• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Äventyrarens 7 bästa vandringstips

  Fredrik Sträng blev först i världen med att ha bestigit alla 7 kontinenternas högsta toppar på bara 7 månader. Här är hans bästa tips för att ditt äventyr ska bli en skön upplevelse.

  1. Planera
  Fråga dig själv: Vad? Var? När? Hur? Tänk
  i god tid ut aktiviteten och fundera på allt som kan påverka möjligheterna till en god tur. Inhämta kunskap i böcker och på kartor. Och träna, för att du ska kunna njuta sedan – inte bara uthärda. Lär dig använda kompass och karta.

  2. Trevligt sällskap
  Det är alltid roligare att dela intrycken. Tänk på vilka i bekantskapskretsen som brukar gilla sådana här saker? Sällskap är också en trygghet.

  3. Utrustning
  Rätt grejer är skillnaden mellan att få en jättetrevlig upplevelse eller en helt miserabel. Ha aldrig helt nya skor – garanterat VM-guld i blåsor. Satsa på ett bra liggunderlag. Man blir galen om man anstränger sig fysiskt och sedan inte får sova.

  4. Mat
  Tänk igenom noga och packa i plastpåsar, en för varje dag. Då kan du vara säker på att inte bara behöva äta pasta turens sista tre dagar. Mat är viktigt! Läs vildmarkskokböcker för att hämta inspiration. Och ta med kryddor i små burkar.

  5. Aktivitet
  Kombinera vandringen eller paddlingen med någon aktivitet som ger dig avkoppling. Fiske, bärplockning eller foto kan ge en helt annan dimension på naturupplevelsen.

  6. Säkerhet
  Var noga med att lämna färdbeskrivning – vart ni ska gå, vilka ni är och när ni väntas tillbaka. Om du har en mobil med mobiltäckning kan du ändra färdplan när du är ute, annars inte. Och lär dig första hjälpen.

  7. Njut och lev livet!
  Glöm gärna klockan hemma. Ha en trevlig tid och njut av att bara vara. Att låta kroppens biologiska klocka styra sömn och vakenhet är det häftigaste som finns.

  Möt Fredrik

  Just nu är han på föreläsningsserie och berättar om det äventyr som gav honom ett Guinessrekord – att ha klättrat kontinenternas högsta berg på bara 191 dagar. Du hittar turnéplanen på www.strang.se
  I höst kommer boken "7 toppar, 7 kontinenter, 7 månader" (Bonniers).

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!