Het weekend på vackra Island

Varma källor, vildmarksridning, gourmet­mat och billig shopping – höstens trendigaste resmål heter Island. Här är tipsen för en fullspäckad weekend!

Missa inte!

En middag på populära Fiskfelágið (Fish Company) på Vesturgata kan rekommenderas. Satsa på menyn “Island runt” för 450 kr, en åttarätters resa med bland annat musslor, hummer, marulk och ankbröst.
www.fishcompany.is

Harpa, det nya konserthuset nere vid hamnen bjuder på opera, klassiskt, rock, pop och jazz. Kul butik, kafé, bar och gourmetmat.
www.harpa.is

Blå Lagunen ger ett klart häftigt första möte med den isländska badkulturen. Den ligger mitt i det spektakulära
vulkaniska landskapet.
www.bluelagoon.com

Het weekend på vackra Island
Skogafoss
Skógafoss är ett av många vackra vattenfall på Island. Fallhöjden är 60 meter.

Det är sen onsdagseftermiddag när vi landar på Island och Keflaviks flygplats i strålande solsken. Det är så pass klart väder att kaptenen under inflygningen kunde visa och berätta om öns väldiga glaciärer och aktiva vulkaner, som exempelvis Eyjafjallajökull som för några år sedan hade ett utbrott. Under en förlängd höstweekend med hyrbil tänker vi hinna med både forsande vattenfall, vandring, båtutflykter och bad i heta källor. Samt en massa shopping och god mat förstås, för här finns både designbutiker, kul klädmärken och gourmetkrogar i mängd. Det tar inte mer än 20 minuter att köra till Blå Lagunen, för ett första möte med den isländska badkulturen. Den ligger mitt i det spektakulära vulkaniska landskapet, där svarta lavastoder reser sig upp ur det turkosblå ångande vattnet.

Sent om aftonen checkar vi in på hotel Borg i Reykjavik – ett klassiskt hotell i art déco-stil med klar patina och charm. Det ligger mitt i staden med promenadavstånd till det mesta. I centrum finns smart designade restauranger och kaféer, musikställen och museer samt god shopping. En drink på Thorvaldsen bar på Austurstræti är en god början på kvällen, innan man njuter av en middag på populära Fiskfelágið (Fish Company) på Vesturgata. Här är det värt att satsa på menyn “Island runt”, en åttarätters resa med bland annat musslor, hummer, marulk, lamm och ankbröst. En njutning som räcker fram till midnatt.

Nästa morgon lär vi känna innerstan och shoppinggatan Laugavegur. Här finns en mängd små och mysiga butiker som erbjuder det bästa av innovativ isländsk design i form av kläder, konsthantverk och smycken. Ett säkert tips är butiken Kraum på Adalstraeti, som även bjuder på vernissage när tillfälle ges. Köpcentret Kringla är också värt ett besök. Det ligger strax utanför centrum och rymmer mängder av märkesbutiker. Och det går att fynda, med tanke på att man som utländsk besökare kan få momsen tillbaka på flygplatsen inför hemresan – om man sparar sina kvitton vill säga.
En förmiddagsfika på något av de många kaféerna är ett måste, med Kaffitár, Babalú och Kaffismiðja Íslands som riktiga höjdare. Den sistnämnda ligger nära ståtliga kyrkan Hallgrimskirkja.

Ett avslappnat besök på lyxiga Laugar spa passar bra senare på eftermiddagen. Det ligger vägg i vägg med den kommunala badanläggningen Laugardalslaug, strax utanför centrum. Ett av de största utomhusbaden i Reykjavik. Men aldrig anade vi att vattnet skulle vara så hett i de små poolerna. 40–42 grader står det på en skylt. Det bränner i skinnet av att sakta glida ner i det svavelosande vattnet. Den mer exklusiva spaavdelningen bjuder på sju olika sorters ångbastu, små vattenfall och avslappningsrum med öppen spis.

Efter frukost nästföljande dag går färden längs riksväg 1 mot Hveragerdi. Till en början genom ett ödsligt lavalandskap, utan vare sig buskar eller träd, för att sedan klättra uppåt mot högre höjder och bergstoppar. Efter en knapp halvtimme skymtar vi det lilla samhället längre ner i dalen, som blivit vida känt för alla växthus. Dalgången bjuder på heta källor i överflöd, vilket möjliggör odling i stor skala. Allt från tropiska växter, tomater, sallad och gurka till mango, papaya och bananer.

Gullfoss och Geysir nästa! Vi kör längs väg 35 och passerar avtagsvägen till Thingvellir – islänningarnas gamla tingsplats – som ligger vid Islands största och djupaste sjö, Thingvallavatn.
Gejserområdet ligger i Haukadalur och det är den stora springkällan – Stora Geysir – som gett namn åt liknande vulkaniska källor världen över. Den källan sover numera. I dalen finns dock flera andra aktiva mindre gejsrar, som Strokkur som bjuder på mäktiga kaskader ungefär var femte minut. En knapp mil längre norrut ligger Gullfoss, ett av Islands många och mäktiga vattenfall. Solnedgången färgar landskapet i milt orangeröda toner och vi är i stort sett ensamma vid de väldiga vattenkaskaderna.

