Flre sätt att ta sig runt
GÅ NYA REGNBÅGSPROMENADEN. De enfärgade vimplarna och kuddarna som om somrarna pryder strandpromenaden har i år ersatts med regnbågsfärgade. Det är ett sätt för staden att sätta fokus på HBTQ-frågor och att ta ställning för gemenskap, jämlikhet och tolerans.
TA EN GUIDAD CYKELTUR. Följ med på en guidad halvdagstur med cykel, och se bland annat Kärnan, Ramlösa brunn, Fredriksdal och Sofiero. Cykelhyra, hjälm, inträden, lunch och vattenflaska ingår. helsingborgbybike.seGÖR EN HISTORISK VANDRING. Lär känna Helsingborgs spännande historia. Promenad genom de gamla stadskvarteren – och några nyare inslag. helsingborg.se
Vi tar terrasstrapporna upp till Kärnan och njuter av utsikten medan vi hämtar andan. Vår guide Hanna Myrbäck från Helsingborgs turistbyrå ska ta oss med på en 6 kilometer lång vandring på Landborgen, platån som höjer sig 20–40 meter över havet längs kusten.
– Den är resultatet av landhöjningen när inlandsisen smälte, berättar hon medan vi sakta går genom Slottshagen, där det gamla slottet en gång stod.
– Eftersom stora delar av Landborgen aldrig har bebyggts är det en unik miljö, ett grönt band av skogsdungar, parker och åkrar.
Landborgspromenaden, som i sin fulla längd går från Raus kyrka i söder till Sofiero i norr, är ett populärt promenadstråk och kallas ibland Helsingborgs ryggrad. Nytt för i år är de guidade visningarna, där man förutom att uppleva naturen får ta del av Helsingborgs svenskdanska historia.
Vi vandrar över takåsarna, genom den prunkande Öresundsparken där man en gång drack brunn på kuranstalten Helsan. Snart passerar vi den pampiga 1800-talsvillan Vikingsberg, Margaretaparken, Villa Hevea och modernare “gräddhyllevillor”. Trapporna och de branta backarna är många, så det är klokt att ta på bekväma skor. (För den som har barnvagn, rullstol eller rollator är delar av den södra Landborgspromenaden bättre, fråga på turistbyrån.)
I en ravin ligger Pålsjö mölla och lite längre fram Pålsjö slotts omtalade avenboksallé, en vanlig fond för turistbilder och bröllopsfoton.
Framför Villa Thalassa, en gång hem för ett konstnärskollektiv men i dag ett nyöppnat hotell, möts himmel och grönska och hav.
– Det här – naturen och utsikten – är det allra bästa med vandringen, säger Hanna Myrbäck när vi fortsätter över betesmarkerna på väg mot vårt mål: Sofiero.
Visningarna går tisdagar vecka 21–40 (utom vecka 30–31), fråga på turistbyrån.