Amsterdam på två hjul

Hyr en cykel när du besöker den holländska huvudstaden. Med den når du till och med blomsterodlingarna i landskapet utanför staden.

I Amsterdam härskar cyklisterna. En ilsken ringsignal, inte sällan åtföljd av ett finger, möter den bilist som inte inrättar sig i hierarkin. Har man bara någon dag på sig är cykeln ett klokt val, det är det överlägset snabbaste sättet att ta sig fram här i staden.

Vi hittar en cykeluthyrningsfirma, de finns lite varstans, och trampar strax i väg på var sin lysande röd hoj. Staden ligger vidöppen. Vi siktar in oss på Jordaan, det gamla arbetarområdet som länge varit tillhåll för studenter och konstnärer och De Pijp, chosefria invandrarkvarter med etnokrogar och spännande matvarubutiker. Jordaans lätta atmosfär, kanalerna, de fina gamla husen och inte minst butikerna lockar. Vi stannar ofta, kollar av bokställen hos antikvariaten och skrattar åt de märkliga föremål som antikvitets- och kuriosahandlarna exponerar.

Både på Albert Cuypstraat i De Pijp och på Borendmarkt är det marknad, så vi låser fast cyklarna vid ett broräcke och plöjer in i marknadsvimlet. Här blandas och ges; typiska loppisprylar med bruksvaror, sköna ting, blommor, frukt och grönt, charkuterier och dignande ostberg. På blomstermarknaden längs Singel säljs olivträd, palmer, tulpanlökar givetvis, fröer av alla de slag och meter efter meter av allt från oskyldiga krukväxter till inte fullt lika oskyldiga “Blomman för dagen” och marijuana.

Snittblommor prunkar i osannolik mängd och färgprakt, ändå är det tulpanerna som väcker begär. Krispigt styvnackade, i färger och former som ännu inte letat sig till vår blomsterbutik därhemma.

Vi cyklar planlöst längs kanalerna, svänger upp på någon liten bro för att byta sida, tar in på sidogator som verkar lockande och förlorar oss

ibland i Amsterdams komplicerade kanalnät. Då tar vi en paus på något “Bruine café” med speglar och mörka träslag i väl insuttna lokaler.
Råkar man hamna på en “Coffe-shop”, där det lagligt säljs och röks hasch och marijuana, är det lugnt. Visst sitter folk och rullar jointar och röker på, men ingen tar notis om en vilsekommen turist.

På kanalerna passerar glada sällskap. I alla slags flytetyg bullar man upp matkorgar och korkar upp vinbuteljer och ölflaskor. Familjer med småbarn, äldre par, gubbgäng och glada ungdomar, ja, alla som har en båt tycks ge sig ut på tur när helgens väder är det rätta. De många husbåtarna, det lär finnas 2 400 stycken, väcker nyfikenhet. De är inkopplade på elnätet och har brevlåda, ofta också en liten rabatt. Några är förvandlade till villor medan andra, med blomsterbemålade cyklar och allmän rörighet, visar på ett alternativt sätt att leva i en storstad.

Vi söker oss till den stora, härliga Vondelpark för att koppla av från stadslivet en stund. Här finns ytor för lek och vila, höga träd, dammar och uteserveringar för alla smaker.
Efter en morgontur till Van Goghmuseet och Stedelijk museum, båda på Paulus Potterstraat, (Rijksmuseum får anstå den här gången) trampar vi österut till stadens mer avlägsna delar. Vid Sjöfartsmuseet, Scheepvaartmuseum, fördjupar vi våra kunskaper i Nederländernas kolonial- och handelshistoria. Den pampiga tegelbyggnaden Pakhuis Amsterdam på kajen Oostelijke Handelskade påminner om flydda handelstider, men den rymmer en toppmodern designutställning med det mesta av det bästa.

Ytterligare en bit österut samsas nya bostadsområden med packhus och pråmar. Här har det byggts hypermoderna och härligt osymmetriska bostadsområden med egna båtplatser och cykelbroar som spänner spänstiga valv över kanalerna.
Affärerna på närbelägna KNSM-Laan är inte matbutiker utan mest nya luftiga designbutiker som Pilat & Pilat, Pol´s Potten och World of Wonders.

