12 suveräna Köpenhamntips

Danmark är det land svenskarna reser allra oftast till – och Köpenhamn är favoritstaden. Men glöm Strøget, Nyhavn och Tivoli – här är Köpenhamns nya smultronställen.

1. Smörrebröd med stil

Ett måste på Köpen-
hamnsresan är att äta smørrebrød – Danmarks egen “nationalrätt”. Traditionellt äter dansk-arna smørrebrød till lunch. Krogen Mikkeller Øl & Brød, i hippa stadsdelen Vesterbro, är ett utmärkt val av smørrebrødskrog. 

De eleganta besticken är signerade Arne Jacobsen och de bruna Sjuanstolarna är av samma designer. Inredningen är ändå inte huvudsaken på Mikkeller Øl & Brød. Här serveras framförallt smørrebrød – med stil. 

Krogen satsar på klassiska smørrebrød, men i ny tappning, och med härliga smakkombinationer – vad sägs om blomkål med macadamianötter eller skinksallad med syrad lök? Dessutom är ölparningen perfekt. Annorlunda, smakrika, oväntade ölsorter serveras i vinglas med hög fot. En ölfavorit bland både gäster och personal är IPA:n Warpigs Ghost Limbo. 

Vägg i vägg med krogen ligger Mikkeller Bar, vars bryggeri har rankats topp 20 – i världen. 

Ytterligare två smørrebrødkrogar som får tummen upp är centralt belägna Peder Oxe, och prisbelönta Told & Snaps

Adresser: 

Mikkeller Øl & Brød, Viktoriagade 6.

Peder Oxe, Grabrodretorv 11.

Told & Snaps, Toldbodgade 2.

Läs mer: Här är Sveriges första sockefria restaurang

12 suveräna Köpenhamntips
Uppmärksammade Neighbourhood, pizzerian i trendiga Vesterbro.

2. Det gröna Köpenhamn

Köpenhamn var Europas miljöhuvudstad 2014, och det har satt sin prägel på stan. Fler och fler restauranger serverar ekologiskt – såväl på tallriken som i glasen. Och det poppar upp kaféer med vegetarisk inriktning och barer med färskpressad juice som specialitet i vart och vartannat gatuhörn.

Uppmärksammade Neighbourhood, pizzerian i trendiga Vesterbro som bakar ekologiska pizzor och blandar drink-
ar med organiska råvaror, är ett symboliskt exempel på den nya Köpenhamnstrenden. Förra året blev Neighbourhood utnämnd till “bästa nya restaurang” i nättidningen Alt om København. 

Och som vanligt: hela Köpen-
hamn cyklar – ibland som galningar, och alltid utan hjälm – så håll ögonen öppna vid cykelbanor. Köpenhamn är en utmärkt stad att upptäcka från cykelsadeln. Bycykeln –med elmotor och inbyggd GPS – finns att hyra lite varstans i stan till en billig penning.  

Adress: Neighbourhood, Istedgade 27. 

 

3. Kødbyen – stans eget Meatpacking District

Köpenhamns svar på New Yorks Meat-packing District stavas Kødbyen (Köttstaden) och är ungefär lika trendigt och krogtätt som den amerikanska förlagan. Beläget i det gamla slakthusområdet, i närheten av tåg-stationen, och det coolaste
Köpenhamn har att erbjuda när det kommer till koncentrerat bar- och krogliv. 

Här dyker det ständigt upp nya krogar och barer, men en klassiker och ständig svenskfavorit är Paté Paté – inrymd i en gammal leverpastejsfabrik. Krogen har funnits i några år, och synts i många krogguider, men är värd uppmärksam-heten. Här är stimmigt, stämningsfullt och tillbakalutat – och här serveras utmärkta tapas och viner valda med omsorg. Den som beställer tre mellanstora rätter, tapas, kommer att bli ordentligt mätt – och nöjd. 

Stimmiga baren Mesteren & lærlingen är värd ett besök för den som inte räds lite trängsel. Räkna med dans framåt småtimmarna. 

Kul och Fiskebaren är ytter-ligare två bra krogar i Kødbyen.

Adresser: 

Paté Paté, Slagterboderne 1.

Mesteren & lærlingen, Flæske-torvet 86.

Kul, Høkerboderne 16B.

Fiskebaren, Flæsketorvet 100.

