anna Wahlgren har besökt Nordsjälland i Danmark – den här gången off season.

Jag reser till Nordsjälland under lågsäsong. Det är alltså inte sol och bad som står på agendan, även om jag inte skulle banga ett och annat vinterbad. 

Av den här långhelgen önskar jag mig istället promenader vid havet och en hel del bokläsande – gärna uppkrupen i en dansk designfåtölj. 

Dessutom ska jag bo på ett par badhotell som jag längtat länge till. Den här delen av Danmark lockar alltid turist­er, inte minst Köpenhamnsbor som vill koppla av, men det är trots det både billigare och lättare att få plats på attraktiva boenden när man inte reser under högsäsong. 

Inte för inte kallas Nordsjällands kust, som ligger bara ett stenkast från Sveriges sydvästkust, för den danska rivieran. Här vimlar av mys­iga fiskebyar, pittoreska badorter, vita stränder, krogar vid hav­et, historiska slott och typiska danska badhotell. Kust­en går också under benämningen “guldkusten”. För det är här de har samlats genom åren – Danmarks kunglighet­er och kändisar. Här ligger än idag Danmarks dyraste ­villor – inte minst Hornbæk är ­fashionabelt. 

Upplev danska guldkusten
Stränderna längs den danska kusten på Nordsjälland är magiska. Stranden här i Hornbæk är fantastisk. Foto: Anna Wahlgren

Frokost till lunch

Jag inleder resan med en lunch, förlåt frokost som det heter på danska, på värdshuset Sletten i Humlebæk. Hälleflundra till förrätt och Slettens egen fisksoppa till huvudrätt. Och en dansk, kall öl till det. En bra start på resan. 

Sletten ägs av kockarna bakom Michelinrestaurangen Formel B i Köpenhamn, men Sletten är mer nertonad. 

Båda restaurangerna har samma filosofi med fokus på danska råvaror, men med inspiration från Frankrike. Mycket vegetariskt och snygga uppläggningar. Dessutom är utsikten över Slettens hamn ljuvlig. Även om man inte ska äta så är byn Humlebæk värd ett besök. 

Det är mysigt att vandra runt i den lilla hamnen och bland de små, traditionella fiskar­stugorna. 

Nu har jag energi att vara kulturell och jag beger mig till Nivaagaards Malerisamling. 

Det är ett fint museum som håller hög klass, inte minst målningarna från den danska guldåldern är sevärda. 

Ett stor plus också för den stora, vackra trädgården med ett överflöd av rhododendron. Här kan man stanna länge. 

Folk promenerar och barnen gungar i gungor som hänger i långa rep från träden. Det är idylliskt som i en film. 

Upplev danska guldkusten
Läshörna på Hotel Hornbækhus. Foto: Anna Wahlgren

Hotell i himmelriket

Jag dricker mitt eftermiddagste på Café Hammermøllen som ligger mitt bland resliga bokträd. Här finns ett museum och en vattenkvarn – områdets historia går faktiskt tillbaka ända till 1765. Hammermøllen är ett perfekt utflyktsmål för den som vill vandra, cykla eller bara ha en picknick i det gröna. 

Dagens höjdpunkt är ändå att checka in på Hotel Hornbækhus. Jag, som har en fäbless för mönstrat, har hamnat i himmelriket. 

Här finns inte en kal vägg ­eller ett omöblerat hörn. Det är Josef Frank-tyger och ­Systrarna Jobs-mönster vart man än vänder blicken. Mönstrade kuddar i en Hans Wegnersoffa, en läshörna med Carl Malmsten-fåtöljer, en fönsterbräda fylld av pelargonier… Det är omsorg i varje detalj, och varje möbel och pryl är handplockad. 

Känslan är att man omedelbart vill återvända hem och vända uppochner på sitt eget boende. Göra om, göra rätt. Och det är inte bara min känsla, alla gäster pratar inredning. 

– Det är ju så här man vill bo. Hur kul är det egentligen med avskalad minimalism? hör jag en kvinna resonera. 

Alltihop är extremt smakfullt, men så har ägarna också jobbat hårt med att få ihop ­detaljerna: 

– Vi har finkammat loppisar. Vi har köpt upp gamla möbler från auktionssajter och utförsäljningar. Vissa möbler har renoverats, andra har bara fått nytt tyg. Vi gillar Josef Frank som du kan se, en hel del tyger kommer från Sverige. Men det mesta är dansk design, berättar Flo, en av inredarna. 

Middagens fællesspisning, som betyder gemensam måltid, är hotellets signum. Den serveras klockan sju. Prick. Man slår sig ner vid något av långborden och hamnar bredvid den man hamnar. Här får man socialisera – på danska. De flesta av mina bordsgrannar bor i området och har för vana att gå hit och äta middag åtminstone en kväll i veckan. Salladsskålar och såssnipor skickas mellan gästerna. 

Ljudvolymen runt bordet är hög. Någon tar en snaps, en annan nöjer sig med bordsvatten. Det är som att vara hembjuden på söndagsmiddag hos farmor tillsammans med en massa avlägsna släktingar. 

