• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 12 suveräna tips till Köpenhamn

  Danmark är det land svenskarna reser allra oftast till – och Köpenhamn är favoritstaden. Men glöm Strøget, Nyhavn och Tivoli – här är Köpenhamns nya smultronställen.

  12 suveräna tips till Köpenhamn
  Mysiga Nyhavn i all ära, det finns fler ställen att upptäcka i Köpenhamn. Foto: Visit Copenhagen

  1. Smörrebröd med stil

  Ett måste på Köpen-
  hamnsresan är att äta smørrebrød – Danmarks egen "nationalrätt". Traditionellt äter dansk-arna smørrebrød till lunch. Krogen Mikkeller Øl & Brød, i hippa stadsdelen Vesterbro, är ett utmärkt val av smørrebrødskrog. 

  De eleganta besticken är signerade Arne Jacobsen och de bruna Sjuanstolarna är av samma designer. Inredningen är ändå inte huvudsaken på Mikkeller Øl & Brød. Här serveras framförallt smørrebrød – med stil. 

  Krogen satsar på klassiska smørrebrød, men i ny tappning, och med härliga smakkombinationer – vad sägs om blomkål med macadamianötter eller skinksallad med syrad lök? Dessutom är ölparningen perfekt. Annorlunda, smakrika, oväntade ölsorter serveras i vinglas med hög fot. En ölfavorit bland både gäster och personal är IPA:n Warpigs Ghost Limbo. 

  Vägg i vägg med krogen ligger Mikkeller Bar, vars bryggeri har rankats topp 20 – i världen. 

  Ytterligare två smørrebrødkrogar som får tummen upp är centralt belägna Peder Oxe, och prisbelönta Told & Snaps

  Adresser: 

  Mikkeller Øl & Brød, Viktoriagade 6.

  Peder Oxe, Grabrodretorv 11.

  Told & Snaps, Toldbodgade 2.

  Läs mer: Här är Sveriges första sockefria restaurang

  Uppmärksammade Neighbourhood, pizzerian i trendiga Vesterbro.

  2. Det gröna Köpenhamn

  Köpenhamn var Europas miljöhuvudstad 2014, och det har satt sin prägel på stan. Fler och fler restauranger serverar ekologiskt – såväl på tallriken som i glasen. Och det poppar upp kaféer med vegetarisk inriktning och barer med färskpressad juice som specialitet i vart och vartannat gatuhörn.

  Uppmärksammade Neighbourhood, pizzerian i trendiga Vesterbro som bakar ekologiska pizzor och blandar drink-
  ar med organiska råvaror, är ett symboliskt exempel på den nya Köpenhamnstrenden. Förra året blev Neighbourhood utnämnd till "bästa nya restaurang" i nättidningen Alt om København. 

  Och som vanligt: hela Köpen-
  hamn cyklar – ibland som galningar, och alltid utan hjälm – så håll ögonen öppna vid cykelbanor. Köpenhamn är en utmärkt stad att upptäcka från cykelsadeln. Bycykeln –med elmotor och inbyggd GPS – finns att hyra lite varstans i stan till en billig penning.  

  Adress: Neighbourhood, Istedgade 27. 

   

  3. Kødbyen – stans eget Meatpacking District

  Köpenhamns svar på New Yorks Meat-packing District stavas Kødbyen (Köttstaden) och är ungefär lika trendigt och krogtätt som den amerikanska förlagan. Beläget i det gamla slakthusområdet, i närheten av tåg-stationen, och det coolaste
  Köpenhamn har att erbjuda när det kommer till koncentrerat bar- och krogliv. 

  Här dyker det ständigt upp nya krogar och barer, men en klassiker och ständig svenskfavorit är Paté Paté – inrymd i en gammal leverpastejsfabrik. Krogen har funnits i några år, och synts i många krogguider, men är värd uppmärksam-heten. Här är stimmigt, stämningsfullt och tillbakalutat – och här serveras utmärkta tapas och viner valda med omsorg. Den som beställer tre mellanstora rätter, tapas, kommer att bli ordentligt mätt – och nöjd. 

  Stimmiga baren Mesteren & lærlingen är värd ett besök för den som inte räds lite trängsel. Räkna med dans framåt småtimmarna. 

  Kul och Fiskebaren är ytter-ligare två bra krogar i Kødbyen.

  Adresser: 

  Paté Paté, Slagterboderne 1.

  Mesteren & lærlingen, Flæske-torvet 86.