12 suveräna Köpenhamntips
Streetfoodmarknaden Papirøen

4. Streetfood och foodtrucks

Korvkiosken, “pölsevognen” har på senare år fått konkurrens från annan snabbmat. Streetfoodmarknaden Papirøen, norr om Christianshavn och mitt emot Nyhavn, är ett trevligt och prisvärt mat- och utflyktstips. Copenhagen Street Food öppnade våren 2014 och består av ungefär 40 food trucks och matbodar som är byggda av gamla fartygs-containrar. Här tävlar mikrobryggeriöl och ekologiska viner om uppmärksamheten, och här kan man äta kubansk streetfood, ekologisk pizza, hemlagade soppor, egenstoppad korv, italiensk burrata… ja, mat från jordens alla hörn helt enkelt. Konceptet är vällagad, varierad och billig mat (cirka 70 kronor) av fina råvaror, serverade av kocken själv. Matmarknaden har blivit en framgång och hit vallfärdar Köpenhamnsborna på helgerna. Ofta bjuds på musikunderhållning. Och bäst av allt: utsikten över stan är strålande. 

 

5. Barer med hemma-hos-känsla

Vinbaren Falernum i Vesterbro är ett säkert kort. Efter att ha serverat frukost och lunch under dagen, förvandlas Falernum till bar på kvällen. 

The Jane är en härlig bar som hämtat inspiration från tv-serien Mad men. Gästerna är gärna klädda i sina coolaste vintageplagg och i baren spelas oldies från 50- och 60-talet. Don Draper kunde inte ha önskat mer. 

Ytterligare en favorit är Ruby med stiliga Chesterfieldsoffor och kunniga bartendrar. Blandade åldrar. 

En tidigare ägare till Ruby har öppnat Duck and Cover – med läderfåtöljer, juckapalmer, och utmärkta cocktails. 

Adresser: 

Falernum, Værnedamsvej 16.

The Jane, Gråbrødretorv 8.

Ruby, Nybrogade 10.

Duck and Cover, Dannebrogsgade 6.

 

6. Dansk design – en evig klassiker

Framgången för dansk design tog fart på 50-talet med möbeldesigners som Hans Wegner, Børge Mogensen och Arne Jacobsen. Sen dess har intresset för dansk design stadigt
varit stort, och på senare år har märken som Bang & Olufsen, Lego, Royal Copenhagen, och Stelton utmärkt sig. 

Designmuseum Danmark är ett måste för alla som har det minsta intresse för dansk
design. Här finns alla danska designers representerade, och här finns dessutom en bra
museishop och ett trevligt kafé. Den designorienterade bör också titta in i världens första designhotell – Royal Blu Radisson Copenhagen. Numera har hotellet 50 år på nacken. Arkitekten Arne Jacobsen har lämnat avtryck i minsta detalj – från bestick till dörrhandtag. 

För den som vill shoppa design är en tur till Illums Bolighus ett måste.  

Adresser

Designmuseum Danmark, Bredgade 68.

Royal Blu Radisson Copenhagen, Hammerichsgade 1.

Illums Bolighus, Hamngatan 27.

 

7. En stjärna för Thailand

Det sägs att det tar tre månader att få ett bord på Kiin Kiiin – den enda thailändska
restaurangen i världen som har tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Vi har en osannolik tur, ringer några dagar före och någon har bokat av, och vi tilldelas ett bord på den tidiga sittningen – klockan 17.30. Den tidiga så kallade “teatermenyn” är mindre omfattande än den ordinarie, och ska dessutom ätas upp på bara ett par timmar, men den kostar å andra sidan bara hälften så mycket (cirka 600 svenska kronor, utan dryck).

I år firar Kiin Kiin tioårs-jubileum, och krogen – som ligger i Nørrebro, arbetarkvarteret som har förvandlats till ett av Köpenhamns trendig-aste områden – har varit en framgångssaga från start. Det är sinnligt, vackert och mycket thailändskt. Kyparen lyfter på locket till en gryta och ut strömmar rök som ska föra tankarna till Bangkoks street food. Vid nästa servering mejslar han fram två cashewkex ur en skål med sand. 

Det är en upplevelse, allt är perfekt uttänkt, från tandborsten på toaletten till det avslutande limeteet. 

Adress: Kiin Kiin, Guldbergsgade 21.

12 suveräna Köpenhamntips
Arken museum för modern konst ligger vackert vid havet i Ishøj, 2 mil söder om Köpenhamn.