Upplev danska guldkusten
Havsutsikten är magisk och de härliga promenadstråken vid kusten lockar till sig många flanörer. Foto: Tine Uffelmann

Dansk designerdröm

Runt bordet trängs inte bara omaka människor, utan också omaka trästolar och på bordet udda porslin. Inget är det and­ra likt, tillsammans blir det en dansk designdröm. Jag blir så inspirerad av det mönstrade blå porslinet i olika versioner att jag själv köper ett gäng tallrikar nästa gång jag är på en loppis. 

Härlig strandpromenad

Nästa dag vaknar jag tidigt och startar den med en promenad längs havet. Omgivningarna är bästa tänkbara. Här breder sanddynerna, klit på danska, ut sig. Sandformationerna som skapas av vindarna och som hör ihop med havet. 

Jag avslutar promenaden med chailatte och hembakad morotskaka på Albis kaffebar, som ägs och drivs av det trevliga paret Camilla och Michael Mengers. 

De blandar ljuvlig lemonad och bakar rejält tilltagna kakor. Alla möbler och allt porslin som finns på kaféet är förresten till salu. Min kompis går därifrån med en turkos keramikskål från femtiotalet. 

Jag passar förstås också på att se mig om i Hornbæk som har gått från fiskeläge till en av Danmarks charmigaste badorter. 

Här är sådär danskt idylliskt med gammaldags kroer, värdshus och små butiker. Det var i Hornbæk som danska designern Ilse Jacobsen startade sitt imperium av gummistövlar, regnkläder och färgglada klänningar. Här finns förstås flera av hennes affärer samt hennes alldeles egna spa. 

Men det är stranden och ­havet som spelar huvudrollen. Promenader, sport, bad – allt sker på stranden, året om. Man behöver knappast resa till franska rivieran när danska diton finns inom räckhåll, tänker jag.

Jag äter lunch på Hornbæk Bar & Restaurant, och här känns det rätt att frossa i fisk. Det blir rökt lax med avokado till förrätt och en klassisk rödspättafilé med remouladsås till huvudrätt. Man kan inte lämna Danmark utan att ha ätit den här klassiska delikatessen, resonerar jag. 

Upplev danska guldkusten
Helenekilde Badehotel. Foto: Tine Uffelmann

Njut som köpenhamnarna

Jag lämnat ett chict badhotell och åker till nästa. Helenekilde Badehotel, beläget i Tisvildeleje med havet som närmaste granne, är lika förtjusande som Hotel Hornbækhus – men på ett annat sätt. Badhotellet är en riktig hotellinstitution, hit åker Köpenhamnsborna på helgerna och hotellet har nästan alltid fullt. Helenekilde slog upp portarna 1904 och har hållit stilen sedan dess. Fotografier på väggarna, servitörer i fräscha blåvitrandiga tröjor, vacker dukning… Till och med gästerna är snygga i klänningar och vita sneakers. Allt, precis allt, är stilrent och smakfullt. 

Anrik historia

Men allt är inte nytt och fräscht, historien sitter i vägg­arna. Här ändrar man inte på något för sakens skull. Man värnar sin historia, och det gör man rätt i. Här finns en glas­veranda och rum som saknar såväl teve som telefon. En vilsam tystnad breder ut sig – blåsten utanför fönstret är den enda ljud­kulissen. 

Men bäst av allt är ändå utsikten. Utsikten! Man blir aldrig mätt på att sitta ute på terrassen. När solen går ner, och det egentligen är för kallt för att sitta ute, sveper man bara in sig i en ullpläd och fortsätter att titta på båtarna och havet. 

Innan jag åker hem vill jag hinna med Louisiana. I Humlebæk ligger ju det världsberömda konstmuseet med sin häftiga skulpturpark. Louisiana är ett av mina favoritmuseer, det är så vackert att naturen liksom är integrerad i museet. Men man kan hoppa över lunchen, det finns mysigare ställen att äta på. Under helgerna blir det lite väl trångt i museirestaurangen. 

Jag återvänder hem och känner mig nöjd. Jag har fått exakt det jag var ute efter. Jag har svårt att tänka mig en mer avkopplande långhelg. Frisk havsluft, bokläsning framför brasan, långa promenader – det måste väl vara hygge, danskt mys, i sin allra renaste form? 

Nordsjälland

RESA HIT

Färja från Helsingborg till Helsingör, eller tåg via Malmö till Helsingör. Tåg från Helsingör till Hornbæk tar runt en halvtimme, från Köpenhamn cirka en timme och 20 minuter.

BOENDE

Hotel Hornbækhus Charmigt med personligt inredda rum. En skandinavisk designdröm. Långbordsmiddag för gästerna. Pris: cirka 1 500 kr/dubbelrum. www.hornbaekhus.com

Helenekilde Badehotel  Läget, läget, läget. Bästa havsutsikten, fina rum och bra mat. Pris: cirka 3 500 kr/dubbelrum. https://helenekilde.com 

MAT OCH DRYCK

Restaurant Sletten Gourmetmat med strålande havsutsikt. https://sletten.dk

Hornbæk Bar & Restaurant Dansk vällagad mat med fokus på fisk och skaldjur. www.hornbaek.com 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top