  Kul, Høkerboderne 16B.

  Fiskebaren, Flæsketorvet 100.

  Streetfoodmarknaden Papirøen

  4. Streetfood och foodtrucks

  Korvkiosken, "pölsevognen" har på senare år fått konkurrens från annan snabbmat. Streetfoodmarknaden Papirøen, norr om Christianshavn och mitt emot Nyhavn, är ett trevligt och prisvärt mat- och utflyktstips. Copenhagen Street Food öppnade våren 2014 och består av ungefär 40 food trucks och matbodar som är byggda av gamla fartygs-containrar. Här tävlar mikrobryggeriöl och ekologiska viner om uppmärksamheten, och här kan man äta kubansk streetfood, ekologisk pizza, hemlagade soppor, egenstoppad korv, italiensk burrata… ja, mat från jordens alla hörn helt enkelt. Konceptet är vällagad, varierad och billig mat (cirka 70 kronor) av fina råvaror, serverade av kocken själv. Matmarknaden har blivit en framgång och hit vallfärdar Köpenhamnsborna på helgerna. Ofta bjuds på musikunderhållning. Och bäst av allt: utsikten över stan är strålande. 

   

  5. Barer med hemma-hos-känsla

  Vinbaren Falernum i Vesterbro är ett säkert kort. Efter att ha serverat frukost och lunch under dagen, förvandlas Falernum till bar på kvällen. 

  The Jane är en härlig bar som hämtat inspiration från tv-serien Mad men. Gästerna är gärna klädda i sina coolaste vintageplagg och i baren spelas oldies från 50- och 60-talet. Don Draper kunde inte ha önskat mer. 

  Ytterligare en favorit är Ruby med stiliga Chesterfieldsoffor och kunniga bartendrar. Blandade åldrar. 

  En tidigare ägare till Ruby har öppnat Duck and Cover – med läderfåtöljer, juckapalmer, och utmärkta cocktails. 

  Adresser: 

  Falernum, Værnedamsvej 16.

  The Jane, Gråbrødretorv 8.

  Ruby, Nybrogade 10.

  Duck and Cover, Dannebrogsgade 6.

   

  6. Dansk design – en evig klassiker

  Framgången för dansk design tog fart på 50-talet med möbeldesigners som Hans Wegner, Børge Mogensen och Arne Jacobsen. Sen dess har intresset för dansk design stadigt
  varit stort, och på senare år har märken som Bang & Olufsen, Lego, Royal Copenhagen, och Stelton utmärkt sig. 

  Designmuseum Danmark är ett måste för alla som har det minsta intresse för dansk
  design. Här finns alla danska designers representerade, och här finns dessutom en bra
  museishop och ett trevligt kafé. Den designorienterade bör också titta in i världens första designhotell – Royal Blu Radisson Copenhagen. Numera har hotellet 50 år på nacken. Arkitekten Arne Jacobsen har lämnat avtryck i minsta detalj – från bestick till dörrhandtag. 

  För den som vill shoppa design är en tur till Illums Bolighus ett måste.  

  Adresser

  Designmuseum Danmark, Bredgade 68.

  Royal Blu Radisson Copenhagen, Hammerichsgade 1.

  Illums Bolighus, Hamngatan 27.

   

  7. En stjärna för Thailand

  Det sägs att det tar tre månader att få ett bord på Kiin Kiiin – den enda thailändska
  restaurangen i världen som har tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Vi har en osannolik tur, ringer några dagar före och någon har bokat av, och vi tilldelas ett bord på den tidiga sittningen – klockan 17.30. Den tidiga så kallade "teatermenyn" är mindre omfattande än den ordinarie, och ska dessutom ätas upp på bara ett par timmar, men den kostar å andra sidan bara hälften så mycket (cirka 600 svenska kronor, utan dryck).

  I år firar Kiin Kiin tioårs-jubileum, och krogen – som ligger i Nørrebro, arbetarkvarteret som har förvandlats till ett av Köpenhamns trendig-aste områden – har varit en framgångssaga från start. Det är sinnligt, vackert och mycket thailändskt. Kyparen lyfter på locket till en gryta och ut strömmar rök som ska föra tankarna till Bangkoks street food. Vid nästa servering mejslar han fram två cashewkex ur en skål med sand. 

  Det är en upplevelse, allt är perfekt uttänkt, från tandborsten på toaletten till det avslutande limeteet. 

  Adress: Kiin Kiin, Guldbergsgade 21.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!