8. Bästa konsten finns utanför stan

Köpenhamns vackraste konstmuseer ligger utanför centrum. Arken, Louisiana och Ordrupgaard utmärker sig alla tre för sin höga klass på utställningarna, men kanske ännu mer för sin fantastiska arkitektur. Perfekta utflyktsmål, inte minst under sommarhalvåret. 

Arken är beläget ett par mil söder om Köpenhamn. Här gömmer sig en av Skandinaviens finaste samlingar av samtidskonst, av bland andra Damien Hirst och Ai Weiwei. 

Louisiana ligger 35 kilometer norr om Köpenhamn, med
naturskönt läge precis vid havet. Samlingen omfattar över
3 500 verk, och Giacomettisalen, fylld av statyer, är en av höjdpunkterna. Här finns också popkonst av Andy Warhol och Roy Lichtenstein, och klassiker av Pablo Picasso. 

Ordrupgaard, en knapp mil norr om Köpenhamns cen-trum, har en fin samling fransk impressionism med namn som Renoir, Monet, Gauguin och Matisse. 

 

9. “Lilla Paris” – Værnedamsvej

På trendiga Værne-damsvej, även kallad “Paris-gatan”, mellan Fredriksberg och Vesterbro, ligger ett av stans mysigaste fik, Granola, helt inrett i 30-talsstil. Här kan man äta grötfrukost eller trerättersmiddag – Granola håller öppet från arla morgonstund till midnatt. Här serveras havregrynsgröt och paradrätten stavas rødgrød med fløde. Missa inte Granolas omtalade milkshakes. 

Men Værnedamsvej är mer än bara Granola. Här finns ett par vinbarer, flera franskinspirerade krogar och en butik som säljer franska damkläder (Très Bien) – allt som behövs för lite skön Pariskänsla. 

Adress: Granola, Vaernedamsvej 5.

12 suveräna Köpenhamntips
Vandra runt iChristiania med guide kostar 50 kronor och är väl värt pengarna

10. Upptäck fristaden Christiania

Den lilla fristaden och kommunen Christiania, som efter 40 års kamp fortfarande finns kvar, upphör aldrig att fascinera. Flera försök har gjorts att stänga Christiania, men invånarna har lyckats stå emot påtryckningar från politiker och polis.

Christiania är lummigt, med småstadskaraktär, och här tillverkas den karakteristiska Christianiacykeln, men här finns också ökända Pusher Street, där det tidigare öppet såldes hasch.  

Christiania lockar nyfikna och turister. Ett tips är att boka en guidad tur. Som enskild
besökare betalar man bara en femtiolapp för guideturen.

Adress: Stadsdelen Christianshavn, Prinsessegade. 

 

11. Torvehallerne – mötesplats för matglädje

Ät lunch eller bara mumsa på härligheter i Torvehallerne, saluhallen vid Nørreport. Ett delikatessparadis med allt från te till olivoljor. Små vinbarer och minirestauranger är inhysta mellan butikerna och erbjuder allt från sushi till raw food. Stimmigt, trångt, mysigt, och hög kvalitet. 

Adress: Frederiksborggade 21.

 

12. 4 x konst i Köpenhamn

I Köpenhamn finns så många konstmuseer att de är omöjliga att beta av under en helg. 

Ny Carlsberg Glyptotek har mycket antik konst, främst skulpturer från Egypten, Främre Orienten, Grekland och Italien. Här finns också en vacker vinterträdgård, perfekt för en kaffepaus.  

Davids Samling är en pärla och doldis som inte gör mycket väsen av sig. I detta privathem – som donerades av domaren i högsta domstolen Christian Ludvig David – finns konsthantverk från ett 1700-talseuropa och från den islamiska världen mellan 600-talet och 1800-talet.  

SMK, Statens Museum för Kunst, är Danmarks största konstmuseum och landets nationalgalleri. Här finns en gigantisk samling dansk och internationell konst från de 700 senaste åren. Mästare som Tizian, Rubens, Rembrandt, El Greco, Matisse, Picasso, och Munch finns representerade.

Kunsthal Charlottenborg har ingen permanentutställning, däremot bra separatutställningar av samtida konstnärer.  

Adresser: 

Ny Carlsberg Glyptotek, Dantes Plads 7.

Davids Samling, Kronprinsessegade 30.  

SMK, Statens Museum för Kunst, Sølvgade 48-50.

Kunsthal Charlottenborg, Nyhavn 2.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top