Att besöka Holland under våren utan att njuta av blommande tulpaner och andra lökväxter skulle kännas fel. Keukenhof och blomsterfälten i Bollenstreekområdet ligger inom bekvämt avstånd till och med för en cykeltur. Just bortom Amsterdams förorter, riktning Den Haag och Rotterdam, tar det mest holländska av landskap över. Slätter genomkorsas av kanaler, pilvallar, välmående byar och någon enstaka väderkvarn, vackert och rofyllt som vore det målat av de stora holländska mästarna.

Vi kryssar genom landskapet på jakt efter tulpanfälten, och snart ser vi de klart lysande färgfälten i kilometerlånga band. Ett penseldrag lysande rött, ett annat rosa, ett tredje vitt. Längre bort markerar några färgklickar i violett och ljusblått hyacintfälten och milt gula ytor avslöjar påskliljor.

Människor vandrar långsamt fram över fälten, de letar felaktiga färger. Där det glimtar till av en vit tulpan bland de gula eller röda måste den avlägsnas så att kunden får rätt färg i sin trädgård. Skörden pågår för fullt, på sina håll är fälten kala medan tulpaner ligger spridda i åkerkanten, på skottkärror eller i väldiga högar invid husen.
Men det är stjälklösa blomhuvuden vi ser. Löken får inte ödsla kraft på skönheten över jord, så en lökodlare säljer inte tulpaner som snittblommor.

På vägen tillbaka till Amsterdam vrider det varma kvällsljuset upp färgskalan ytterligare ett snäpp, landskapet fullkomligt glöder av alla blommande lökväxter.
Kanske finns det tid för en ny tulpanutflykt i morgon. Men i så fall blir det inget morgonkaffe i Jordaans vimmel.
Valet är inte lätt…

Resfakta Amsterdam

Ta sig hit
KLM flyger Stock-holm–Amsterdam t o r från 1 850 kr, www.klm.se, även SAS flyger sträckan, www.sas.se
Nu i april börjar ett nytt lågprisbolag, Basiqair, att flyga från Nyköping/Skav-sta till Amsterdam/Rotterdam. Pris från 900 kr t o r. www.basiqair.com

Ta sig runt

Om du kommer med bil, se till att inte felparkera. Kontrollen är hård, effektiv och dyr. Spårvagn är bästa kollektiva transportmedlet. Hyra cykel kostar runt
6 euro/dag, depositionsavgift 23–
45 euro. Tänk på att alltid låsa så fort du vänder ryggen till. Vill du slippa skrällande guideröster men ändå ta dig fram på kanalerna är ´´Canalbus´´ ett alternativ.

Museer

Flera av de viktigaste museerna ligger samlade kring Museumplein. Van Gogh-museet, där man kan fascineras av den största samlingen av hans konst, museet för modern konst, Stedelijk och Rijksmuseum, med världens största samling av de gamla mästarna. Nederlands Scheepvaart Museum ligger som sig bör i hamnområdet, på Kattenburgplein, och berättar historien om den holländska sjöfarten.

Marknader

Albert Cuypstraat i De Pijp och Borendmarkt i Jordaan: loppisprylar, vackra saker, blommor, frukt och grönt samt charkuterier och härliga ostberg. Längs Singel är det blom-, lök- och frömarknad.

Äta ute

Det holländska köket kanske inte hör till Europas mest spännande, men Rijsttafel, med sitt koloniala/indonesiska ursprung har nästan blivit holländsk och smakar utmärkt. De bruna kaféerna med sin trivsamt insuttna karaktär är perfekta för en kaffe eller en öl.

Nöjesliv

Som vanligt, försök undvik turistfällorna, som ofta utmärker sig med braskande skyltar och ett överflöd på engelska och tyska turister. ´´What´s on in Amsterdam´´ och ´´Pop & Jazz Utilijst´´ är två gratis-, eller näst intill gratistidningar, där man kan botanisera i utbudet.

Shopping

Svärmar av små intressanta butiker i Jordaan och De Pijp. De Bijenkorf och Maison de Bonneterie hör till de större varuhusen. Nieuwe Zijde har gott om modebutiker.

Information

VVV, statliga turistbyrån finns på sex platser i Amsterdam, bland annat på centralstationen och Leidsplein.
www.visitamsterdam.nl
www.amsterdamtourist.nl
Reser man med barn finns också nyttiga tips på: www.travelforkids.com
Holländska turistbyrån: tel 08-
556 007 55, www.holland.com/se

Av: Ingegerd & Peter Kranz

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top