Het weekend på vackra Island

Hotel Rangá, en smått overklig skapelse mitt ute i hedlandskapet, ligger några mil öster om Hveragerdi.
Hotellet ligger ett stenkast från en av Islands bästa laxälvar med samma namn. En timrad byggnad som mer ger känslan av nordamerikansk ski-lodge, där både vår svenske kung, förre statsministern och Clint Eastwood övernattat. Den här kvällen serveras det nordiskt buffébord i restaurangen, med rätter från Island, Färöarna, Sverige, Norge och Danmark. Gravlax, sill, rökt lunnefågel och isländskt lamm.
En tjej i receptionen tipsar oss att ta ett bad före middagen i en “hot tub”, eftersom det ser ut att bli norrsken. Norrsken är vanligt på himlavalvet i Rangáområdet. Efter att ha glidit ner i hetvattnet dröjer det inte länge förrän vi kan skönja de pulserande grönvita slöjorna längre österut.

I morgon väntar en sista dag i Reykjavik, med bland annat en operaföreställning på nya konserthuset Harpa. Och kanske hinner vi med lite valskådning också.

RESEFAKTA ISLAND

Resa hit

Direktflyg med Icelandair från Stockholm, från 2 500 kr t/r. Även SAS och Norwegian flyger till Reykjavik, via Oslo.
Priser från 2 700 kr t/r.

Resa runt

Hyrbil är enklast. Räkna med priser från 3 500 kr för en liten bil för fyra dygn, inklusive täckande försäkring. Tänk på att vädret varierar med fyra årstider under en dag så kör försiktigt.

Boende

Det kostar en del att bo centralt. Under hösten kan priserna sänkas till hälften.  

Hotel Borg – Reykjaviks äldsta hotell med härlig art déco-känsla och perfekt läge. Dubbelrum till fyndpris. Från 1 300 kr/natten.
www.hotelborg.is

101 Hotel – Ett boutiquehotell som uppmärksammats av utländsk press. I stort sett all inredning är till salu för den som är intresserad. Dubbelrum från 1 800 kr/natten.
www.101hotel.is

Hotel Rangá – Exklusivt boende med vildmarkskänsla nära Hella. Dubbelrum från drygt 1 500 kr/natten.
www.hotelranga.is

Mat och dryck

En middag på populära Fiskfelágið (Fish Company) på Vesturgata kan rekommenderas. Satsa på menyn “Island runt” för 450 kr, en åttarätters resa med bland annat musslor, hummer, marulk och ankbröst.
www.fishcompany.is

Sjávarkjallarinn (Seafood Cellar) representerar det nya, fräscha isländska köket. Fokus på fisk och skaldjur med asiatisk touch. Varmrätter från 240 kr.
www.sjavarkjallarinn.is

Fiskmarkadurinn (Fish Market) kräver bordsbokning i god tid. Här finns det bästa av isländska råvaror. Avsmakningsmeny med åtta rätter för knappt 500 kr.
www.fishmarket.is

Vox, gourmetrestaurang på Nordica Hotel representerar “Det nya nordiska köket”, med idel organiska råvaror. Bland annat “smushi” – isländska smörrebrödsvarianter.
www.vox.is

Kultur och kafé

Harpa, det nya konserthuset nere vid hamnen bjuder på opera, klassiskt, rock, pop och jazz. Kul butik, kafé, bar och gourmetmat.
www.harpa.is

Nordens Hus, kulturcenter ritat av finske arkitekten Alvar Aalto. På restaurang Dill i samma hus serveras nordisk mat i nytappning.
www.nordenshus.is
www.dillrestaurant.is

Reykjaviks konstmuseum har tre olika adresser. Dessutom har museet både butik och kafé.
www.artmuseum.is

Kaffismiðja Íslands nära Hallgrimskirkja är som att komma hem till ägarna Ingbjörg och Sinjas vardagsrum. Kaffet rostas vid sidan av disken.
www.kaffismidja.is

Utflykter

För förstagångsbesökaren är en heldagsutflykt till Thingvellir, Geysir och Gullfoss en höjdare.
www.icelandtoday.is

www.visitreykjavik.is

Islandshästar. Strax utanför Hveragerdi har Eldhestar sin bas. Här kan du rida i vacker miljö och även boka ridpaket med boende och mat.
www.eldhestar.is

Elding Adventure arrangerar valskådningsturer året om. Båtutflykterna utgår från Reykjaviks gamla hamn. www.elding.is

Spa

Blå Lagunen ger ett klart häftigt första möte med den isländska badkulturen. Den ligger mitt i det spektakulära vulkaniska landskapet.
www.bluelagoon.com

Laugar spa har allt för spa-älskaren och lockar också med det största gymmet i norra Europa.
www.laugarspa.is

För den som vill njuta av ännu mer bad utomhus så finns det ett flertal mindre badanläggningar runt om i staden. Vesturbaejarlaug på Hofsvalla-gata är ett säkert tips.
www.swimminginiceland.com

 

 


Text och foto Cenneth Sparby

Scroll to Top