• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hantverksresa Estland med Johanne Ländin

  Hantverksresa Estland med Johanne Ländin
  Följ med Johanne Ländin på en spännande resa.

  Tillsammans med Stick-experten Johanne Ländin åker vi till den stora slöjd- och hantverksmässa som hålls i samband med firandet av Martindagen, en mässa som brusar och sjuder av liv, ett riktigt eldorado för den slöjd- och hantverksintresserade! Vi besöker välsorterade butiker med ett mycket stort sortiment av tyg, garn och alla sorters sybehör och gör även en historisk vandring i Tallinn.

  Folkkonsten tas på allvar i Estland, det rika hemslöjdsarvet vårdas ömt men utvecklas också ständigt. Gamla mönster återanvänds flitigt i nyproducerade textilier, nutida inredning, modern design och även ungdomarnas klädesplagg.


  Vi ska vara med på den stora slöjd- och hantverksmässa som hålls i samband med firandet av Martindagen, en mässa som brusar och sjuder av liv, ett riktigt eldorado för den slöjd- och hantverksintresserade. Stickade vantar, virkade sjalar, tovade halsband, broderade tofflor, handgjorda mattor, vävda band och mycket annat, till och med närproducerad mat finns att köpa.
  Vi gör en historisk vandring genom Tallinns gamla stadskärna som i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista som hela norra Europas mest välbevarade medeltida stad. Omvälvande besök i välsorterade butiker med ett mycket stort sortiment av tyg, garn och alla sorters sybehör – ett verkligt eldorado för den som vill fynda prisvärda garner för stickning och broderi, tyger, material för tovning, kiltning och knyppling, band, spetsar, tofsar, stickor, virknålar, knappar, pärlor, blixtlås, saxar och mycket, mycket annat. Vi hinner också med ett besök på ullspinneriet Aade Lõng.


  Resan leds av stickexperten Johanne Ländin.


  Dag 1 Onsdag - avresa Stockholm


  15.00 Johanne Ländin finns på plats i Tallink Siljas terminal i Värtahamnen, Stockholm.
  15.30 Incheckning och tilldelning av hyttplatser.
  17.30 Avresa Tallink Siljas fartyg M/S Victoria I
  17.00 Middag ombord (smörgåsbord/buffet).


  Dag 2 Torsdag – ankomst Tallinn


  07.00-9.30 Frukostbuffet ombord. 10.45 Ankomst Tallinn. I hamnen väntar en modern buss som tar oss till New Ibis Tallinn Hotel där vi kan lämna vårt bagage. Vi fortsätter med vår buss ut genom Tallinn och vidare genom landskapet Harjumaa där mer än en tredjedel av Estlands befolkning är bosatt. Lunch efter vägen. När vi når den lilla orten Raasiku är vi framme. Här skall vi besöka spinneriet "Aade Lõng OÜ". Vi får se ullspinneriet och naturligtvis finns det möjlighet att shoppa garn i olika former. Här finns flerfärgade garner, enfärgade garner och garner olika i naturfärger. Det finns också kardad ull i olika färger. Vi återvänder till Tallinn och checkar in på vårt hotell. Middag på kvällen i gamla stan.


  Dag 3 Fredag


  Frukost på hotellet. 09.45. Idag skall vi ägna förmiddagen till et besök i Saku Suurhall som ligger i utkanten av Tallinn där hela Estlands största slöjd- och hantverksmässa hålls. Mässan har blivit en stark och välkänd tradition som i folkmun kallas för "sångfestivalen för hantverksintresserade". Hundratals hantverkare från Estlands alla hörn kommer till Tallinn för att ställa ut på denna Martindagsmässa. Martindagen firas i Estland den 10 november, dagen då Martin Luther föddes. Till Martindagen ska alla utomhusarbeten vara avslutade och då inleds en period där inomhusaktiviteter tar vid. Tusentals hemslöjds- och folkkonstintresserade från hela landet kommer till mässan som besökare. Mässan bjuder
  på ett stort och mycket rikt urval av estniskt slöjd och hantverk, produkter säljs och workshops arrangeras. Vi ges "egen tid" för att helt fritt vandra runt och upptäcka mässan, kanske delta i någon individuell workshop (kostar 3-10 euro och betalas kontant på plats). Det finns flera matstånd på mässan där du kan köpa dig en lunch innan vi far vidare till Karnaluks. Observera att man måste ha en blandning av kontanter (euro) och kort då en del av mässutställarna tar kort och en del enbart kontanter.

