• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Till Alperna i sista minuten

  Har du missat att boka resan till snön? Lugn, det finns massor med chanser att resa till Alperna i sista minuten. Det kan löna sig att boka själv.

  Här den schweiziska idyllen Saas Fee, där elbilar är enda transportmedlet.


  Klicka här för att se tabellen med alla priser i PDF-format.

  Det är inte alla som är så förutseende att de tänker snö i september. Och så står man där i januari med lång näsa – skidsugen och utan skidresa.

  Men det är inte för sent att komma i väg, även om du drömmer dig långt bort till de milslånga pisterna i Alperna. Bokar du själv på nätet kan du skräddarsy din resa. Det är också möjligt att komma billigt undan, priserna på flygresor har sjunkit de senaste åren.

  Vi valde att titta på en vecka i Saas Fee i Schweiz, egen bokning på internet jämfört med två billiga paketresor. Skidorten är en bilfri idyll med snösäker glaciäråkning, till vilken de båda alpresearrangörerna Sportresor och Alpresor sedan något år tillbaka har resor.
  Men det är lätt att själv boka boende på internet – och utbudet är stort. Schweiz är lika välordnat virtuellt som på plats och varje ort har sin egen webbplats med samordnad bokning för alla hotell och lägenheter, så även Saas Fee.

  Det är också enkelt att med en sökning boka transfer, tåg och alla anslutningar ner till minsta postbuss. Schweiziska järnvägsbolaget SBB skickar biljetterna hem i lådan. Barn åker gratis, ett per betalande vuxen. Extra imponerande är att till och med gångsträckan mellan tågstation och busstation finns utsatt på minuten.

  För den som känner sig osäker att boka på internet har de tre stora svenska arrangörerna av alpresor, Sportresor, Alpresor och Lion Alpin, ofta erbjudanden i sista minuten. Ofta handlar det om ospecificerade hotell, men ibland förekommer rabatterade resor i god tid till specifika hotell som inte sålt så bra.

  Dyra alpliftar en myt
  Det är inte så mycket dyrare att åka skidor i Alperna än i de svenska fjällen. På 6-dagars liftkort i Åre och Chamonix skiljer bara 35 kronor. Samma sak för Bad Gastein i Österrike. Det är ett par hundralappar dyrare i de två orter i Schweiz och Italien som vår prisjämförelse gäller. Jämfört med Årekortet skiljer det 255 respektive 175 kronor.
  Se tabellen längst ner.

  Säkrare med kredit
  I höstas förlorade många svenskar sina respengar sedan de bokat flyg på internet med små resebolag som gick i konkurs. Kolla därför reseföretaget du bokar hos.

  Internetsajterna nedan har en utställd resegaranti i bank, vilket är förutsättningen för att resegarantilagen ska gälla. Men den gäller ändå bara för paketresor, alltså om du bokar resa och hotell på samma sajt.

  Säkrast är att boka resan med kreditkort eller betalkort. Då kan man reklamera resan eller hotellet med stöd av Konsumentkreditlagen, om problem skulle uppstå.

  Reser du med ett lågprisbolag som Ryanair eller Flynordic, tänk på att ha gott om tid för transfer om du behöver byta flyg. Lågprisbolagen tar inte ansvar för att du hinner med din anslutning.

  KORT OM ALPLÄNDERNA
  Frankrike
  Enligt många det häftigaste skidåkarlandet. Språket kan vara en nackdel, men det nödvändigaste klarar man på engelska. Högt kostnadsläge. Mat för finsmakaren. Boka själv på internet, www.skifrance.se Webbsajten länkar till alla skidorter, men kunskaper i franska krävs ofta. Tåg bokas på www.sncf.com . Ett tips för den som är under 45 år är att åka med U C P A, som är en ideell statsfinansierad fransk organisation för sport- och friluftsliv, www.ucpa.se Du åker med buss och bor enkelt i flerbäddsrum. Om skidåkning är det du vill ha, är detta ett prisvärt alternativ.

  Italien
  Landet framför andra när det gäller njutning, både ifråga om god mat och dryck. Vill du kombinera skidåkning och shopping kan det vara värt att kolla Livigno. Orten är sedan århundraden tullfri zon på grund av sin otillgänglighet. Fortfarande kan det vara knöligt att ta sig dit med egen bil, men flera resebyråer har paketresor. Det kan överhuvudtaget upplevas som rörigt att boka sin resa och boende själv på internet. Olika regioner fungerar olika. Ofta får den som vänder sig till en skidorts turistbyrå bara en hotellförteckning. Det går inte heller att internetboka tågresa.

  Schweiz
  Mysigt och pålitligt. Enkelt att boka boende på Internet på varje skidorts egen webbplats. Även bekvämt att komma från flygplatsen till slutdestinationen, tåg och buss bokas på ett bräde på www.sbb.ch Sök på ?Swiss transfer ticket?. Oförtjänt rykte om att vara extremt dyrt. Har du egen lägenhet och fixar maten själv har du matkostnad som i Sverige. Men ett besök i landet kräver förstås ett besök i någon ?alphütte? för en smaskig raclette.

  Österrike
  Mysig bykänsla och mest valuta för pengarna, när de fyra stora alpländerna jämförs. Det går att boka boende via Österrikes turistbyrå, www.austria.info som länkar till skidorterna. Reser du med flyg till Innsbruck i Tyskland bokar du tåg på www.deutschebahn.de
  Resan med tåg inom Österrike bokar du på www.oebb.at Ett tips för dig som åker med barn är att kolla www.kinderhotel.at Här känner barnfamiljer sig extra välkomna. Sök hotell med ?tiny tots ski school?.

  Flyg och resa:

  www.mrjet.se
  www.resfeber.se
  www.ticket.se
  www.travellink.se
  www.alpresor.se
  www.lionalpin.se
  www.sportresor.se

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!