• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hela England bakar - Gastronomisk resa med Birgitta Rasmusen

  Hela England bakar - Gastronomisk resa med Birgitta Rasmusen

  Alltsedan 60-talet har den brittiska dessertdrottning Mary Berry varit en ledande profil inom engelsk TV och bokbranschen Under denna resa skrapar vi rejält på glasyren till brittiska bröd och desserttraditioner, går på den världsberömda Pudding-klubben samt får lära oss hur ett riktigt Afternoon Tea skall gå till. Vi upplever skönhet och idyll bland sprött tunt "china", de brittiska berömda teserviserna som tillverkats av Wedgwood sedan ett par hundra år. En höjdpunkt på resan är när vi träffar mannen som låg bakom Prins William och Katherines bröllopstårta, chocolatier Barry Colenso. Vi bor i bedårande Chipping Campden på trevliga Three Ways House Hotel, Mickleton, samt på skönt belägna George Hotel i vackra Peak District. Med på resan är förutom vår kunniga ciceron Elisabeth Svalin Gunnarssonockså Birgitta Rasmusson som är en välkänd och kunnig profil från det populära tv-programmet Hela Sverige bakar. Välkommen att följa med!

   

  Birgitta Rasmusson har arbetat på ICA provkök i 20 år och varit med och skrivit bak-, och kokböcker såsom klassikerna Rutiga kokboken och Sju sorters kakor.

  Dagsprogram

  Dag 1 Sverige – Manchester – The Cotswolds
  Vi inleder resan med ett besök i den charmerande trädgården Dorothy Clive Gardens.

  Tidstypiskt är det stora tfokus på ätbart i Dorothys trädgård där över 120 ätbara växter frodas. En lätt lunch serveras innan vi ankommer vårt hotell Three Ways House Hotel för tre nätter. Vi bor på ett riktigt gastronomiskt mecka eftersom här finns The Pudding Club samt att hotellet arrangerar chokladevent. Varje person som läst såväl Charles Dickens, CS Lewis eller björnen Paddington vet att puddingen är den optimala engelska efterrätten. Vi äter vår första middag tillsammans på hotellet. 

  Dag 2 Rodmarton Manor – konsten att göra Afternoon Tea
  Rodmarton Manor är både byggt och inrett helt enligt Arts & Crafts idéer av Ernest Barnsley och Cotswoldgruppen av hantverkare från 1909 och tjugo år framåt. En äkta inspiration för egna skapelser och dagen inleds med en privat rundvisning på herresätet. När vi sedan tar oss vidare får vi en lätt lunch på Harts Barn, belägen på en historisk plats bland kullarna i Deanskogen, Gloucestershire. I det prisbelönta terummet kommer vi få lära oss allt om Afternoon Tea. Vi gör och njuter av scones, småkakor och läckra sandwiches. Sen eftermiddag återvänder vi till vårt hotell.

   

  Vi lär oss mer om och smakar på den brittiska seden – Afternoon Tea

  Dag 3 Wightwick Manor – Barn Antiques
  Morgonen inleds med ett mycket speciellt besök. Efter en liten promenad möter vi Wightwick Manor, ett av få överlevande exempel på hus som byggdes och möblerades helt under inflytande av Arts & Craftsrörelsen. Herrehuset byggdes åt Manderfamiljen, som var mycket framgångsrika industrialister. Familjens hus speglar livet under drottning Victorias tidevarv och har influerats stort av William Morris med ett flertal av hans originaltapeter och tyger, De Morgankakel, Kempe-glas och prerafaelitisk konst. Eftermiddagen spenderar vi i en gammal lada som nu är ombyggd till en gigantisk antikvitetsbutik. Har du någonsin drömt om en viktoriansk geléform eller en vacker fransk baguetteförvaring? Då kan du utforska eventuella fynd här! Gemensam middag på hotellet.

  Dag 4 Derbyshires ostar – Old Bakewell Pudding
  Vårt första stopp idag är vid en välutrustad ostbutik för en provning av områdets kända ostar. Dagen fortsätter på Bakewell – en bildskön och historisk by vid floden Wye i Derbyshire. År 1860 misslyckades en kock med en jordgubbspaj så till den milda grad att en helt ny efterrätt såg dagens ljus. The Old Original Bakewell Pudding avnjuts förstås på plats! Under eftermiddagen lär vi oss hur man lagar den världsberömda puddingen. Under en tvårättersmiddag bakas våra puddingar i ugnen och resulterar i en Grand Final på vår middag! Här i Peak District bor vi på historiska hotell George med undersköna vyer över the Dales.

  Njut av en Cream Tea, en kopp te med scones, clotted cheese och sylt


  Dag 5 Chatsworth House – Barry Colenso Chocolatier
  Idag åker vi till Chatsworth House, där det finns över 30 rum som huserar magnifik konst och tidsenliga möblemang. The Devonshire Collection anses som en av Europas finaste privata samlingar av konst. Egendomens park är en av de mest berömda i hela England och både serier och filmer har spelats in här. Vi får en guidad tur i huset och dess trädgård. Därefter styr vi kosan mot Holbrook där en av Derbyshires mest kända karaktärer huserar. Konditor Barry Colenso är utnämnd Master Chocolatier, och levererar sin choklad till hovet. Här får vi veta mer om den mytomspunna kakaobönan.

  Dag 6 Finest china på anrika Wedgwood
  Idag skall vi besöka Stoke-on-Trent, hjärtat av England. Det finns få platser där du lär känna keramikens roll i tedrickandets ädla konst som i "the Potteries", den samling av små städer norr om London där keramikindustrin fick fart i mitten av 1700-talet. Vi ser de praktfulla kollektionerna porslin i fabrikens museum. Vi utforskar 260 år av revolutionerande och modern design. Här finns en välutrustad shop och en factory outlet på området. Avslutningsvis reser vi ut till flygplatsen för hemresan via Richmond Tea Room där vi inmundigar Afternoon Tea.

  Resfakta

  Resdatum

  Avresa 17 september
  Hemresa 22 september

  Pris per person

  22 890 kr i del i dubbelrum

  Allt detta ingår i resans pris

  • Direktflyg Stockholm – Manchester t/r inkl. flygavgifter
  • Fem nätter i del i dubbelrum på fyrstjärniga hotell
  • Fem engelska frukostar
  • Transporter enligt programmet
  • En choklad och en ostprovning
  • Afternoon Tea-kurs och en High Tea
  • Tre lättare luncher
  • Fyra middagar
  • Entréer enligt program
  • Svensk ciceron 

  Tillägg per person

  Enkelrumstillägg 4 990 kr

  Så här bokar du

  Ring Favoritresor 08-660 18 00 eller mejl info@favoritresor.se

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!