• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lär dig laga thaimat

  Har du fått smak för det thailändska köket? Då är en matlagningskurs ett bra sätt att ta med Thailand hem. Följ med till Phuket Thai Cookery School.

  Laga thaimat på Phuket
  Ben och Get visade Icakurirens Malin Berdette hur hon ska laga favoriträtten Tom Yam Goong.

  Dagen börjar på den myllrande, doftande, färgstarka marknaden i Phuket Town. Vi guidas bland grönsaker och kryddor av thailändskan Ben. Basilika, ärtaubergine och thailändsk aubergine står på inköpslistan inför dagens övningar.

  Skolan ligger strax öster om staden alldeles vid strandkanten, och är uppdelad i tre sektioner – en lektionsdel, en matlagningsdel och en matplats med havsutsikt där läckerheterna ska ätas efter hand.

  Sex rätter står på dagens program; Pad Thai, mango med sticky rice, vårrullar, Tom Yum Goong, grön curry med kyckling och friterad kyckling med cashewnötter.
   Själv ser jag mest fram emot att få lära mig laga Tom Yum Goong, en stark räksoppa, som jag fullständigt förälskat mig i.

  Första rätten vi lagar är Pad Thai (fried noodles) med räkor. Entusiasmen och matglädjen är total från både elevernas och lärarens sida.
  – Åh, jag har hamnat i mathimlen, suckar en man från Australien nöjt.

  Vi avnjuter dagens första måltid vid matplatsen med havet framför oss och grönklädda berg i bakgrunden. Ett vindspel klingar lite uppmuntrande i den svaga brisen.

  Nu är det dags för nästa rätt på programmet – mango med sticky rice och vårrullar. Det är roligt och lite pyssligt att rulla vårrullarna – lite som att slå in pyttesmå paket.

  Klockan har hunnit bli halv ett när det är dags att laga Tom Yum Goong, en rätt som thailändarna äter både till frukost, lunch och middag.
  Den här gången är det Ollie som står vid grytan, och det är fascinerande att se min favoriträtt, en explosion i smakkombinationer, växa fram ur de ingredienser som ligger framför oss på bordet.
  – Tills ni gillar smaken, är Ollies uppmuntrande svar på frågan hur mycket vi ska krydda.
  Nu är det dags för dagens tre sista rätter: grön curry med kyckling, samt stirfried kyckling med cashewnötter. Till efterrätt äter vi mango med sticky rice.
  Mätta och belåtna åker vi tillbaka till Phuket. Med sex nya recept på thaimat och en skön upplevelse i bagaget.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!