  14.00. Buss till Karnaluks, en specialbutik som utgör ett verkligt eldorado för den som älskar slöjd, textil och hantverk. I Karnaluks och i en butik i närheten som är specialiserad på tyg och garn finns ett sortiment som rymmer allt som tänkas kan inom textilt handarbete: garner, tyger, band, spetsar, tofsar, knappar, pärlor, material för tovning, kiltning och knyppling, virknålar, stickor, blixtlås, saxar, knivar, symaskiner, overlockmaskiner och hur mycket annat som helst. Numer accepteras betalning med kort i butikerna, naturligtvis går det bra också med kontanter (euro).

  17.00 Bussen tar oss tillbaka till hotellet. Middag i gamla stan.

   

  Dag 4 Lördag – Tallinn, hemresa på kvällen


  Frukost på hotellet. Vi checkar ut men lämnar väskorna kvar på hotellet.

  09.00 Bussen tar oss förbi den höga muren "Memoriaal" som rests till minne av de personer som försvann, deporterades under åren 1940-1991. Vidare till Gamla stan i Tallinn där vår guide Eha Org tar oss med på en historisk promenad genom Tallinns gamla stadskärna som bjuder på många svenskminnen. De gamla stadsdelarnas unika värde ligger först och främst i den välbevarade helheten av en medeltida miljö och struktur, en miljö som till stora delar gått förlorad i de flesta andra nordeuropeiska huvudstäder. Sedan 1997 är Tallinns historiska stadskärna upptagen på UNESCO:s världsarvslista Tallinns mäktiga försvarskonstruktioner från 1000-1400-talen har skyddat staden från allvarliga krigsskador, och avsaknaden av träbyggnader har skyddat den från bränder. Dessutom har Tallinn i modern tid inte utsatts för någon omfattande ombyggnadsvåg i moderniseringssyfte. Ockupationer av tyskar, svenskar och ryssar har under århundradena satt sin prägel på kyrkor, gatubilden, herrgårdar och slott. Sovjetperiodens hårda styre till trots, de nordiska ländernas influenser och traditioner dominerar Tallinn och Estland. Bland annat passerar vi genom Katarinagången som förbinder de två gatorna Vene och Müürivahe. I gångens norra del ses bevarade delar av Katarinakyrkan. Gångens södra del kantas huvudsakligen av våningshus från 14-1600-tal. Gången restaurerades och återöppnades 1995 och har bevarat sin medeltida miljö. I hantverksateljéerna i Katarinagången använder konstnärerna traditionella metoder för att skapa och sälja glasprodukter, hattar, filtar, keramik, smycken, handmålat silke och andra varor. Vi besöker ett urval ateljéer och får en presentation av några mästare som är i arbete. Vi passerar också det gamla fina medeltida hus vid gatan Pikk där Eesti Käsitöö har sin verksamhet. I butiken finns oftast någon intressant utställning att se, och här finns också utsökta hemslöjdsprodukter till försäljning.

  12.30-13.30 Lunch i gamla stan. Eftermiddagen är programfri för att möjliggöra shopping eller promenader.

  16.15 Buss åter till hotellet för att hämta vårt bagage 16.45 Buss till färjeterminalen för incheckning och tilldelning av hytter ombord. 18.00 avresa med Tallink Siljas fartyg M/S Victoria I. Middag ombord efter eget val och ur egen kassa.

  Reseinformation

  Datum: 6 - 10 november
  Pris per person del i hytt/dubbelrum: 6.290:- För egen hytt/enkelrum tillkommer 1.520:-

  Bokning

  Ring Hemslöjdsresor 08-545 952 00 eller www.hemslojdsresor.se

   

  I priset ingår :
   Båtresa Stockholm-Tallinn-Stockholm, del i 2-bäddshytt (hyttkategori B2, insides) på Tallink Siljas fartyg M/S Victoria I
   Under båtresorna: gemensam middag (smörgåsbord/buffet) och frukost under utresan. På hemresan ingår frukost.
   Svensk stickexpert/färdledare, Johanne Ländin från Ica-kuriren
   Mycket kunnig och erfaren svensktalande ciceron, Eha Org, leder stadsvandringen i Tallinn.
   Övernattning två nätter på 3-stjärniga New Ibis Tallinn Hotel, del i dubbelrum.
   Frukost på hotellet.
   Program enligt ovan, inkl nödvändiga entréavgifter.
   Angivna busstransporter.
   Två luncher och två middagar i Tallinn, inkl måltidsdryck (vatten).
   Du som reser utan sällskap garanteras kunna boka del i dubbelhytt/-rum.
   EU-moms.

  Priset är baserat på de tariffer och skatter som gällde februari 2019. Vi reserverar oss för pris- och programändringar utanför vår kontroll och hänvisar till gällande reselag. Ditt namn skall i bokningen överensstämma med stavningen i det pass du tänker använda under resan. För resans genomförande erfordras 25 betalande deltagare. Resevillkor enligt FAVORITRESORs hemsida www.favoritresor.se.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!