• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Upptäck världsmetropolen Berlin

  I år är det 25 år sedan muren föll och nu lockar Berlin kreativa människor från hela världen. Följ med till konstmeckat där ingenting är omöjligt.

  Upptäck världsmetropolen Berlin
  Brandenburger Tor. Foto: berlin.de

  En stadsdel per dag är ett bra Berlinmotto. Berlin är en utbredd och stor stad – det tar tid att ta sig mellan sevärdheterna och restaurangerna. Bättre att vara en stadsdel trogen under en hel dag. Jag brukar prioritera Prenzlauer Berg, Mitte och Kreuzberg, och då och då blir det en vända till Friedrichshain och Schöneberg.
  I dag är det Prenzlauer Berg som har vårt fulla fokus. Vi äter långfrukost på kaféet Anna Blume, vi scannar av vintageaffärer i hopp om att en fashionista har rensat sin garderob, och vi äter mexikanskt till lunch (quesadillas på Maria Bonita Mexican Bistro) och japanskt (nudelsoppa på Cocolo Ramen) till middag. Det osar från gatukökens bratwurstar, skateboardåkare viner förbi på trottoaren, och folk cyklar i sakta mak – utan vare sig cykelhjälm eller lycraställ.

  Ta dagen som den kommer

  En livsnjutardag som är väldigt typisk Berlin. Staden vimlar förstås av "måsten" och sevärdheter att bocka av, men grejen med att vara i Berlin är att äta gott, promenera, insupa atmosfär, och spana på folk – tycker jag.
  Tack vare Berlin har Tyskland fått en revival i Sverige de senaste åren. Unga svenskar har invaderat staden. Ett tag kändes det som att "alla" som jobbade med reklam, design och konst köpte en enkelbiljett till Berlin. Och det handlade inte bara om svenskar – Berlin har lockat nya invånare från hela Europa, men också från Japan och USA. Parallellt med flyttboomen har Berlin seglat upp som den tredje största turist-staden i Europa – tätt efter London och Paris.
  Få europeiska städer kan mäta sig med den tyska
  huvudstaden när det kommer till nattliv, historia och shopping. Om vissa andra huvudstäder i Europa kan kännas hämmade, dyra, trista och borgerliga, så är Berlin dess antites. Här är nedklätt, spontant och avslappnat. Steget från idé till handling är kort. Sätt igång och gör bara, tycks vara stadens inofficiella slogan! Varför inte öppna ett raw food kafé eller en butik för begagnade skateboards? Med den inställningen är det helt logiskt att Berlin lockar till sig såväl kreativa vildhjärnor som turister som tycker om att inspireras under en resa.

  Mat i fokus

  Ett Berlinbesök bör inkludera mycket mat – den berlinska matscenen är både prisvärd och kreativ. Staden kryllar av trevliga kaféer och sköna restauranger. Berlinarna älskar att äta ute. De går hellre på restaurang än bjuder hem folk, mycket tack vare att det fortfarande går att äta billigt på lokal. I Berlin öppnar ständigt nya ställen vilket gör att man aldrig riktigt vet vart man ska gå. Det som var bra senast man var här, har garanterat slagit igen, alternativt bytt ägare nästa gång man åker hit. Mina släktingar i Prenzlauer Berg – en berlinare och en svenska – meddelar att man fortfarande har kul på klubben White Trash Fast Food, att franska restaurangen Bandol Sur Mer är bra, att Luigi Zuckermann säljer schysta smörgåsar och att Easy Hotel är perfekt för den med tajt budget – samtliga ställen belägna i hemkvarteret Prenzlauer Berg.
  Jag har vid flera tillfällen rest till Berlin med barn i skolåldern. Det brukar vara en hit – varva skateparker och annorlunda butiker, med att äta mat från världens alla hörn, och att titta på rester av Berlinmuren. Ett gyllene tillfälle att prata om både världskrig och kalla krig.

  Berlin är inte Tyskland

  Berlin är annorlunda resten av Tyskland, på samma sätt som New York lever sitt eget liv i USA. Berlin har sin egen själ och dynamik, och har tidvis lytt under egna lagar.
  Borgmästaren Klaus Wowereits egen beskrivning av Berlin är "fattig men sexig". Jo, Berlin må vara kreativ och framgångsrik, men pengarna finns i andra delar av Tyskland. Berlin är fortfarande dekadent med slitna husfasader och sjaskiga ölhak. Men det ska också sägas: Berlin har genomgått en gentrifiering som heter duga. Många kvarter har gått från halvruffiga till blomstrande medelklassområden. En klassisk tågordning är att först kommer de annorlunda gallerierna, sen designbutikerna, och sist de chica restaurangerna som det skrivs om i internationell press. Och då drar de annorlunda gallerierna vidare till nästa stadsdel.
  Men fortfarande är Berlin Berlin. Historiker, nostalgiker, finsmakare eller slashas – det finns ett Berlin för alla.

   

  Till  vår cityguide Berlin

  Av Anna Wahlgren

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!